Hlavní obsah

3 důvody, proč koupit akcie Palantir Technologies, jako by nebylo zítřka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Wikimedia Commons

Akcie jsou na vzestupu díky rostoucí poptávce po umělé inteligenci (AI). Je toho pravděpodobně mnohem víc.

Článek

Umělá inteligence (AI) existuje již od 50. let 20. století, ale nedávný vývoj posunul tuto technologii na vyšší úroveň. Potenciál zvýšení produktivity mnohé překvapil a podniky se předhánějí v tom, aby získaly svůj podíl. Současně se potenciálem zisku nechali unést investoři, kteří skupují akcie všech společností specializujících se na umělou inteligenci.

Jednou z takových společností je Palantir Technologies (PLTR). Společnost se dostala do centra pozornosti, když koncem roku 2020 vstoupila na burzu, ale tento specialista na dolování dat a umělou inteligenci se v relativní neznámosti lopotil více než dvacet let. Algoritmy společnosti Palantir se sice zpočátku zaměřovaly na zpravodajské aplikace pro americkou vládu a její spojence, společnost však své úsilí rozšířila na široký průřez analýzou obchodních dat a umělou inteligencí. Když generativní umělá inteligence dospěla, společnost Palantir byla u toho, aby odpověděla na volání.

Podívejme se na tři důvody, proč by investoři měli skupovat akcie společnosti Palantir, jako by nebylo zítřka.

1. Palantir má pevné základy a silný růst

Společnost Palantir se již dávno etablovala jako společnost, která je vyhledávána americkými vládními agenturami při hledání odborných znalostí v oblasti umělé inteligence. Její algoritmy byly původně navrženy k odhalování teroristů pomocí vyhledávání vzorců skrytých v databázích zpravodajských agentur a orgánů činných v trestním řízení. Kromě těchto aplikací však společnost Palantir poskytovala služby v oblasti umělé inteligence různým vládním orgánům, mimo jiné Komisi pro cenné papíry (SEC), Úřadu pro kontrolu zdraví zvířat a rostlin, Daňovému úřadu (IRS), Ministerstvu pro záležitosti veteránů a Federálnímu úřadu pro letectví (AFF).

Vládní výdaje mohou být přinejlepším nepředvídatelné, ale Palantir od té doby expandoval do soukromého sektoru a poskytuje služby v oblasti dolování dat a umělé inteligence podnikům na podnikové úrovni. Tento krok byl prozíravý. Zatímco příjmy vládních institucí vzrostly ve čtvrtém čtvrtletí meziročně o 11 %, komerční příjmy vyskočily o 32 % a komerční příjmy v USA o 70 %. Právě tato poslední kategorie by měla investory nadchnout nejvíce, protože Palantir předpovídá v roce 2024 růst o nejméně 40 % a nárůst na 24 % celkových příjmů. To naznačuje, že ačkoli je vládní podnikání společnosti Palantir stále rozhodující součástí jejího úspěchu, její komerční podnikání je na nejlepší cestě převzít roli největšího živitele.

2. Vládní byznys společnosti Palantir právě dostal dávku adrenalinu

Vládní zakázky společnosti Palantir, která je nejpomaleji rostoucím z jejích obchodních segmentů, byly omezeny jejím označením jako „softwarového“ poskytovatele. Nedávné získání zakázky však naznačuje, že společnost možná překonává své skromné kořeny.

Společnost Palantir byla nedávno vybrána americkou armádou, aby dodala 10 systémů Tactical Intelligence Targeting Access Node (neboli TITAN), které využívají data ze senzorů a analýzu umělé inteligence v reálném čase k určení nepřátelských cílů. Zakázka nebyla zdaleka tak důležitá jako výběr společnosti Palantir jako hlavního dodavatele. Podle analytičky banky BofA Mariany Perez Moraové to znamenalo, že poprvé v historii byl jako hlavní dodavatel v zakázce na výrobu hardwaru jmenován poskytovatel softwaru, což předznamenalo „novou éru zadávání veřejných zakázek“.

To otevírá řadu dalších příležitostí v obranném sektoru.

3. Divoká karta generativní umělé inteligence

Kromě stávajících obchodních příležitostí společnosti Palantir představuje divokou kartu rozsáhlé a zrychlující se zavádění generativní umělé inteligence. Vedení společnosti vidělo nápis na zdi a rychle se obrátilo, aby vyšlo vstříc rostoucí poptávce. Desetiletí zkušeností společnosti Palantir v této oblasti vyústilo v platformu umělé inteligence (Artificial Intelligence Platform, AIP), domácí nabídku generativní AI.

Generální ředitel Alex Karp již dříve prohlásil, že „poptávka po AIP se nepodobá ničemu, co jsme za posledních 20 let viděli“.

Společnost Palantir využívá této příležitosti pořádáním vzdělávacích táborů. „Tato pohlcující praktická sezení na klávesnici umožňují novým i stávajícím zákazníkům vytvářet živě po boku inženýrů společnosti Palantir, přičemž všichni pracují na společném cíli, kterým je nasazení AI v provozu,“ napsala společnost ve své aktualizaci hospodaření za čtvrté čtvrtletí.

V říjnu 2023 si vedení společnosti stanovilo interní cíl uskutečnit 500 boot campů v průběhu jednoho roku. Od té doby Palantir tento cíl „převálcoval“ a do začátku února dokončil více než 560 boot campů ve 465 organizacích.

Vytvářením těchto vlastních modelů umělé inteligence po boku zákazníků se společnost Palantir dostává „od nuly k případu použití za pět dní nebo méně“. To eliminuje obavy a nejasnosti zákazníků ohledně toho, co dostanou, tím, že je nehodí do hloubky, aby si poradili sami. To zase pomáhá zvyšovat poptávku po AIP.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz