Hlavní obsah

Jack Ma jako hlavní příčina rozchodu Alibaby se zahraničím?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Wikimedia Commons

Čínský miliardář Jack Ma zorganizoval ze zámoří rozpad svého impéria elektronického obchodu Alibaba Group Holding Ltd., podle osob obeznámených se záležitostí.

Článek

Přestože Ma v roce 2019 odstoupil z funkce výkonného předsedy Alibaby, zůstal ve společnosti vlivnou osobou a aktivně se podílí na rozhodování o její strategii. V posledních měsících vedl hovory s nejvyššími představiteli Alibaby, včetně současného předsedy a výkonného ředitele Daniela Zhanga, a naléhal na ně, aby společnost rozdělili, s tím, že by to umožnilo její větší pružnost a konkurenceschopnost na stále přeplněnějším čínském trhu.

Jack Ma v pondělí nečekaně navštívil školu v rodném městě společnosti Alibaba Hangzhou, což byla jeho první známá cesta zpět do pevninské Číny po téměř roce. Objevil se den předtím, než společnost oznámila, že se rozdělí na šest samostatných subjektů, z nichž každý bude mít vlastního generálního ředitele a představenstvo a bude moci v budoucnu samostatně vstupovat na burzu.

Podle lidí obeznámených se situací se Ma, který koncem minulého týdne odcestoval do Hongkongu, kde má luxusní dům, původně chystal na začátek tohoto týdne do Japonska. Zatím není jasné, co vedlo k náhlé změně jeho plánu cesty, a magnátova cesta domů vyvolala spekulace, zda uzavřel nějakou dohodu s čínskou vládou.

Nejznámější technologický miliardář v zemi se od doby, kdy se jeho podnikatelské impérium dostalo před více než dvěma lety pod drobnohled Pekingu, do značné míry stáhl z očí veřejnosti. Zatímco navštěvoval rybí farmy a zemědělské lokality po celém světě, doma byla Alibaba v dubnu 2021 potrestána antimonopolní pokutou ve výši 2,8 miliardy dolarů. Jejímu přidruženému fintechovému gigantu Ant Group Co. zrušily čínské regulační orgány koncem roku 2020 v 11. hodině jeho velkolepé IPO spolu s požadavky na revizi jeho podnikání.

Podle lidí obeznámených se situací se magnát vrátil v minulých dnech poté, co ho Peking v uplynulých měsících opakovaně oslovil prostřednictvím vysloužilých funkcionářů komunistické strany a dalších magnátů. Jejich poselství se snažilo apelovat na Maovo vlastenectví: Lidé uvedli, že je čas vrátit se a přispět k rozvoji Číny.

Tyto prosby začaly po skončení listopadového 20. sjezdu strany, na kterém čínský vůdce Si Ťin-pching upevnil svou moc. Po zasedání čínského zákonodárného sboru na začátku března věnoval nový premiér Li Čchiang velkou část své první tiskové konference ujišťování podnikatelů o podpoře soukromého sektoru ze strany Pekingu.

Jack Ma se již nepodílí na řízení a provozu společnosti Alibaba, uvedla ve svém prohlášení Nadace Jacka Ma. Často cestuje po Číně i v zámoří a zaměřuje se na rozvoj zemědělství pomocí nových technologií, dodala nadace.

Reorganizaci společnosti Alibaba vedl Zhang, uvedl mluvčí společnosti Alibaba. Jeho role generálního ředitele skupiny Alibaba Group i nově založené společnosti zabývající se cloud computingem „dokazuje důvěru v jeho vedení, které bude řídit budoucnost společnosti Alibaba,“ uvedl mluvčí.

Ma si zachoval určitý oficiální vliv jako člen výboru Alibaba Partnership, orgánu pro tvorbu strategie, který tvoří vedoucí pracovníci gigantu v oblasti elektronického obchodu. Partnerství, formálně založené v roce 2010, má podle zvyklostí výhradní právo nominovat kandidáty na místa v představenstvu skupiny.

Ačkoli Ma nebyl středem pozornosti, každý jeho krok se dostal na titulní stránky novin a stále vrhá dlouhý stín na čínské podnikatelské prostředí. Jeho osudy jsou doma i v zahraničí vnímány jako barometr postoje Pekingu k soukromým podnikům.

„Zdá se, že Peking chce ukázat, že významní podnikatelé, jako je Jack Ma, kteří byli kdysi oslavováni jako vizionáři a poté vládou očerňováni, jsou nyní v Číně opět vítáni,“ řekl Eswar Prasad, profesor na Cornellově univerzitě a bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu pro Čínu.

Status slavného čínského magnáta, který Jack Ma v Číně získal, spolu s obrovským vlivem technologických gigantů včetně Alibaby, se vymykal čínským představitelům. Regulační orgány později provedly rozsáhlý dvouletý regulační zásah proti technologickým firmám, který teprve v poslední době vykazuje známky zmírnění.

I když není jasné, co pana Ma přimělo k návratu do Číny, investoři a analytici tvrdí, že pravděpodobně uzavřel dohodu s Pekingem.

„Je to velmi dobrý obchodník,“ řekl Jing Qian, spoluzakladatel a výkonný ředitel Centra pro analýzu Číny při Asia Society Policy Institute, a poznamenal, že pan Ma by mohl pomoci širším ambicím Pekingu v boji o technologickou nadvládu. „Zapomněli jsme na jednu věc: Jack je známý svou schopností mobilizovat zdroje pro inovace a porazit zahraniční konkurenty,“ dodal.

Vedení společnosti Alibaba uvedlo, že cílem restrukturalizace je poskytnout společnosti větší flexibilitu a lepší přístup ke kapitálu. Je také v souladu se snahou Číny rozbít monopoly a umožnit konkurenci na trhu.

Tento rozpad znamená obrat v étosu „Alibaba Economy“, který Ma vymyslel v roce 2017, kdy zastával funkci předsedy Alibaby a spojil společnost s jejími přidruženými společnostmi, včetně fintechového gigantu Ant Group.

S tím, jak se postoj Pekingu k velkým platformovým společnostem zhoršoval, byla představa centralizace stále více neudržitelná. Stejně tak se zvýšila i tvrdá konkurence ze strany konkurentů, od internetových obchodů po živé vysílání a rozvoz jídla.

V roce 2021 začal generální ředitel Zhang předávat více pravomocí vedoucím obchodních jednotek, čímž připravil půdu pro odštěpení, uvedl tehdy The Wall Street Journal. Toto rozhodnutí bylo učiněno po konzultaci s panem Ma, uvedli lidé obeznámení se záležitostí.

Formálně rozdělit Alibabu na části byl těžší úkol. Jedním z problémů by bylo, jak umístit různé veterány a vedoucí pracovníky společnosti, uvedli tito lidé. Mnoho vedoucích pracovníků na úrovni skupiny by muselo buď odejít do důchodu, nebo zaujmout pozice v dceřiných společnostech.

Právě úsilí Ma – který si stále získává respekt a loajalitu vedoucích pracovníků – podle těchto lidí rozhodlo o rozdělení společnosti.

Mezi těmi, kterým Ma volal, byla podle jednoho z nich i Jane Fang Jiang, zástupkyně ředitele pro lidi společnosti Alibaba a jedna ze stálic společnosti. Společnost Alibaba se na dotaz ohledně telefonátu nevyjádřila.

Zhang ve čtvrtek uvedl, že Alibaba toto oznámení učinila tento týden před začátkem nového fiskálního roku, který začíná 1. dubna.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz