Hlavní obsah
Finance

Generální ředitel Amazonu předpovídá na letošní rok další růstové problémy své společnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Shutterstock

Akcie tohoto technologického giganta jsou stále o 46 % níže než na svém vrcholu v roce 2023 a Amazon si zachovává stejné konkurenční výhody, které z něj v jeho historii udělaly tak velkého vítěze.

Článek

Mezi ně patří věrnostní program Prime, který má více než 200 milionů členů, robustní logistická a realizační síť, tržiště třetích stran s miliony prodejců, téměř 50% podíl na trhu elektronického obchodování v USA a přední firma v oblasti cloudové infrastruktury AWS.

Nicméně býci, kteří označují akcie Amazonu za levné, přehlížejí naléhavější problém, kterému společnost čelí.

Společnost Amazon během pandemie výrazně rozšířila své kapacity a nyní se zdá, že to byla chyba. Společnost špatně odhadla trendovou linii, když předpokládala, že poptávka po elektronickém obchodování zůstane silná i poté, co se ekonomika znovu otevře a spotřebitelé budou moci opět bezpečně nakupovat v obchodech a chodit do restaurací a na další podobné aktivity.

Tato chyba se projevila v poslední zprávě o výsledcích společnosti Amazon a vysvětluje, proč byly její finanční výsledky v roce 2022 tak slabé. Celkový růst tržeb za rok se zpomalil na pouhých 9 % a provozní zisk se snížil na polovinu na 12,2 miliardy dolarů, protože společnost vykázala provozní ztrátu ve svých obchodních segmentech (bez AWS) ve výši 10,5 miliardy dolarů. Za celý rok byl její provozní zisk nejnižší od roku 2017. Dokonce i provozní příjmy společnosti AWS ve čtvrtém čtvrtletí mírně poklesly oproti čtvrtletí před rokem.

Zatímco makroekonomické faktory jsou jedním z důvodů problémů, generální ředitel Andy Jassy poskytl v hovoru k výsledkům lepší vysvětlení.

Chcete-li se dozvědět jako první o novinkách na trhu, zaregistrujte se k odběru našeho Ranního Burziána zde.

Společnost Amazon se dopustila taktické chyby

Na otázku, zda a kdy Amazon dosáhne ziskovosti ve svém severoamerickém segmentu, Jassy odpověděl:

„Je důležité si uvědomit, že v posledních několika letech jsme vybudovali centra pro plnění a během několika let jsme ji zdvojnásobili.“

„A zároveň jsme během několika let vybudovali přepravní síť pro poslední míli o velikosti UPS. A tak když uděláte obě tyto věci, abyste uspokojili obrovský nárůst poptávky. Je třeba vymyslet, jak to optimalizovat a jak to zefektivnit a zvýšit produktivitu.“

Rozšiřování center pro plnění a kapacit na poslední míli v době pandemie bylo pro Amazon obrovským počinem a velkou měrou přispělo k tomu, že společnost v posledních dvou letech vynaložila téměř 125 miliard dolarů na kapitálové výdaje, což v obou letech způsobilo výrazné ztráty volného peněžního toku.

Vzhledem k těmto ztrátám a rozsahu investic se zdá, že Jassy krotí očekávání pro rok 2023, když říká: „Je toho hodně, co je třeba vymyslet, jak optimalizovat a jak zefektivnit a zvýšit produktivitu.“ Obvykle mají podniky, zejména ty kalibru Amazonu, tyto věci vyřešené, když se rozhodnou utratit desítky miliard dolarů za projekt.

Zdá se, že Amazon byl pandemií a následně i znovuotevřením zaslepen, protože 9% růst tržeb v roce 2022 představuje nejpomalejší roční tempo růstu v historii. Rovněž uzavřel a zrušil plány na výstavbu desítek skladů, což je jasným znamením, že příliš expandoval.

Kromě těchto nadměrných investic se Amazon může potýkat se strukturálními problémy, které doplňují makroekonomické překážky. Při ročních tržbách přesahujících 500 miliard dolarů by pouhý 20% nárůst znamenal zvýšení tržeb o 100 miliard dolarů za jediný rok, což je pro jakoukoli společnost velký úkol.

Závěr

Amazon není v žádném případě rozvrácená společnost, ale Jassyho komentáře by měly být varovným signálem pro investory, kteří očekávají rychlé zotavení akcií. Nedávná zpráva o hospodaření společnosti také ukázala, že i AWS začíná vypadat smrtelně, když růst tržeb zpomalil na 20 % a provozní zisk klesl. Na základě současného tempa růstu a ziskovosti se akcie jeví jako drahé.

„V dlouhodobém horizontu by se síla Amazonu měla znovu projevit, ale rok 2023 bude zřejmě dalším náročným rokem, zejména vzhledem k makroekonomickým překážkám. Poté, co společnost zdvojnásobila svou plnicí kapacitu, bude jí nějakou dobu trvat, než „přijde na to“, jak nejlépe tuto obrovskou investici využít. Investoři budou muset projevit podobnou trpělivost.“ - Michal Kmeť, Burzovnísvět.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz