Hlavní obsah

Chcete získat 1 000 dolarů z dividend? Tohle je částka, kterou musíte investovat do akcií Nike

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Slušný výnos společnosti Nike nebude mnoho znamenat, pokud budou akcie nadále ztrácet na hodnotě

Článek

Společnost Nike Inc. (NKE), titán v oblasti výroby tenisek, je známá svou stálou ziskovostí a historií zvyšování dividend. Nedávné finanční výsledky však nebyly působivé, což by mohlo potenciální investory přimět k tomu, aby se zastavili a dvakrát si rozmysleli, než se vrhnou do investice do akcií Nike, a to i přes lákavou vyhlídku na generování příjmu z dividend ve výši 1 000 USD.

Anualizovaný forwardový dividendový výnos společnosti v současné době činí 1,75 %, čímž překonává průměrný výnos spotřebitelského cyklického sektoru, který se pohybuje kolem 1 %. Čísla odrážejí nárůst čtvrtletních dividendových výplat od roku 2019, přičemž Nike je každoročně posiluje o 0,03 USD na akcii. Díky těmto údajům by mohla být nabídka pro některé investory atraktivní.

Ačkoli by se mohlo obětovat získání dividendy k datu ex-dividend 3. září, v návaznosti na trend Nike jednou ročně zvyšovat dividendu o 0,03 USD na akcii se předpokládá, že příští čtyři výplaty společnosti budou činit 0,40 USD na akcii za čtvrtletí, tedy 1,60 USD na akcii ročně.

Z těchto prognóz vyplývá, že investor bude muset nakoupit 625 akcií, aby v nadcházejícím roce nashromáždil 1 000 USD na dividendových výplatách. Předpokládejme, že cena akcií Nike se pohybuje kolem 83 USD, investor by pak musel investovat 53 125 USD (625 × 83 USD), aby na konci roku získal výnos 1 000 USD v podobě výplaty hotovosti.

Lákadlo dividend je však třeba posuzovat v širším kontextu nedávných výsledků společnosti Nike, které nebyly nijak oslnivé. Podstatnou útěchou je výnos, který je v tomto odvětví na špičce, a to i přes pokles cen akcií společnosti v uplynulém fiskálním roce, během něhož akcie Nike nedosáhly výkonnosti indexu S&P 500.

Ve fiskálním roce končícím 31. května 2024 tržby společnosti Nike v meziročním srovnání stagnovaly a tržby za čtvrté čtvrtletí zaznamenaly 2% pokles. K tomuto poklesu přispěl výrazný útlum digitálních tržeb společnosti, přičemž tržby Nike Direct za čtvrté čtvrtletí klesly o 8 % na 5,1 miliardy USD, což bylo podstatně způsobeno 10% poklesem tržeb Nike Brand Digital.

Tyto údaje jsou dostatečným důvodem k tomu, aby potenciální investoři zbystřili. Vyčkat na pozorování, zda Nike dokáže zcela zvrátit trend digitálních tržeb, by mohlo být rozumné, vzhledem k tomu, že lákadlo potenciálních dividend nemusí vzhledem k nedávným výsledkům společnosti stát za riziko.

Závěrem lze říci, že ačkoli společnost Nike nabízí atraktivní anualizovaný dividendový výnos na budoucí období a vyhlídku na získání dividendy ve výši 1 000 USD při dostatečné investici, je vzhledem k současnému finančnímu klimatu nezbytné pečlivě zhodnotit vyhlídky společnosti. Ačkoli digitální prodeje jsou pro výkonnost společnosti i nadále problémem, udržovat ostražitou bdělost nad pokrokem společnosti Nike při zvrácení tohoto trendu před investicí by mohlo být rozumnějším přístupem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz