Hlavní obsah
Internet a technologie

CrowdStrike je lídrem v oblasti kybernetické bezpečnosti založené na AI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Základem softwaru této společnosti pro kybernetickou bezpečnost je umělá inteligence.

Článek

Spotřebitelé neustále požadují od svých výrobků a služeb větší pohodlí. Jedním ze způsobů je digitalizace. Za tímto účelem podniky zavádějí technologie cloud computingu, které jim umožňují oslovit zákazníky online.

To však může být dvousečná zbraň. Provoz v cloudu nabízí podnikům nové možnosti generování příjmů. Zároveň je ale vystavuje kybernetickým hrozbám, které mohou pocházet odkudkoli a mohou udeřit kdykoli. Hrozba kybernetických útoků stále roste a poradenská společnost McKinsey & Company předpovídá, že do roku 2025 by mohla podnikům způsobit škody za 10,5 bilionu dolarů ročně - což je čtyřnásobný nárůst oproti roku 2015.

Naštěstí existuje společnost CrowdStrike (CRWD). Je to lídr v oblasti kybernetické bezpečnosti založené na umělé inteligenci, která je mnohem účinnější při maření útoků než tradiční metody.

Akcie společnosti CrowdStrike, které v roce 2023 rostou, se stále obchodují asi 42 % pod svým historickým maximem po loňském brutálním výprodeji v technologickém sektoru. To představuje potenciální příležitost pro investory, protože podle deníku The Wall Street Journal jsou analytici k vyhlídkám společnosti CrowdStrike v drtivé většině optimističtí.

Společnost CrowdStrike je průkopníkem v oblasti kybernetické bezpečnosti využívající umělou inteligenci.

Společnost CrowdStrike byla jedním z prvních uživatelů umělé inteligence. Tato technologie je od roku 2011 základní součástí vlajkové platformy Falcon, což znamená, že sbírá data a trénuje své modely již více než deset let. To je solidní náskok před konkurencí, jako je SentinelOne, která se také zaměřuje na nástroje kybernetické bezpečnosti poháněné AI. Tato společnost byla založena v roce 2013.

Společnost CrowdStrike také těží z velké zákaznické základny. Čím více podniků používá její produkty pro kybernetickou bezpečnost, tím více dat může CrowdStrike shromažďovat a tím přesnější a efektivnější jsou její modely umělé inteligence. CrowdStrike má v současnosti ve svém ekosystému více než 23 000 podniků, což společnosti umožňuje shromažďovat více než 2 biliony datových bodů denně.

Ochrana koncových bodů - jinými slovy jakéhokoli počítače nebo zařízení, které zaměstnanci používají k přístupu k systémům organizace - je pro společnost CrowdStrike klíčovým bodem zájmu. Proč? Protože právě tam vzniká neuvěřitelných 90 % kybernetických útoků. Přístupové body zaměstnanců jsou nejzranitelnější částí sítě, protože mají mnoho interakcí s vnějším světem, ať už prostřednictvím e-mailu, telefonu nebo širšího internetu. Proto jsou vnímáni jako snadný cíl pro škodlivé aktéry.

Bohužel ne každý zaměstnanec může být profesionálem v oblasti kybernetické bezpečnosti, takže klíčová je automatizovaná ochrana, a právě v tomto směru nástroje poháněné umělou inteligencí zazáří. AI se však rychle stává stejně důležitou i pro zaměstnance, kteří jsou specialisty na kybernetickou bezpečnost.

Podle společnosti Palo Alto Networks se 93 % bezpečnostních operačních center stále spoléhá na manuální, lidmi řízené procesy. Výsledkem je, že zaměstnanci nestíhají zpracovávat obrovské množství hrozeb a 23 % bezpečnostních upozornění zůstává zcela neprošetřeno. To je v prostředí, kde k narušení bezpečnosti může dojít již za 79 minut, nepřijatelné, což znamená, že automatizace založená na umělé inteligenci se v budoucnu téměř jistě bude více uplatňovat v celém systému kybernetické bezpečnosti.

Wall Street má na akcie společnosti CrowdStrike převážně pozitivní názor

Zpomalení růstu tržeb společnosti CrowdStrike rozhodně neoslabilo býčí náladu na Wall Street. Wall Street Journal sleduje 45 analytiků, kteří se zabývají akciemi společnosti CrowdStrike, a 34 z nich - 76 % - jí dalo nejvyšší možné hodnocení „koupit“.

Čtyři analytici jsou v táboře „overweight“ (býčí), zatímco sedm doporučuje akcie držet. Ani jeden nedoporučuje prodej.

Jejich průměrná cílová cena je 184 USD, což je o 9 % výše, než se akcie CrowdStrike obchodují dnes. Nejvyšší cílová hodnota je však 250 USD, což znamená, že by cena mohla v příštích 12 měsících vzrůst o 48 %.

Z dlouhodobého hlediska by to však mohlo být konzervativní, protože společnost CrowdStrike se domnívá, že její celkový oslovitelný trh by mohl mít do roku 2026 hodnotu 158 miliard dolarů. Vzhledem k tomu, že společnost má nyní roční opakující se příjmy ve výši pouhých 2,9 miliardy dolarů, je její růstová dráha neuvěřitelně dlouhá. Pokud se jí časem podaří zachytit větší část tohoto rostoucího trhu, mohla by cena jejích akcií růst mnohem výše.

42% pokles ceny akcií společnosti CrowdStrike z jejího historického maxima v kombinaci s pokračujícím růstem tržeb snížil poměr ceny k tržbám na přibližně 15,2. To je téměř nejlevnější ocenění od vstupu společnosti na burzu v roce 2019.

Pro investory s dlouhodobým časovým horizontem by bylo těžké udělat chybu s CrowdStrike.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz