Hlavní obsah
Finance

Chytré strategie pro medvědí trh: Jak můžete přežít v investiční krizi?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Unsplash

Medvědím trhem se rozumí rozsáhlý pokles cen aktiv o nejméně 20 % oproti nedávným maximům. I v těchto časech ale lze profitovat. A dokonce nemusíte ani ve velkém hazardovat.

Článek

Nálada na trhu je celkový pocit z trhu v určitém okamžiku. Projevuje se prostřednictvím tržní aktivity a cenových pohybů. V daném okamžiku může být tržní sentiment býčí nebo medvědí, v závislosti na tom, co se děje s cenami. Investoři, kteří mají na určitý trh pozitivní názor, jsou býčí, zatímco ti, kteří ho vnímají negativně, jsou medvědí.

  • Co znamená medvědí

Když je nálada na trhu medvědí, znamená to, že ceny klesají. Například medvědí investor koupil akcie společnosti A nakrátko, protože věřil, že cena bude klesat. Jiný investor, který byl medvědí vůči rozvíjejícím se trhům, prodal všechny své pozice na těchto trzích a alokoval tento kapitál jinam. Investoři mohou být medvědí v jakémkoli koutě trhu, od deviz po drahé kovy a komodity.

  • Proč se říká býčí a medvědí?

Pokud jde o význam býčího a medvědího, neexistuje žádný oficiální zdroj. Jedna z nejrozšířenějších a nejznámějších teorií naznačuje, že tyto termíny pocházejí ze směru, kterým jednotlivá zvířata útočí. Býci útočí svými rohy směrem nahoru, zatímco medvědi svými drápy směrem dolů.

  • Býčí a medvědí trhy

Býčí trhy se objevují v průběhu měsíců nebo let, kdy ceny aktiv rostou. Technicky řečeno, obchodníci označují býčí trhy jako období, kdy ceny po 20% poklesu vzrostou alespoň o 20 %. Poznat, kdy býčí trh začal, je však možné pouze pohledem do minulosti.

Nejdelší býčí trh v historii trval od roku 2009 do roku 2020, přičemž začal na konci globální finanční krize a skončil v době, kdy probíhala pandemie COVID-19. Tento býčí trh lze pozorovat na indexu S&P 500, který dosáhl svého dna v březnu 2009 a pokračoval v růstu až do konce února 2020.

Býčí trhy obvykle trvají déle než trhy medvědí, které se vyznačují poklesem cen o nejméně 20 % z nedávného vrcholu.

Medvědí trhy se liší od korekce, což je pokles cen pouze o 10 % od nedávného vrcholu. Většina medvědích trhů nastává během recese, kdy je vysoká nezaměstnanost a nálada investorů je nízká, i když ne každý medvědí trh nastává během recese.

Dva nejznámější medvědí trhy se vyskytly během Velké hospodářské krize ve 30. letech 20. století a Velké recese v letech 2007 až 2009, ačkoli medvědí trhy se vyskytovaly po celou historii. Někdy se v medvědí fázi nachází pouze část trhu.

Zde vás seznámíme s těmi nejdůležitějšími investičními strategiemi a způsoby myšlení, které vám pomohou zachovat klid a nehrát mrtvého brouka, když si akciový trh vezme na paškál vaše výnosy.

Akumulujte pomocí zprůměrování dolarových nákladů

Nejdůležitější věc, kterou je třeba mít během ekonomického zpomalení na paměti, je, že je normální, že akciový trh má negativní roky – je to součást hospodářského cyklu. Pokud jste dlouhodobý investor (což znamená časový horizont 10 a více let), jednou z možností je využít průměrování nákladů na akcie (DCA). Tím, že nakupujete akcie bez ohledu na cenu, nakonec nakoupíte akcie za nízkou cenu, když je trh v poklesu. V dlouhodobém horizontu se vaše náklady „zprůměrují“, čímž získáte celkově lepší vstupní cenu akcií.

Během medvědího trhu vládnou medvědi a býci nemají šanci. Jedno staré přísloví říká, že během medvědího trhu je nejlepší hrát mrtvého – je to stejný protokol, jako kdybyste v lese potkali skutečného grizzlyho. Bránit se by bylo velmi nebezpečné. Když zachováte klid a nebudete dělat žádné prudké pohyby, zachráníte se před tím, abyste se stali medvědím obědem. Hrát mrtvého brouka ve finanční terminologii znamená vložit větší část svého portfolia do cenných papírů peněžního trhu, jako jsou depozitní certifikáty (CD), americké státní pokladniční poukázky a další nástroje s vysokou likviditou a krátkou splatností.

Základem diverzifikace je mít určitý podíl portfolia rozložený mezi akcie, dluhopisy, hotovost a alternativní aktiva. To, jak rozdělíte své portfolio, závisí na vaší toleranci k riziku, časovém horizontu, cílech atd. Situace každého investora je jiná. Správná strategie alokace aktiv vám umožní vyhnout se potenciálně negativním dopadům plynoucím z vložení všech vajec do jednoho košíku.

Investujte jen to, co si můžete dovolit ztratit

Investování je důležité, ale stejně důležité je i jídlo a střecha nad hlavou. Není moudré vzít krátkodobé prostředky (tj. peníze na hypotéku nebo nákup potravin) a investovat je do akcií. Obecně platí, že by se investoři neměli pouštět do akcií, pokud nemají investiční horizont alespoň pěti let, nejlépe delší, a nikdy by neměli investovat peníze, které si nemohou dovolit ztratit. Pamatujte, že medvědí trhy, a dokonce i menší korekce, mohou být velmi destruktivní.

Hledejte dobré hodnoty

Medvědí trhy mohou investorům poskytnout skvělé příležitosti. Trik spočívá v tom, abyste věděli, co hledáte. Poražené, otlučené, podhodnocené: to všechno jsou popisy akcií během medvědího trhu. Hodnotoví investoři, jako je Warren Buffett, často považují medvědí trhy za nákupní příležitosti, protože ocenění dobrých společností je sraženo dolů spolu se špatnými společnostmi a sedí na velmi atraktivních oceněních. Buffett často navyšuje pozice v některých svých oblíbených akciích v méně než svízelných obdobích na trhu, protože ví, že přirozeností trhu je trestat i dobré společnosti více, než si zaslouží.

Defenzivní nebo necyklické akcie jsou cenné papíry, které si ve špatných časech obecně vedou lépe než celý trh. Tyto typy akcií poskytují konzistentní dividendu a stabilní zisky bez ohledu na stav celkového trhu. Společnosti, které vyrábějí netrvanlivé výrobky pro domácnost – jako jsou zubní pasty, šampony a pěny na holení – jsou příkladem defenzivních odvětví, protože lidé budou tyto výrobky používat i v těžkých dobách.

Jděte do shortu

Existují způsoby, jak profitovat z klesajících cen. Jedním ze způsobů je prodej na krátko, kdy si vypůjčíte akcie společnosti nebo ETF a prodáte je – v naději, že je nakoupíte zpět za nižší cenu. Prodej nakrátko vyžaduje maržové účty a mohl by způsobit škodlivé ztráty, pokud by trhy rostly a krátké pozice byly vyžádány, což by stlačilo ceny ještě výše. Další možností jsou prodejní opce, které s poklesem cen získávají na hodnotě a které zaručují určitou minimální cenu, za kterou lze cenný papír prodat, čímž fakticky stanoví spodní hranici vašich ztrát, pokud je používáte k zajištění. K nákupu prodejních opcí budete potřebovat možnost obchodovat s opcemi na svém makléřském účtu.

Inverzní fondy obchodované na burze (ETF) také dávají investorům možnost profitovat z poklesu hlavních indexů nebo benchmarků, jako je Nasdaq 100. Když hlavní indexy klesají, tyto fondy rostou, což vám umožní profitovat, zatímco zbytek trhu trpí. Na rozdíl od krátkého prodeje nebo prodejních opcí je lze snadno nakoupit z vašeho makléřského účtu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz