Hlavní obsah
Finance

Bernard Arnault šéf LVMH má majetek v hodnotě 170,8 miliard dolarů, předběhl Muska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Getty Images

Svět má nového nejbohatšího člověka.

Článek

Bernard Arnault, francouzský magnát stojící za společností LVMH, která se zabývá výrobou luxusního zboží, v úterý v žebříčku miliardářů agentury Bloomberg překonal majitele Twitteru Elona Muska, a poprvé se tak dostal na první místo v žebříčku nejbohatších lidí. Nikdy předtím si nikdo z Francie, ani z celé Evropy, nedělal nárok na největší majetek na planetě.

Třiasedmdesátiletý Musk je již dlouho oporou žebříčků bohatství, ale na rozdíl od Muska a dalších drzých miliardářů se na veřejnosti objevuje jen výjimečně a není osobně aktivní na sociálních sítích. Ačkoli společnost LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE oplývá extravagancí a má 75 značek od Dom Perignon přes Christian Dior až po Tiffany & Co, snaží se v zemi, kde jsou okázalé projevy bohatství odmítány, držet při zemi.

Arnault, jehož majetek se odhaduje na 170,8 miliardy dolarů (3,9 bilionu Kč), využil evropského řemesla k tomu, aby z LVMH vytvořil největší konglomerát luxusního zboží na světě. Je to výcvikové středisko pro ambiciózní návrháře, kteří se chtějí prosadit: Marc Jacobs a zesnulý Virgil Abloh u Louis Vuitton, Raf Simons u Christian Dior, Phoebe Philo u Celine. Všichni vnesli do těchto značek novinky, které je udržely v povědomí mladých zákazníků.

Oslabení trhů sice letos ukouslo i z Arnaultova majetku – v roce 2022 se jeho jmění snížilo asi o 7,2 miliardy dolarů -, ale dařilo se mu lépe než technologickým miliardářům, kteří dominují světovému žebříčku boháčů. Je to proto, že poptávka po špičkových produktech zůstala s odeznívající krizí Covid-19 odolná.

Společnost LVMH se sídlem v Paříži dosáhla v loňském roce tržeb ve výši 64 miliard eur, což představuje prudký odraz od roku 2020. Arnault a jeho rodina vlastní podle výroční zprávy přibližně 48 % akcií společnosti s 64 % hlasovacích práv. Společnost má tržní hodnotu 364 miliard eur, která je největší v Evropě.

Spatřený klenot

Arnault se narodil v roce 1949 v Roubaix na severu Francie a vystudoval elitní inženýrskou školu Polytechnique. Poté pracoval v rodinné firmě Ferret Savinel, která se zaměřovala na průmyslové stavby, a v roce 1981 se přestěhoval do USA, kde se pustil do developerské činnosti.

Do Francie se vrátil a do oblasti luxusního zboží se pustil v roce 1984, kdy převzal zkrachovalou textilní skupinu Boussac Saint-Freres, která vlastnila klenot: Christian Dior. Většinu ostatních podniků této společnosti oddělil a získané peníze využil k nákupu kontrolního podílu v LVMH, jejíž dvě hlavní společnosti, Louis Vuitton a Moet Hennessy, se v roce 1987 spojily.

Během následujících tří desetiletí vytvořil z LVMH luxusní gigant, který prodává šampaňské, víno, lihoviny, módní a kožené zboží, hodinky, šperky, hotelové pobyty, parfémy a kosmetiku ve více než 5 500 obchodech po celém světě. Rychle pochopil, že Čína se stane klíčovým trhem, a v roce 1992 otevřel první obchod Louis Vuitton v Pekingu.

Společnost LVMH na začátku tohoto roku zrušila věkovou hranici svého generálního ředitele. To by Arnaultovi umožnilo zůstat v čele až do 80 let, což je znamení, že hodlá být v čele déle.

Foto: Zdroj: Unsplash

Ve snaze zůstat v utajení Arnault v říjnu uvedl, že LVMH prodala své soukromé letadlo. Účty na Twitteru sledují letadla miliardářů ve snaze zahanbit je kvůli emisím oxidu uhličitého a toto téma se stalo ve Francii žhavým tématem, přičemž někteří politici navrhují zákaz nebo zdanění soukromých letadel.

„Při všech těchto příbězích měla skupina letadlo a my jsme ho prodali,“ řekl Arnault v rádiu Classique, které LVMH vlastní. „Výsledkem je, že teď nikdo nevidí, kam jezdím, protože když používám soukromá letadla, tak si je pronajímám.“

Miliardářské bitvy

Ačkoli jsou LVMH a Arnault postaveni na většinou úspěšných akvizicích, mají za sebou i slavné ztráty.

Při koupi společnosti Gucci, která je nyní součástí společnosti Kering SA, ho porazil Francois Pinault, jeden z nejbohatších Francouzů. Neuspěl ani při pokusu o nepřátelské převzetí společnosti Hermes International, výrobce kabelek Birkin, kterou vlastní nejbohatší rodina v zemi.

Arnault si v rámci LVMH buduje vlastní dynastii. Ze dvou manželství má pět dětí, z nichž všechny v současnosti pracují ve firmě nebo v některé z jejích značek. Jeho druhé dítě, pětačtyřicetiletý Antoine, právě získal rozšířenou funkci v holdingu Christian Dior SE.

Foto: Zdroj: Unsplash

Arnault, který je známý tím, že drží přísnou dietu a pravidelně hraje tenis, je také sběratelem umění a v roce 2014 stál u zrodu otevření Nadace Louis Vuitton v pařížské čtvrti Bois de Boulogne. Jedná se o monumentální soukromé muzeum umění, které navrhl Frank Gehry a které má sloužit k uložení firemní sbírky LVMH i Arnaultovy sbírky.

Index bohatství agentury Bloomberg odhaduje, že naprostá většina Arnaultova jmění pochází z jeho 97,5% podílu ve společnosti Christian Dior, která zase ovládá přibližně 41 % LVMH. Rodina drží další podíl v LVMH ve výši zhruba 6 %.

Na základě analýzy, která zahrnuje i dividendy, daně a příspěvky na charitu, se odhaduje, že Arnault disponuje hotovostí a dalšími aktivy ve výši 10,3 miliardy dolarů.

Arnault se stal pátou osobou, která se kdy umístila na prvním místě v indexu bohatství agentury Bloomberg od jeho debutu v roce 2012. Dalšími jsou: Carlos Slim, Bill Gates, Jeff Bezos a Elon Musk.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz