Hlavní obsah

Home Depot na první pohled: Příštích pět let titána v oblasti domácích potřeb

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Burzovnisvet.cz

Obrázek vytvořený AI

Mohou akcie předního giganta v oblasti domácích potřeb v budoucnu překonat trh?

Článek

V oblasti domácích úprav a stavebnictví se nachází obrovská společnost Home Depot, lídr v tomto odvětví, jehož jméno je známé mnoha majitelům domů i odborníkům. Společnost Home Depot (HD), která se může pochlubit značnou tržní kapitalizací ve výši 334 miliard USD, není na akciovém trhu a jeho volatilitě žádným nováčkem.

Akcie HD zaznamenaly v uplynulém půlstoletí chvályhodný růst a dosáhly celkového výnosu 80 %. I když je to atraktivní, nedosáhly celkového výnosu indexu Standard & Poor’s 500, neboli S&P 500, který činí 103 %. To vyvolává otázku, kde bude tento maloobchodní kolos za pět let.

Značná síť 2 337 obchodů pod jeho křídly, především v USA, i když část se nachází v sousedním Mexiku a Kanadě, usnadňuje Home Depot obchodování s různými domácími potřebami a nářadím. Zákazníci přicházející do těchto obchodů se obvykle dělí na dvě kategorie – nadšence pro kutily a profesionály, mezi něž patří například stavitelé, elektrikáři a instalatéři. Obě tyto skupiny se na tržbách společnosti podílejí téměř stejnou měrou, nicméně segment „profesionálů“ je ten, který roste výraznějším tempem.

Skupina „profesionálních“ zákazníků je na společnosti Home Depot poměrně značně závislá, protože se na ni obrací při komplexních opravách domů a běžných projektech. Četnost jejich návštěv a objem jejich výdajů vede k tomu, že společnost dosahuje silných tržeb na metr čtvereční. Díky strategickému zaměření na uspokojování profesionální klientely prostřednictvím atraktivních nabídek, jako jsou věrnostní programy, zvýhodněné ceny a VIP zážitky, očekává vedení společnosti Home Depot v nadcházejících pěti letech zvýšení procenta tržeb této skupiny.

Dědictví společnosti Home Depot sahá až do roku 1978. Jeho status staršího, vyspělého podniku zajišťuje jeho stálou ziskovost, což je pro dlouhodobé investory přitažlivý faktor. Za posledních pět let zůstala průměrná hrubá marže společnosti Home Depot na stabilní úrovni 33,7 % a provozní marže na úrovni 14,5 %, což vzhledem ke stabilní povaze podniku zajišťuje, že ziskovost není bezprostředně ohrožena.

Tyto silné ukazatele výkonnosti zajišťují udržitelnost atraktivní politiky alokace kapitálu společnosti Home Depot. V průběhu fiskálních let 2021, 2022 a 2023 vyplatila dividendy v celkové výši 23,2 miliardy USD. Kromě toho programy zpětného odkupu akcií provedené v těchto letech dosáhly celkové výše 29,5 miliardy USD. Tyto masivní kapitálové výdaje podtrhují politiku společnosti zaměřenou na zvyšování výnosů pro akcionáře, přičemž tento trend bude pravděpodobně pokračovat i v následujících pěti letech.

Současný poměr ceny a zisku společnosti Home Depot odpovídá jejím sledovaným pětiletým a desetiletým průměrům. To by mohlo některé investory svádět k pořízení a držení akcií, protože je vnímají jako přiměřeně oceněné. Na druhou stranu investoři, kteří pozorně sledují poslední finanční zprávy společnosti Home Depot, by mohli projevit obavy. Společnost ve fiskálním roce 2023 (skončil 28. ledna) ohlásila pokles tržeb ve stejných prodejnách o 3,2 %. Vedení společnosti Home Depot předpokládá další 1% pokles v současném fiskálním roce.

Přetrvávající makroekonomické prostředí zvyšujících se úrokových sazeb a pokračujících inflačních tlaků vedlo ke snížení spotřebitelských výdajů za velké položky. Pokud však odhlédneme od těchto bezprostředních obav, dlouhodobé vyhlídky společnosti Home Depot v roztříštěném, avšak masivním odvětví zůstávají slibné. Společnost má výhodu známé značky, dostupnosti zásob a možností vícekanálového prodeje, které menším konkurentům chybí.

Předpovědět, zda akcie Home Depot překonají benchmark S&P 500, je vzhledem k jejich výsledkům za posledních pět let nejisté. Nicméně konečný výsledek staví společnost Home Depot do pozice bezpečného a spolehlivého podniku, na který mohou investoři vsadit. Home Depot dnes zůstává osvědčenou volbou pro ty, kteří hledají dlouhodobou ziskovost a stálost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz