Hlavní obsah
Lidé a společnost

David Crosby: Odešla rocková legenda. Jak si žijí nejbohatší rockeři světa?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Flickr

Svět dnes ráno obletěla další smutná zpráva – ve čtvrtek zemřel ve věku 81 let zpěvák a skladatel David Crosby, jehož majetek se odhaduje na miliony.

Článek

Podle amerického portálu Celebrity Net Worth měl zesnulý hudebník čisté jmění ve výši přibližně 10 milionů dolarů. Tento web sice není oficiálním zdrojem, ale podle dalších pramenů skutečně můžeme odhadovat podobné číslo.

Jeho smrt následovala po dlouhé nemoci, uvedla v prohlášení jeho manželka Jan Danceová.

„S velkým zármutkem po dlouhé nemoci nás opustil náš milovaný David (alias Croz) Crosby. Byl s láskou obklopen svou ženou a spřízněnou duší Jan a synem Djangem,“ uvádí se v prohlášení, které získal americký zpravodajský server Variety.

Dále se v něm píše: „Přestože už tu s námi není, jeho lidskost a laskavá duše nás budou i nadále provázet a inspirovat. Jeho odkaz bude nadále žít prostřednictvím jeho legendární hudby. Mír, lásku a harmonii všem, kteří Davida znali, a těm, kterých se díky své hudbě dotkl. Bude nám velmi chybět. V tuto chvíli vás s úctou a laskavostí žádáme o soukromí, zatímco truchlíme a snažíme se vyrovnat s naší hlubokou ztrátou. Děkujeme za lásku a modlitby.“

Crosby byl zakládajícím členem legendární rokenrolové skupiny The Byrds a později spoluzaložil také další kapelu Crosby, Stills & Nash.

Crosby se podílel na založení The Byrds v roce 1967 a nazpíval hity jako Mr. Tambourine Man a Turn, Turn, Turn, než v roce 1967 kvůli neshodám s ostatními členy kapelu opustil.

V roce 1968 pak spolu se Stephenem Stillsem a Grahamem Nashem založil folkrockovou superskupinu „Crosby, Stills and Nash“ a jejich debutové album s vlastním názvem se stalo multiplatinovým, když se ho s první deskou prodalo více než 4 miliony kusů. Později se ke skupině připojil Neil Young.

Skupina se v průběhu let různě rozpadala a znovu dávala dohromady, ale stále spolu vystupovala, dokud se v roce 2015 nadobro nerozpadla, když Nash řekl časopisu Billboard, že už nechce s kapelou hrát právě kvůli osobnímu napětí s Crosbym.

„Nikdy už nebude žádná další deska nebo show Crosbyho, Stillse a Nashe,“ řekl tehdy. „Právě teď nechci mít s Crosbym vůbec nic společného. Je to tak jednoduché a prosté. Nechával jsem Crosbyho být tím, kým je. Nechávám lidi, aby přede mnou hráli svou vlastní osobní hru – a pak se rozhodnu.“

Crosby byl do rokenrolové síně slávy uveden dokonce hned dvakrát: poprvé v roce 1991 jako člen skupiny The Byrds a poté v roce 1997 za své působení právě ve skupině Crosby, Stills & Nash.

V koncertování pokračoval až do loňského roku, kdy mu bylo úctyhodných 80 let. David rockovou muziku opravdu miloval z celého srdce – s lidmi se sice dokázal často neshodnout, na svou milovanou muziku ale nikdy nezanevřel.

V roce 2021 prodal Crosby svůj hudební katalog (tedy autorská práva k celé své tvorbě) společnosti Iconic Artists Group Irvinga Azoffa, což mu umožnilo splatit svůj rozsáhlý ranč a přilehlou nemovitost v kalifornském Santa Ynez. Sám Crosby říkal, že tento krok dlouho zvažoval, a rozhodně nebyl něčím, co by chtěl udělat. Tehdy ale v USA panovala poměrně přísná opatření spojená s pandemií koronaviru Covid-19. David nemohl vydělávat peníze živým vystupováním – a rozhodně nechtěl přijít ani o svůj vysněný ranč. Tak se rozhodl, pro tučný šek. A nikdy nelitoval.

Nemovitost je ale každopádně aktivem – a především pak pro důstojné stáří každého člověka. Jak už jsme napsali výše, majetek Davida Crosbyho se nyní odhaduje asi na 10 milionů dolarů (tedy něco kolem 222 milionů korun českých).

To rozhodně není špatné.

Kdo jsou další rockeři ze Síně slávy rokenrolu? A jaký je jejich majetek?

  1. Paul McCartney – 1,2 miliardy dolarů (26,5 miliardy korun českých)

Přeživší člen tvůrčího dua Lennon-McCartney je samozřejmě králem. Když k tomu připočteme Paulovu dlouhou sólovou kariéru, jeho působení v kapele Wings a spolupráci s dalšími hvězdami, jako je Michael Jackson nebo Kanye West … je popovou ikonou už od 60. let.

Je autorem nebo spoluautorem 32 skladeb, které se dostaly na první místo žebříčku Billboard Hot 100. Vzpomeňte si na honoráře, které dostává za svou píseň Yesterday, která je nejčastěji oficiálně předělávanou písní všech dob (přes 2 200 dalších umělců předvedlo své vlastní verze). Beatles jsou prostě legendou. Navždy změnili hudební průmysl a přístup k rockové muzice jako celku. Toto první místo je opravdu zasloužené – a rozhodně teď nemluvíme jen o penězích.

2. Bono – 800 milionů dolarů (17,7 miliardy korun českých)

Jako zpěvák skupiny U2 samozřejmě dokáže vydělat pořádný balík. Ale teprve jeho další aktivity jako filantropa a podnikatele ho vynesly do opravdu neuvěřitelných výšin. Byl ostatně (stejně jako Paul McCartney) povýšen i do rytířského stavu. Bono je dnes mimochodem známý jako jeden z nejhlasitějších obhájců otázek okolo životního prostředí vůbec. Bono je také aktivní herec a opravdový příklad renesančního člověka nového tisíciletí. Jen se podívejte blíže na jeho kariéru – a na všechny zajímavé projekty, na kterých se v posledních několika desetiletích podílel.

3. Bruce Springsteen – 650 milionů dolarů (14,4 miliardy korun českých)

Bruce, prodal za svou pět desetiletí trvající kariéru více než 135 milionů desek po celém světě. Je jedním z nejprodávanějších hudebních umělců vůbec, získal 20 cen Grammy, dostal se do Rokenrolové síně slávy, a dokonce obdržel prezidentskou medaili svobody.

Jeho nekonečná turné (ať už sólo nebo s kapelou E Street Band) jsou pochopitelně lukrativním zdrojem příjmů, stejně jako super úspěšné představení Springsteen na Broadwayi. Na kontě má 19 studiových desek – a v době, kdy ještě rozhodně nebylo běžné točit hudební videoklipy – jich natočil hned 59!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz