Hlavní obsah

1 velký důvod, proč si právě teď koupit tuto biotechnologickou akcii

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Burzovnisvet.cz

Tato akcie má v současné době dobrou rovnováhu mezi rizikem a potenciálními výnosy

Článek

Akcie biotechnologické společnosti Wave Life Sciences (WVE) jsou v centru pozornosti poté, co 16. října po zveřejnění aktuálních výsledků klinických studií v rané fázi vzrostly o více než 74 %. Společnost zaznamenala první vědecký milník u lidí, což vyvolalo obnovený zájem investorů a otevřelo cestu k růstu jejích akcií.

Co tedy způsobilo tento prudký růst a co to znamená pro investory v dlouhodobém horizontu? Odpověď se skrývá v detailech tohoto vědeckého úspěchu.

Společnost Wave Life Sciences je motivována k vývoji genetických terapií vzácných dědičných onemocnění, jako je nedostatek alfa-1 antitrypsinu (AATD) a Duchennova svalová dystrofie (DMD). Program společnosti pro AATD, označovaný jako WVE-006, prochází kombinovanou fází 1b/2a klinického testování. U pacientů s AATD se vytváří nesprávná forma proteinu AAT, která vážně ovlivňuje zdraví plic a jater.

Kandidát společnosti Wave se snaží tento problém napravit nikoliv zásahem do genomu pacientů, ale opravou výrobních instrukcí (RNA) pro protein předtím, než je zavede buněčný mechanismus. Tato alternativní metoda je z hlediska bezpečnosti méně riziková.

Podle nedávného prohlášení společnosti je WVE-006, který byl pouze experimentálním zásahem, nyní životaschopným důkazem konceptu. U dvou pacientů v klinické studii léčených přípravkem WVE-006 bylo zjištěno, že i 57 dní po léčbě mají 60 % správných kopií proteinu AAT. Firma uvádí, že poměr 50 % by mohl významně snížit komplikace související s nekontrolovanou AATD. Kromě toho nebyly zaznamenány žádné závažné vedlejší účinky léčby, což ji zatím prezentuje jako tolerovatelný lék.

Tyto důkazy naznačují, že kandidát společnosti Wave plní své předběžné poslání, což vede ke slibným výsledkům pro akcie. Pro potenciální investory je nyní méně bodů nejistoty; je totiž možné, že program nakonec získá schválení k prodeji.

Navzdory povzbudivým vyhlídkám je však nutné postupovat obezřetně. Investoři by si měli uvědomit, že společnost Wave Life Sciences je stále ještě biotechnologickou akcií v předvýrobní fázi. Ve druhém čtvrtletí měla společnost 154 milionů dolarů v hotovosti, ekvivalentech a krátkodobých investicích. Na začátku října uzavřela nabídku akcií, která vynesla 230 milionů dolarů. V současné době má tedy zásobu hotovosti ve výši zhruba 384 milionů dolarů. Při pohledu na provozní náklady za posledních dvanáct měsíců ve výši 194 milionů dolarů, které zahrnují výdaje na výzkum a vývoj, je však zřejmé, že s postupujícími zkouškami programu AATD a dalšími zkouškami budou náklady pravděpodobně prudce růst.

Vzhledem k tomu je vysoce pravděpodobné, že společnost Wave bude muset během příštích 24 měsíců získat další kapitál, případně upřednostnit emisi akcií, pokud nenajde spolupracovníky, jako je GSK, kteří by financovali následující fáze.

Investoři, kteří dnes kupují akcie, proto čelí potenciálnímu riziku rozředění a dalším typickým rizikům biotechnologických akcií, včetně značné pravděpodobnosti, že klinické studie neposkytnou uspokojivé údaje. Očekává se, že bude trvat několik let, než se společnosti podaří proměnit své terapie v komerční úspěch, pokud vůbec.

I tak však tato akcie stále překypuje potenciálem růstu, což mírně vychyluje poměr rizika a výnosu ve prospěch investorů, kteří mají vysokou toleranci k riziku a jsou ochotni pustit se do biotechnologické oblasti. Pro ty, kteří uvažují o nákupu akcií Wave Life Sciences, je to tedy jasné znamení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz