Hlavní obsah
Sport

Jágr překonal gólem číslo 1099 světový rekord Gretzkyho. Do čeho JJ68 investuje a jaký má majetek?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Wikimedia Commons

Jágr svými výkony i stylem života fascinuje půlku národa. Nebo spíš celý národ. Jestli má někdo vyprávět příběh o dřině, inspiraci a úspěchu, tak je to právě Jaromír Jágr. Rovněž se podíváme na 10 nejbohatších hokejistů na světě.

Článek

Včera kladenští rytíři nastoupili na led třineckých ocelářů a JJ68 svým gólem přepsal hokejové dějiny. Šlo o trefu s pořadovým číslem 1099. Tou se dostal do čela historické tabulky střelců před legendu NHL Wayna Gretzkyho.

15. února oslaví Jágr své 51. narozeniny a o to je smutnější pohled, že i v těchto letech je někdo schopný v lize v „suchém tričku“ zaznamenat 1+1. Otázkou je, zda je to odraz kvality české nejvyšší soutěže nebo výjimečnosti právě Jaromíra Jágra a jeho zářné kariéry.

Jágrův odkaz ovšem výrazně přesahuje svět branek, bodů a vteřin. Jeho život a výkony sledují i lidé, které jinak hokej a sport vůbec nezajímá. Je důkazem, že když něco opravdu milujete a jste ochotni tomu hodně obětovat, tak datum narození nehraje roli.

Za svoji kariéru si vydělal neuvěřitelné jmění

V průběhu 25 sezon v NHL si Jágr přišel na necelých 3,5 miliardy korun. Snové zisky překonal jen Alexandr Ovečkin a Sidney Crosby.

Poslední roky hraní v NHL už pro něj byly spíše prestiž a České republice dělal to nejlepší jméno.

Problémy s hazardem

Jágr je známý jako spořádaný hoch, který neflámuje a nehýří, ale i on si prošel temným obdobím. V minulosti byl dokonce zařazen na devátém místě v časopise Complex jako největší sportovní gambler všech dob.

Jeho časté cesty do Las Vegas ho stály enormní částky. Dokonce se kvůli sázení zadlužil, společnosti CaribSports měl kdysi dlužit přes třicet milionů.

Tyhle doby jsou ale dávno pryč a hokejista už kasina míjí. Investuje mnohem lépe. Začal dávat dohromady stadion v Kladně, kde jeho hokejový sen začal a snaží se mu to teď splatit. Všechno platí ze svého a doufá, že se dílo podaří. Nejen, že stavbu platí přímo on, ale díky svému jménu sehnal i mnoho sponzorů a vzdal se tučného honoráře za reklamu. Sazka, která mu nabídla 45 milionů, ho získala na svou stranu, ale on všechno věnoval kladenskému stadionu.

Rytířům se nakonec rekonstrukce úspěšně povedla zrealizovat, jednalo se o úpravy, které zabraly rok a půl. Investora, kterým je Statutární město Kladno, vyšla tato akce na zhruba 470 milionů korun. Více než 138 milionů získá zpět prostřednictvím státní dotace od Národní sportovní agentury.

Reklamy a propagace

Jágr od 90. let účinkoval v řadě reklam, v roce 2016 se stal tváří společnosti Klenoty Aurum a mobilů značky Huawei, se kterou se od začátku pojila zajímavá historka. Bylo to poněkud nešťastné faux pas, když si selfie v noční posilovně udělal iPhonem, přestože v televizi jste mohli Jaromíra Jágra vídat v reklamě na konkurenční, čínskou značku Huawei. Slavný hokejista pak přes Facebook reagoval: „Člověk může mít vícero telefonů. I když děláš reklamu na pivo, tak se občas musíš napít vody, jinak by se z tebe stal alkoholik.“ A z něj se stal marketingový tahák.

Od roku 1994 se pravidelně objevuje v televizních reklamách a je jisté, že další budou následovat. Hokejová legenda s číslem 68 je totiž z marketingového pohledu pravděpodobně nejcennější osobností v Česku.

Když v roce 2011 padala Sazka na kolena, přišli lidé z PPF (která tehdy spolu s KKCG loterijního giganta ovládla) s geniálním tahem. Do reklamy narychlo obsadili Jágra (a ročně do jeho kladenského klubu posílali jako hlavní sponzor 20 milionů korun) a hokejová legenda pomohla obnovit důvěryhodnost značky. Jaromír Jágr se také např. spojil i s Trinity Bank a s auty Kia.

Jágr představil novou značku JJ68

Prodává krémy a potravinové doplňky z konopí. Jedná se o produkty z konopných semínek, konkrétně regenerační krémy, oleje, nanonáplasti a potravinové doplňky. Jágr tvrdí, že výrobky, které se chystá uvést na trh, vyzkoušel sám na sobě a na jejich vývoji spolupracoval s experty a vědci. Název značky vznikl spojením hokejistova monogramu s číslem jeho dresu.

Top 10 nejbohatších hokejistů na světě v roce 2023

Nejpopulárnější sportovci v hokeji, stejně jako ve fotbale, basketbale a tenise, jsou bohatě odměňováni. Ty v kombinaci se zisky ze sponzorských darů zvýšily jejich čisté jmění natolik, že jsou nyní milionáři.

10. Robert Blake - 60 milionů dolarů

Robert Blake je bývalý profesionální hokejista a manažer v Kanadě. Nyní je generálním manažerem týmu Los Angeles Kings v National Hockey League.

9. Nicklas Lidström - 60 milionů dolarů

Nicklas Lidström byl jedním z nejlepších obránců. S Detroitem Red Wings se podílel na čtyřech vítězstvích ve Stanley Cupu (1997, 1998, 2002 a 2008).

Detroit si ho vybral jako 53. hráče v celkovém pořadí v draftu NHL v roce 1989. Je všeobecně považován za jednoho z nejlepších obránců v historii NHL.

8. Paul Tetsuhiko Kariya - 64 milionů dolarů

Paul Tetsuhiko Kariya je kanadský profesionální hokejový útočník, který odehrál 15 sezón v NHL. Je to zkušený a rychlý bruslařský útočník, který v NHL hrál za Anaheim Ducks, Colorado Avalanche, Nashville Predators a St. Louis Blues.

7. Marian Gáborík - 65 milionů dolarů

Gáborík disponoval velmi zajímavými schopnostmi, díky nimž se stal jedničkou Minnesoty Wild v draftu NHL 2000.

6. Pavel Bure - 70 milionů dolarů

Pavel Bure je ruský profesionální hokejista, který hrál na pravém křídle. V NHL působil 12 sezón v klubech Vancouver Canucks, New York Rangers a Florida Panthers.

5. Joe Thornton - 73 milionů dolarů

Joseph Eric Thornton je kanadský hokejový útočník hrající v týmu Florida Panthers v severoamerické lize. Ve své kariéře dosáhl mnoha individuálních, reprezentačních i klubových úspěchů.

Dříve hrál za týmy Boston Bruins a San Jose Sharks v National Hockey League.

4. Jeseph Sakic - 75 milionů dolarů

Joseph Sakic celou svou 21letou kariéru v NHL odehrál v týmu Quebec Nordiques/Colorado Avalanche. Je považován za jednoho z nejznámějších hráčů na světě.

3. Christ Pronger - 80 milionů dolarů

Christ Pronger je bývalý profesionální hokejový obránce z Kanady, který nyní pracuje jako hlavní poradce pro hokejové operace v týmu Florida Panthers.

V říjnu 2014 podepsal spolupráci s NHL, kde bude pomáhat oddělení pro bezpečnost hráčů.

2. Mario Lemieux - 150 milionů dolarů

Mario Lemieux v letech 1984 až 2006 byl po část 17 sezón členem týmu Pittsburgh Penguins, než se v roce 1999 stal majitelem týmu. Až do dnešní doby je majitelem tohoto týmu.

1. Wayne Gretzky - 200 milionů dolarů

Wayne Gretzky v NHL odehrál 20 sezón za čtyři různé týmy v letech 1979-1999.

Fanoušci po celém světě označují Gretzkyho za „nejlepšího hokejistu všech dob“. A rovněž je nejbohatším hokejistou všech dob, což není žádným překvapením.

Pro zajímavost Jaromír Jágr dle dostupných zdrojů momentálně disponuje částkou okolo 40 milionů dolarů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz