Hlavní obsah
Finance

Co pro vás znamená další zvýšení úrokových sazeb Federálního rezervního systému?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Burzovnisvet.cz

Federální rezervní systém ve středu zvýšil svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu a dostal ji tak na nejvyšší úroveň za posledních 15 let v rámci pokračující snahy o zmírnění inflace zdražením půjček.

Článek

Zvýšení sazeb pravděpodobně ještě více prodraží půjčky na bydlení, auta a další nákupy. Pokud však máte peníze na spoření, pravděpodobně na nich získáte o něco vyšší úrok.

Poslední zvýšení sazeb je menší než prosincové zvýšení sazeb Fedu o půl procentního bodu a čtyři zvýšení sazeb o tři čtvrtě procentního bodu v řadě na začátku loňského roku. Zpomalení odráží skutečnost, že inflace, ačkoli je stále vysoká, se zmírňuje a zdá se, že některé části ekonomiky ochlazují.

Stále se však jedná o zvýšení, a to do pásma 4,5 % až 4,75 %. A mnozí ekonomové tvrdí, že se stále obávají, že recese zůstává možná – a s ní i ztráta pracovních míst, která by mohla způsobit potíže domácnostem, již tak poškozeným inflací.

Krátká odpověď: Inflace. V uplynulém roce dosáhla spotřebitelská inflace ve Spojených státech 6,5 %, což je sice šesté zpomalení v řadě, ale stále nepříjemně vysoká hodnota.

Cílem Fedu je zpomalit spotřebitelské výdaje, a tím snížit poptávku po domech, automobilech a dalším zboží a službách, což nakonec povede k ochlazení ekonomiky a snížení cen.

Předseda Fedu Jerome Powell v minulosti připustil, že agresivní zvyšování sazeb přinese domácnostem „určitou bolest“, ale uvedl, že je to nezbytné k potlačení vysoké inflace.

Kterých spotřebitelů se to týká nejvíce?

Každý, kdo si půjčí peníze na velký nákup, jako je dům, auto nebo velký spotřebič, bude pravděpodobně zasažen. Nová sazba také zvýší měsíční splátky a náklady všem spotřebitelům, kteří již platí úroky z dluhu na kreditní kartě.

„Lidé s dluhy na kreditních kartách už teď zažívají opravdu těžký rok a bude to ještě horší,“ řekl úvěrový analytik Matt Schulz ze společnosti LendingTree. „Těžké je právě okamžité zvýšení – to, že se týká nejen budoucích nákupů, ale i současných zůstatků.“

Přesto Scott Hoyt, analytik společnosti Moody’s Analytics, poznamenal, že splátky dluhů domácností v poměru k příjmům zůstávají relativně nízké, i když v poslední době vzrostly. Takže i když se úrokové sazby z půjček neustále zvyšují, mnoho domácností nemusí okamžitě pocítit mnohem větší dluhovou zátěž.

Jak to ovlivní sazby kreditních karet?

Ještě před posledním krokem Fedu dosáhly podle serveru Bankrate.com úrokové sazby z úvěrů z kreditních karet nejvyšší úrovně od roku 1996 a ty budou pravděpodobně dále růst.

Existují také náznaky, že se lidé stále více spoléhají na kreditní karty, které jim pomáhají udržet jejich výdaje. Celkové zůstatky na kreditních kartách podle Fedu přesáhly 900 miliard dolarů, což je rekordní hodnota, i když tato částka není upravena o inflaci.

„Právě teď má sice většina lidí práci a rostoucí příjmy, ale dívají se na perspektivu a vidí, že se začínají stahovat bouřková mračna,“ řekl hlavní ekonom Nationwide Ben Ayers. „Pro ekonomiku je to skutečně zlomový bod.“

S růstem sazeb se u spotřebitelů staly oblíbenými půjčky s nulovým úrokem prodávané pod názvem „Kup teď, zaplať později“. Ale dlouhodobé půjčky na více než čtyři splátky, které tyto společnosti nabízejí, podléhají stejným zvýšeným výpůjčním sazbám jako kreditní karty.

U těch, kteří nemají nárok na kreditní karty s nízkou úrokovou sazbou kvůli slabému úvěrovému skóre, se vyšší úrokové sazby již projevují na jejich zůstatcích.

John Leer, hlavní ekonom společnosti Morning Consult, která se zabývá průzkumy veřejného mínění, uvedl, že podle jeho průzkumů stále více lidí utrácí úspory, které nashromáždili během pandemie, a místo toho využívají úvěry. Rostoucí sazby by nakonec mohly těmto domácnostem ztížit splácení dluhů.

Pro ty, kteří mají úvěrové linky na bydlení nebo jiné dluhy s proměnlivým úrokem, se sazby zvýší zhruba o stejnou částku jako zvýšení úrokových sazeb Fedu, obvykle během jednoho nebo dvou zúčtovacích cyklů. Je to proto, že tyto sazby se částečně odvíjejí od hlavní úrokové sazby bank, která se řídí sazbou Fedu.

Jak se to dotkne spořicích účtů?

Rostoucí výnosy na spořicích účtech s vysokým výnosem a vkladových certifikátech (CD) se dostaly na úroveň, která nebyla zaznamenána od roku 2009, což znamená, že domácnosti mohou chtít zvýšit úspory, pokud je to možné. Více lze nyní vydělat také na dluhopisech a dalších investicích s pevným výnosem.

Ačkoli spořicí účty, CD a účty peněžního trhu obvykle nesledují změny Fedu, online banky a další, které nabízejí spořicí účty s vysokým výnosem, mohou být výjimkou. Tyto instituce obvykle agresivně soutěží o vkladatele.

Obecně mají banky tendenci využívat prostředí vyšších sazeb ke zvýšení svých zisků tím, že dlužníkům ukládají vyšší sazby, aniž by nutně nabízely šťavnatější úrokové sazby střadatelům.

Ovlivní to vlastnictví domů?

Minulý týden nákupčí hypoték Freddie Mac oznámil, že průměrná sazba referenční 30leté hypotéky klesla na 6,13 % z 6,15 % v předchozím týdnu. Před rokem byla průměrná sazba mnohem nižší: 3,55 procenta. To znamená, že sazba typického úvěru na bydlení je stále téměř dvakrát dražší než před rokem.

Sazby hypoték se nepohybují vždy v souladu s referenční sazbou Fedu. Místo toho mají tendenci sledovat výnos desetiletého státního dluhopisu.

Prodeje stávajících domů klesají již 11 měsíců v řadě, protože náklady na půjčky se staly příliš vysokou překážkou pro mnoho lidí, kteří již nyní platí mnohem více za potraviny, benzín a další nezbytné věci.

Co když si chci koupit auto?

Vzhledem k tomu, že se zmírňuje nedostatek počítačových čipů a dalších dílů, vyrábějí automobilky více vozidel. Mnohé z nich dokonce snižují ceny nebo nabízejí omezené slevy. Rostoucí úrokové sazby úvěrů a nižší hodnoty ojetých vozidel však z velké části vymazaly úspory na měsíčních splátkách.

„S úroky, které budete platit, se tyto splátky nemusí příliš lišit od toho, co byly před několika měsíci,“ řekl Ivan Drury, ředitel oddělení Insights pro Edmunds.com. „Je to jako kdybychom pokaždé, když slyšíme jednu dobrou zprávu, kompenzovali ji zprávami špatnými.“

Jak ovlivnilo zvýšení sazeb kryptoměny?

Kryptoměny, jako je bitcoin, od doby, kdy Fed začal zvyšovat sazby, zaznamenaly pokles hodnoty. Stejně tak mnoho dříve vysoce ceněných technologických akcií.

Vyšší sazby znamenají, že bezpečná aktiva, jako jsou státní dluhopisy, se pro investory stávají atraktivnějšími, protože se zvýšily jejich výnosy. Tím se riziková aktiva, jako jsou technologické akcie a kryptoměny, stávají méně atraktivními.

Přesto bitcoin nadále trpí problémy oddělenými od hospodářské politiky. Tři velké kryptografické firmy zkrachovaly, naposledy vysoce postavená burza FTX, což otřáslo důvěrou investorů v kryptoměny.

Závěr

Zdá se stále méně pravděpodobné, že by se sazby v dohledné době snížily.

„Očekáváme, že inflace bude pro Fed stále příliš žhavou otázkou i do konce roku,“ uvedl Ayers z Nationwide. „Předpokládáme, že až v příštím roce začnou sazby snižovat.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz