Hlavní obsah
Finance

2 špičkové akcie AI připravené na býčí růst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Tyto společnosti poskytují základní stavební kameny pro infrastrukturu umělé inteligence

Článek

Umělá inteligence (AI), technologie nového věku, posiluje trh s akciemi polovodičů, které podle indexu PHLX Semiconductor Sector doposud v roce 2023 výrazně vzrostly o 33 %. Tento růst na trhu polovodičů lze přičíst potenciálu umělé inteligence zvýšit prodej čipů, protože tato technologie vyžaduje výkonné procesory, větší úložiště a rychlejší paměť.

Z této technologicky podmíněné poptávky logicky neprofituje pouze společnost Nvidia, ale také společnosti jako Micron Technology (MU) a Marvell Technology (MRVL). Tyto společnosti poskytují základní stavební kameny pro infrastrukturu umělé inteligence a v současné době jsou k dispozici za atraktivní ocenění, takže tyto akcie mají obrovský potenciál růstu.

Pokud se nejprve zaměříme na společnost Micron Technology, její akcie zaznamenaly v roce 2023 výrazný nárůst o 37 %, který je z velké části podpořen očekáváním, že umělá inteligence by mohla omladit upadající trh s paměťmi. Pokles společnosti Micron v posledních čtvrtletích byl způsoben poklesem poptávky po pamětech v důsledku slabší poptávky ze strany počítačů a chytrých telefonů. To vedlo k nadměrné nabídce, což způsobilo pád cen paměťových čipů. V důsledku toho se očekává, že tržby společnosti Micron v roce 2023 klesnou oproti předchozímu roku o polovinu na 15,4 miliardy USD, zatímco společnost vykáže ztrátu 4,55 USD na akcii oproti zisku 8,35 USD na akcii v předchozím fiskálním roce.

Navzdory tomuto nedávnému propadu analytik Deutsche Bank Sidney Ho tvrdí, že je možné zotavení, podpořené servery s umělou inteligencí, které povedou k silnější poptávce po pamětech. V nadcházejících čtvrtletích se očekává růst cen dynamických pamětí s náhodným přístupem (DRAM), což společnosti Micron umožní překonat odhady tržeb a zisku za 1. čtvrtletí 2024. V návaznosti na tuto prognózu byla cílová cena společnosti Micron zvýšena z 65 na 85 USD, což představuje 23% skok.

Společnost Gartner, která se zabývá průzkumem trhu, předpokládá, že v roce 2024 dojde k oživení paměťového průmyslu díky odhadovanému skokovému nárůstu tržeb o 70 %, což kontrastuje s předpokládaným poklesem o 35 % v letošním roce. Očekává se, že tento prudký obrat ovlivní umělá inteligence. Předpokládá se, že trh serverů s umělou inteligencí, které mají šestkrát až osmkrát větší obsah paměti DRAM než běžné servery a třikrát větší obsah paměti NAND, prudce vzroste z 30 miliard dolarů v roce 2023 na
150 miliard dolarů v roce 2027. To svědčí o značném potenciálu generování příjmů, díky němuž je společnost Micron rozumnou investicí.

Současně se společnost Marvell Technology potýká se slabou poptávkou po pamětech, což ovlivňuje její tržby, které ve druhém čtvrtletí fiskálního roku 2024 meziročně poklesly o 12 % na 1,34 miliardy dolarů. Výrazně se snížil i zisk společnosti mimo GAAP, a to přibližně o 42 % na 0,33 USD na akcii.

Navzdory komplikacím rostou tržby společnosti Marvell související s umělou inteligencí nečekaným tempem. Podle Matta Murphyho, generálního ředitele společnosti Marvell, se předpokládá, že příjmy z AI dosáhnou na konci roku čtvrtletního tempa 200 milionů USD, resp. 800 milionů USD ročně. Toto číslo je čtyřnásobkem jeho příjmů z AI z předchozího roku.

Společnost Marvell údajně může získat lukrativního zákazníka v oblasti umělé inteligence ve společnosti Alphabet, který bude napájet servery umělé inteligence společnosti Google. Společnost bude také svědkem nárůstu poptávky, který je přisuzován její ústřední roli při propojování více serverů v datovém centru, což podle odhadů do roku 2028 vygeneruje roční tržby ve výši 17,4 miliardy USD oproti 5 miliardám USD v předchozím roce.

Očekává se, že tento potenciální obrat v osudu společnosti Marvell, kdy se umělá inteligence stane klíčovým motorem růstu, podpoří akcie společnosti, které od srpna zaznamenaly 20% propad. Investoři by měli zvážit využití tohoto poklesu k budoucím ziskům. Umělá inteligence se tak ukazuje jako pověstná stříbrná nitka, která poskytuje sektoru potřebný impuls.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz