Hlavní obsah
Finance

Chcete být bohatí? Dodržujte těchto pět pravidel pro peníze, ať se děje cokoli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Investice do sebe sama se vám v dlouhodobém horizontu vyplatí, protože vám umožní vydělávat více peněz, postupovat v kariéře a otevírat nové příležitosti

Článek

O zbohatnutí usiluje většina lidí, ale jen málokomu se to podaří. Vytvoření bohatství vyžaduje kombinaci tvrdé práce, disciplíny a dodržování určitých pravidel. Dobré zprávy! Určili jsme pět pravidel, která vám usnadní cestu k bohatství.

A ještě lepší zprávou je, že k tomu nemusíte být génius ani mít vysokoškolské vzdělání. Stačí, když se budete řídit správnými pravidly pro nakládání s penězi, a budete na cestě k finanční svobodě!

Pravidlo č. 1: Investujte do sebe

Investice do sebe sama je tou nejdůležitější investicí, kterou můžete udělat. I kdyby Bill Gates, Warren Buffett nebo Jeff Bezos přišli přes noc o všechny své peníze, mají odborné znalosti a vědomosti, aby své bohatství znovu získali.

Investice do sebe může zahrnovat učení se novým dovednostem, rozšiřování znalostí o penězích, budování sítí a zlepšování zdraví a pohody. Neustálým investováním do sebe zvyšujete svou osobní hodnotu, což může vést k lepším pracovním příležitostem a vyšším platům.

Pravidlo č. 2: důsledně spořte a investujte

Důsledné spoření a investování je jedním ze základních pravidel zbohatnutí. Podle největšího průzkumu mezi milionáři, který byl kdy proveden, bylo klíčem k finančnímu úspěchu a k tomu, aby se z nich stali milionáři, disciplinované investování.

Neuvěřitelných 75 % dotázaných přičítá svůj úspěch síle pravidelného a důsledného dlouhodobého investování. „Příběh o mladém počítačovém géniovi, který vyvinul aplikaci, jež přes noc vydělala miliony, je tedy výjimkou, nikoli pravidlem,“ uvádí se v průzkumu.

Kromě toho 8 z 10 milionářů investovalo do penzijního plánu na pracovišti, přičemž využili bezplatného dorovnání ze strany zaměstnavatele a daňových výhod. Tři ze čtyř navíc investovali také na svých makléřských účtech, Roth IRA nebo tradičním IRA. Můžete to udělat také a časem bude složené úročení pracovat ve váš prospěch a vaše investice porostou.

Pravidlo č. 3: Diverzifikujte své investiční portfolio

Investování není univerzální přístup a jedním z klíčů k bohatství je ochrana majetku. To znamená, že chcete minimalizovat zbytečné riziko. Diverzifikace investic rozkládá riziko tak, abyste neměli všechna vejce v jednom košíku.

Investování do akcií, dluhopisů, nemovitostí, drahých kovů a dalších aktiv může generovat pasivní příjem. Díky diverzifikaci jste méně zranitelní vůči vzestupům a poklesům jedné investice a máte také možnost využít různých tržních podmínek.

Pravidlo č. 4: Žijte pod hranicí svých možností

To je základní finanční zásada, kterou musíte mít vždy na paměti. Je to jednoduché - utrácejte méně, než vyděláváte, a vždy vám zbydou peníze na úspory. Bohužel mnoho lidí se touto zásadou neřídí, což je přivádí do finančních problémů.

Abyste tomu předešli, musíte si vytvořit rozpočet, sledovat své výdaje a zajistit, abyste se ho drželi. Zbohatnout znamená stanovit si priority výdajů a zaměřit se na věci, na kterých skutečně záleží. Budete-li žít pod svými možnostmi, budete mít více peněz na úspory, investice a růst svého bohatství.

To neznamená, že byste si měli odepřít věci, které vám dělají radost, ale spíše byste měli své výdaje řešit záměrně. Nezáleží na tom, kolik vyděláte, ale na tom, kolik si ponecháte a ušetříte do budoucna.

Pravidlo č. 5: Vytvořte si více zdrojů příjmů

Vytváření více zdrojů příjmů, zejména pasivních, je skvělý způsob, jak v průběhu času budovat bohatství. Pasivní příjmy zahrnují příjmy z investic, pronájmu nemovitostí, licenčních poplatků a dalších příjmů, které získáte, aniž byste byli fyzicky přítomni.

Nemusíte být podnikatel, abyste mohli začít budovat více zdrojů příjmů. Můžete například investovat do akcií, dluhopisů nebo nemovitostí a diverzifikovat tak své příjmy. Další možností je využít své dovednosti a talent prostřednictvím práce na volné noze nebo poradenství.

Vytvořením více zdrojů příjmů můžete nejen zvýšit své příjmy, ale také se zabezpečit proti nečekaným finančním potížím. Více než 60 % světových miliardářů si svůj miliardářský status vydobylo samo, založením vlastní společnosti. Možná se miliardářem nestanete tím, že si založíte malou firmu, ale to, že ji máte, vás může ochránit před ztrátou peněz v případě, že přijdete o jiný zdroj příjmů.

Budování bohatství není rychlé zbohatnutí, ale dlouhodobý proces, který vyžaduje trpělivost, vytrvalost a disciplínu. Na této cestě budete čelit překážkám, neúspěchům a výzvám a je nezbytné být na ně psychicky připraven. Pamatujte, že vytváření bohatství je cesta, nikoliv cíl. Dodržujte těchto pět peněžních pravidel a budete na dobré cestě k budování bohatství a finanční svobody!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz