Hlavní obsah

Mohou se akcie Roku vrátit na své historické maximum?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Akcie Roku klesly téměř o 80 % oproti hodnotě, na které se obchodovaly před třemi lety

Článek

Roku (ROKU), zavedená značka v odvětví streamování, byla v roce 2021 korunovou růstovou akcií. Podle posledních výsledků se tempo růstu společnosti sice zpomalilo, ale její podnikatelský záměr rozšířit své působení i mimo streamovací tyčinky ji přivedl na cestu k dosažení odhadovaných čtvrtletních tržeb ve výši 1 miliardy USD.

Úrokové sazby se snížily, což vedlo k nárůstu optimismu, v důsledku čehož akcie Roku za posledních šest měsíců vzrostly o 35 %. Tato čísla růstu vyvolávají otázku, zda existuje příležitost, aby se akcie Roku vrátily na své historické maximum 490,76 USD, kterého dosáhly před lety.

Při pohledu na úspěch společnosti Roku je její populární streamovací platforma významnou součástí. Platforma poskytuje konsolidační bod pro uživatele s různými předplatnými streamování. Vzhledem k tomu, že streamovaný obsah je stále více segregovaný, uživatelé, kteří se rozhodli pro odpojení od kabelové televize, se často spoléhají na více než jednu streamovací službu, zejména pokud jde o sportovní přenosy. Toto chování zákazníků představuje pro společnost Roku výhodnou příležitost, jak se prosadit jako centrum pro streamovací služby. Navzdory silné konkurenci zůstává poptávka vysoká a Roku stále dosahuje působivých čísel.

V posledním čtvrtletí, které skončilo 30. června, se čisté příjmy vyšplhaly o 14 % na 968,2 milionu USD. Počet streamujících domácností využívajících produkty Roku vzrostl o 14 % a počet streamovaných hodin se zvýšil o 20 %. Díky tomu, že společnost nenabízí pouze konsolidační platformu pro placené služby, ale poskytuje také bezplatný obsah, včetně obsahu na vlastním kanálu Roku, je streamování pro uživatele jednoduchou záležitostí.

Vzhledem k rostoucí popularitě streamovacích služeb a pokračující fragmentaci obsahu má společnost Roku předpoklady hrát významnou roli v dlouhodobém růstu tohoto odvětví. Rozšířením své nabídky produktů na chytrá zařízení má společnost potenciál vytvořit ekosystém, který stávající uživatele přiměje k nákupu dalších produktů.

Stupňující se růst společnosti Roku je však doprovázen obavou: tempo růstu se zdá být v současné době neudržitelné. Za poslední čtyři čtvrtletí společnost vykázala provozní ztrátu přesahující 597 milionů dolarů při tržbách 3,7 miliardy dolarů. Kladný volný peněžní tok byl v tomto období zaznamenán ve výši 320 milionů USD. Toto číslo však ztrácí lesk, když vezmeme v úvahu, že kompenzace na bázi akcií činily 367 milionů dolarů. Kdyby byly tyto odměny vyplaceny v hotovosti, společnost by zaznamenala záporný volný peněžní tok.

K potížím Roku přispívá diverzifikace společnosti do oblasti televizorů a inteligentních domácích zařízení, jako jsou zvonky a zástrčky. Odklon od hlavní činnosti směrem k těmto hardwarovým produktům, které ze své podstaty přinášejí nižší hrubé marže než software, by mohl společnosti Roku ztížit cestu k ziskovosti. Pokud společnost Roku nedokáže prokázat ziskovost spolu s růstem, může dojít ke zpomalení růstu akcií.

V roce 2021 byla společnost Roku masivně oblíbenou volbou mezi investory, konkrétně těmi, kteří chtěli profitovat z podniků, které by mohly potenciálně těžit z mandátů zůstat doma během pandemie COVID-19. V roce 2021 se společnost Roku stala nejoblíbenějším investorem. Je však sporné, zda měly akcie Roku dosáhnout hranice 400 USD a více. Navzdory případnému budoucímu růstu a ziskovosti se zdá být nejisté, že akcie těchto výšin v dohledné době dosáhnou.

Společnost Roku se v současné době potýká s rostoucím počtem konkurentů na trhu chytrých televizorů a produktů pro inteligentní domácnosti, což přispívá k nejistotě, zda bude v budoucnu patřit mezi nejlépe rostoucí akcie. Ačkoli tedy společnost dnes roste, bez konkrétní cesty k ziskovosti mohou investoři zaujmout opatrný přístup a případně zůstat prozatím stranou. Akciový trh je nakonec nepředvídatelný, takže budoucí trajektorie Roku se teprve ukáže.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz