Hlavní obsah
Finance

Bliká dvojice klíčových indikátorů, které by mohly naznačovat významný pohyb na akciovém trhu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Mohlo by se jednat o dvojitou ránu pro akcie?

Článek

Lidé se pokoušejí předpovídat budoucnost již tisíce let, a to pomocí metod, jako je pozorování hvězd nebo čtení z čajových lístků, dlaní a tarotových karet. Tyto praktiky, které mnozí v dnešní moderní společnosti považují za pověrčivé, mohou mít srovnatelné verze na současném finančním trhu, kde někteří investoři věří, že určité ukazatele mohou přesně předpovědět výkonnost akciového trhu. Alarmující je, že dva klíčové ukazatele v současné době signalizují možnou zásadní změnu na akciovém trhu.

Jedním z těchto ukazatelů je index volatility Chicagské opční burzy (CBOE), populárně známý jako „index strachu“, označovaný symbolem VIX. Za poslední měsíc tento index vzrostl o více než 30 %. VIX odhaduje očekávanou úroveň volatility indexu S&P 500 v následujících 30 dnech, a to na základě cen opcí na index S&P 500. Když tyto ceny eskalují, znamená to, že se očekává prudký nárůst požadované volatility.

Akciový trh je do značné míry ovlivňován náladami investorů. Když je jejich důvěra vysoká, je pravděpodobnější, že budou nakupovat akcie, což zvyšuje nákupní tlak a žene ceny akcií vzhůru. Naopak, když se zvyšuje strach investorů, mají tendenci vyhýbat se riziku, což vytváří scénář, podle kterého mohou ceny akcií prudce klesat.

Známý citát Franklina D. Roosevelta: „Jediná věc, které se musíme bát, je strach sám“, může být pro investory znamením, že se mají mít na pozoru před budoucími výsledky trhu.

K indikátorům se přidává „Buffettův indikátor“, který jako takový před více než dvaceti lety identifikoval Warren Buffett. Buffettův ukazatel, který je poměrem celkové hodnoty amerického akciového trhu k hrubému domácímu produktu (HDP) země, považuje tento investorský veterán za pravděpodobně „nejlepší jediné měřítko toho, kde se v daném okamžiku nachází ocenění“.

Během splasknutí bubliny dot-com v prosinci 2001 Buffett upozornil, že výrazně vysoká úroveň Buffettova ukazatele by měla být varovným signálem ohledně budoucího vývoje trhu. Tvrdil, že pokud tento ukazatel soupeří s hodnotou 200 %, rovná se to „zahrávání si s ohněm“. Zhruba v té době dosáhl ukazatel hodnoty 133 %.

Přesuneme se do současnosti a Buffettův ukazatel v současnosti dosahuje alarmující hodnoty 194 %. Jediný případ, kdy se dostal nad tuto úroveň, byl listopad 2021, bezprostředně před prudkým poklesem indexu S&P 500 o více než 19 %. Rostoucí Buffettův ukazatel naznačuje, že se trh blíží k fázi nadhodnocení, což může signalizovat možný pokles.

Vzhledem k blikající červené barvě těchto dvou ukazatelů se tedy nacházíme v období příchodu výrazného poklesu akciového trhu? Odpověď není jednoznačná. I když jsou tyto prediktory, zejména VIX a Buffettův indikátor, významné, nejsou neomylné.

Například index volatility CBOE zaznamenal na začátku roku 2023 vyšší úrovně než v současnosti, přesto index S&P 500 uzavřel rok s kladným výnosem 24 %.

Buffettův ukazatel má také svá omezení. Navzdory historicky nejvyšším hodnotám ukazatelů zaznamenaným od počátku roku 2018 pokračoval index S&P 500 ve své růstové trajektorii. Je důležité si uvědomit, že tento ukazatel používá pouze americký HDP, zatímco mnoho amerických společností generuje značnou část svých příjmů na mezinárodních trzích. V souladu s tím globalizace oslabila predikční potenciál Buffettova ukazatele.

Jak by za těchto okolností měli investoři postupovat? Doporučeným přístupem by bylo, aby investoři nakupovali pouze akcie s atraktivním oceněním vzhledem k jejich růstovým vyhlídkám. Dalším dobrým postupem je ponechat si v záloze určité peněžní prostředky, které by se daly využít v případě poklesu akciového trhu. Tato rada zůstává aktuální, i kdyby měl index strachu klesající tendenci a Buffettův indikátor vykazoval výrazně nižší hodnotu.

Závěrem lze říci, že ačkoli tyto ukazatele jistě ukazují na medvědí náladu, investoři by měli k trhu přistupovat obezřetně. Jak „index strachu“, tak Buffettův indikátor jsou pouze nástroje, které poskytují informace o náladách na trhu a pravděpodobných trendech. Měly by být součástí souboru nástrojů investora, ale měly by být používány s rozvahou a s ohledem na všechny proměnné, které by mohly ovlivnit investiční rozhodnutí. S ohledem na tyto vyhlídky by se investoři měli snažit vyvážit svá portfolia zvážením potenciálních rizik a výnosů a podle toho upravit své strategie.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz