Hlavní obsah
Finance

Bourla ze společnosti Pfizer vsadil svůj důchod na akcie společnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Bourla nedávno vložil celý svůj penzijní fond do nákupu akcií společnosti Pfizer, čímž zdůraznil svou víru v konečný obrat společnosti Pfizer

Článek

Albert Bourla, generální ředitel společnosti Pfizer, má ambiciózní plány na změnu současné situace v nadnárodním farmaceutickém konglomerátu Pfizer. Vzhledem k nedávným problémům s příjmy, které vyplývají z patentového útesu a klesající poptávky po vakcínách Covid-19, je Bourla motivován postavit společnost Pfizer do čela největších průlomů v tomto odvětví, a to navzdory stupňující se skepsi Wall Street v průběhu jeho působení ve funkci.

Bourla nedávno vložil celý svůj penzijní fond do nákupu akcií společnosti Pfizer, čímž zdůraznil svou víru v konečný obrat společnosti Pfizer. Během rozhovoru s velkým redaktorem časopisu Barron’s Andym Serwerem na Světovém ekonomickém fóru Bourla důrazně prohlásil: „Celý svůj důchod jsem vložil do akcií společnosti Pfizer. Jsem v tom celý.“ Jeho odhodlání podpořit oživení společnosti Pfizer dokládá dokument Komise pro cenné papíry. Z dokumentu vyplynulo, že Bourla v polovině prosince získal více než 375 000 kusů akcií společnosti Pfizer po 26,63 USD, což představuje obrovskou investici ve výši 10 milionů USD.

Tato odvážná osobní investice odráží jeho neúnavný závazek vůči společnosti Pfizer a jeho přesvědčení, že pod jeho dohledem se společnost může zotavit z nedávných problémů a dosáhnout ještě větších úspěchů. Jeho působení ve funkci generálního ředitele, které začalo před pěti lety, bylo svědkem dokončení plánu, který upevnil pozici společnosti jako specializovaného hráče v oblasti biofarmacie, což podtrhuje její významný přínos k vakcínám Covid-19 – výkon, který se zapsal do historie.

Bourlovo vedení však bylo poznamenáno i nevalnými výsledky akcií společnosti Pfizer, které od jeho nástupu do funkce generálního ředitele klesly přibližně o 30 %, včetně prudkého poklesu o 43 % jen v roce 2023. Zklamání investorů pokračovalo i minulý měsíc, kdy prognóza tržeb společnosti Pfizer na rok 2024 výrazně zaostala za očekáváním, což bohužel není v nedávné historii společnosti nic nového.

V reakci na finanční situaci společnosti Bourla pro server Serwer uvedl: „Rok 2023 byl pro nás velkým zklamáním… vzal nás z pozice síly. Mám v plánu zůstat a mám v plánu tuto situaci zvrátit.“

Klíčem k této misi je posílení silného výzkumného a vývojového aparátu (R&D) společnosti Pfizer, který dříve hrál klíčovou roli při vývoji prvních schválených vakcín Covid-19 v USA. Strategický plán společnosti Pfizer zahrnuje inovativní vlastní vývoj, kterému napomáhá umělá inteligence, a maximální využití duševních aktiv získaných z řady hodnotných obchodů v posledních několika letech.

Jednou z takových investic byla nákladná akvizice biotechnologické společnosti Seagen, která se specializuje na léčbu rakoviny, za 43 miliard dolarů. Tato akvizice slibuje potenciální roční příjmy ve výši 10 miliard dolarů do roku 2030. Analytici však varují, že Seagen s sebou přináší i rizika, včetně čtyř produktů uváděných na trh, které čelí konkurenci nově vznikajících léků. Bourla se domnívá, že spojení obou společností znamená slibnou fúzi, a říká: „Jedna plus jedna se rovná třem…“. Měli bychom být schopni dělat věci, které by předtím sami nedokázali.”

Předpokládá se, že pro společnost Pfizer budou akvizice, jako je Seagen, hrát klíčovou roli, protože se připravuje na to, že v letech 2025 až 2030 bude v důsledku vypršení platnosti řady patentů čelit odhadované ztrátě ročních příjmů ve výši 17 miliard dolarů. Tato značná ztráta příjmů při základu 52 miliard dolarů v příštím roce, nepočítaje v to produkty proti pandemii Covid, vykresluje pro společnost Pfizer náročný obrázek. Přestože trh nebyl k fúzím a akvizicím společnosti Pfizer nijak zvlášť laskavý, Bourla zůstává neochvějný. „Budeme pokračovat a jsem si jistý, že úspěchy se dostaví,“ řekl.

V souvislosti s obavami ohledně zadlužení společnosti Bourla na konferenci J.P. Morgan Healthcare Conference avizoval, že se společnost Pfizer zaměří na splácení dluhu a zastaví budoucí rozsáhlé nákupy. Naznačil, že se chystá zpětný odkup akcií ve snaze uklidnit Wall Street.

Přestože společnost Pfizer zahájila letošní rok poklesem hodnoty akcií o 0,3 %, čímž výrazně zaostala za indexem S&P 500 a výrazně zaostává za konkurenční společností Eli Lilly & Co, dividendový výnos se pohybuje kolem 6 %. Analytici farmaceutického sektoru si zachovávají pozitivní výhled, akcie společnosti Pfizer mají podle průzkumu společnosti FactSet průměrné hodnocení Buy a cílová cena naznačuje potenciální růst o 9 % oproti současným úrovním.

Bourla své přesvědčení o slibné budoucnosti společnosti Pfizer potvrdil slovy: „Myslím si, že je to velmi dobrá investice.“ A svým posledním osobním nákupem akcií ukázal, že je ochoten podle tohoto přesvědčení sám jednat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz