Hlavní obsah

4 hrozby pro společnost Nvidia, které by měl znát každý investor

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash

Zlatá horečka umělé inteligence: příležitosti, růst a budoucí hrozby

Článek

Nezadržitelný vzestup umělé inteligence (AI) vyvolal zlatou horečku pro ambiciózní investory, kteří mají v hledáčku zlaté příležitosti. Tento zápal v oblasti AI vyvolalo spuštění aplikace ChatGPT společnosti OpenAI v listopadu 2022, které vyhnalo nespočet akcií do nových výšin a významně přispělo k růstu indexu S&P 500 o přibližně 42 %.

Mezi poctěnými subjekty zaznamenal nebývalý nárůst hodnoty polovodičový expert Nvidia (NVDA). Od uvedení ChatGPT zaznamenal výrobce čipů eskalaci akcií o více než 726 %; za předchozích pět let je to téměř 3 000 %. Společnost Nvidia čtvrtletí co čtvrtletí soustavně oznamuje výrazný růst zisků, což ospravedlňuje zrychlující se cenu akcií. Pozoruhodné je, že společnost se v současnosti obchoduje s poměrem ceny k zisku (P/E) jen mírně vyšším než při uzavření v roce 2022. Tento úspěch je působivý především vzhledem k předchozímu hvězdnému růstu ceny akcií.

Růst společnosti Nvidia svědčí o tom, na jaké úrovni splňuje očekávání trhu. Pozoruhodná je dominance společnosti na trhu čipů s umělou inteligencí, stejně jako strategická vize, která se projevila při dosahování tohoto postavení. I když její minulé výsledky stojí za pochvalu, investování je z velké části o předvídání budoucích výsledků a nákupu akcií na základě perspektivní trajektorie společnosti. Investoři by proto měli věnovat pozornost potenciálním problémům, které by mohly bránit dalšímu úspěchu firmy.

V tomto článku se proto zabýváme čtyřmi potenciálními hrozbami, které by mohly v nadcházející době zásadně ovlivnit fungování společnosti Nvidia a hodnotu jejích akcií.

1. Oživení konkurence: Vzhledem k tomu, že společnost Nvidia v relativně krátkém období exponenciálně rostla, očekává se zvýšená konkurence. Společnost prokázala, že chrlení čipů pro odvětví umělé inteligence je vysoce ziskový byznys. Vzhledem k tomu, že o kus koláče usilují i další výrobci čipů, jako je Advanced Micro Devices (AMD), je soupeření předurčeno k tomu, aby se zintenzivnilo. Při nedávném představení produktů generální ředitelka společnosti AMD Lisa Su výslovně prohlásila: „AI je naší prioritou č. 1,“ čímž naznačila jejich odhodlání vybojovat pro společnost Nvidia podíl na trhu. Větší hrozba pramení z toho, že současní klienti z řad velkých technologických společností, jako jsou Meta Platforms, Microsoft a Amazon, zvažují v zájmu úspory nákladů návrh vlastních čipů, což by mohlo ohrozit zdroj příjmů společnosti Nvidia.

2. Změna modelů umělé inteligence: Současné algoritmy AI, zejména velké jazykové modely jako ChatGPT, jsou přizpůsobeny návrhům čipů společnosti Nvidia, což vyžaduje mnoho těchto čipů. Vzhledem k rychlému vývoji technologií je však možné, že se objeví jiné modely AI, které budou upřednostňovat jiné čipy nebo jich budou vyžadovat méně. Tento posun by mohl oslabit poptávku po čipech Nvidia a ovlivnit hospodářské výsledky společnosti.

3. Geopolitická nestabilita: Ačkoli společnost Nvidia navrhuje své čipy a potřebný software, výroba probíhá především prostřednictvím společnosti Taiwan Semiconductor Manufacturing. Hrozí potenciální invaze Číny na Tchaj-wan – událost, která by mohla zhoršit vztahy mezi USA a Čínou a případně ukončit činnost společnosti Nvidia na Tchaj-wanu. Přemístění výrobních zařízení by pro společnost Nvidia znamenalo vysoké náklady.

4. Nejistota ohledně příslibu umělé inteligence: Osud společnosti Nvidia je spojen s úspěchem umělé inteligence. Dlouho slibovaná revoluce v AI v několika odvětvích svádí investory k nalévání peněz. Příjmy společnosti Nvidia jsou reálné, ale poptávka po jejích čipech je vydána na milost a nemilost poptávce po technologiích AI pro koncové uživatele – takových, které přinášejí hmatatelnou ekonomickou hodnotu odpovídající vloženým investicím. Pokud tedy AI nesplní očekávání, mohlo by to pro společnost znamenat katastrofu.

Vzhledem k tomu, že Nvidia je na pozoruhodném vzestupu, je pro investory zásadní přistupovat se zdravou skepsí a ostražitostí vůči potenciálním hrozbám. Uvědomění si těchto výzev z vás nepochybně udělá informovanějšího investora do společnosti Nvidia.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz