Hlavní obsah
Finance

Jak vydělat peníze na bitcoinu? Podívejme se na základ kryptoinvestic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Unsplash

Pravděpodobně jste už slyšeli příběhy o tom, jak někteří lidé vydělali na bitcoinech pohádkové částky. Takových případů je mnoho a jsou pravdivé.

Článek

Lidé, kteří bitcoinu věřili od jeho počátků, koupili ho a stále ho drží, mohou být dnes opravdu bohatí. Samozřejmě, že spousta prvních investorů už své bitcoiny vyměnila zpět na národní měnu a ti, kteří bitcoiny stále drží, mají ke svému bohatství stále poněkud horší přístup, protože za bitcoiny si stále ještě nelze koupit spoustu věcí. Na druhou stranu je stále více odvětví, kde lze bitcoiny přímo platit, a takzvaní „hodovníci“ mohou své bohatství zvýšit, pokud hodnota bitcoinů bude nadále růst.

Existuje několik způsobů, jak toho dosáhnout, ale existují 3 základní. Plus si obecně probereme Blockchain a jeho peripetie.

Koupit bitcoin a držet ho

Tato strategie je pro většinu nováčků ve světě kryptoměn pravděpodobně nejjednodušší. Pokud bitcoinu věříte a myslíte si, že v budoucnu bude jeho tržní hodnota a přidaná hodnota pro lidstvo stejná nebo vyšší než dnes, je postupná výměna státních peněz za bitcoin rozhodně dobrou volbou. Pokud totiž hodnota bitcoinu v budoucnu vzroste, vzroste i vaše bohatství. Tato metoda má velkou výhodu v tom, že nemusíte rozumět žádným složitým grafům ani mít žádné znalosti o obchodování na burze. Budete pouze potřebovat vědět, kde bitcoiny za své vydělané peníze koupit a kde je bezpečně uložit. Nebo samozřejmě jak s nimi v budoucnu platit.

Vzhledem k tomu, že většina z vás se pravděpodobně nevydá cestou uložení všech svých naspořených peněz do bitcoinů, jeví se jako logický postup jejich pravidelný nákup po menších částkách. Velmi dobrou a v tomto případě nejlogičtější strategií se zdá být nakupování za stejné částky v pravidelných intervalech. Tímto způsobem minimalizujete riziko nákupu bitcoinu za trvale nevýhodný kurz, pokud nerozumíte jeho pohybům směrem nahoru nebo dolů nebo je nedokážete předvídat. Pokud si například nastavíte nákup bitcoinů v malých a většinou stejných částkách každý den, budete nakonec nakupovat bitcoiny za nižší i vyšší ceny. Tyto ceny se pravidelnými nákupy zprůměrují, takže stále nakupujete bitcoin za jeho průměrnou cenu. Následně, pokud průměrná cena nadále poroste, poroste i hodnota vaší kryptoměnové peněženky.

Obchodování s bitcoinem jako CFD s finanční pákou nebo bez ní

Dalším způsobem, jak vydělat na bitcoinu, je obchodování na burze s finanční pákou nebo bez ní. Tuto metodu doporučujeme pouze lidem, kteří se o kryptoměny a zejména o bitcoin zajímají již delší dobu a mají potřebné znalosti k předvídání vývoje jeho hodnoty. Pokud jste ve světě kryptoměn nováčkem, může to pro vás být pravděpodobně nejrychlejší způsob, jak o své peníze na bitcoinu přijít. V praxi obchodování s bitcoinem jako CFD funguje tak, že si otevřete obchodní účet u takzvaného CFD brokera, pošlete na něj své peníze a můžete obchodovat. Pokud si myslíte, že cena bitcoinu poroste, nakoupíte ho například za 10 000 korun a chcete ho prodat, jakmile jeho hodnota vzroste. Maximální pákový efekt, který je nyní u brokerů CFD možný, je 1:2. To znamená, že pokud investujete zmíněných 10 000 do nákupu bitcoinu, budete mít efektivně k dispozici dvojnásobek, tedy hodnotu 20 000 korun. Pokud jeho cena vzroste a hodnota části bitcoinu, kterou jste nakoupili, se zvýší, jste v zisku a můžete obchod uzavřít, nebo tuto část bitcoinu prodat a směnit ji tak zpět na vaši měnu. Pokud obchodujete s pákovým efektem 1:2, jsou vaše zisky dvakrát vyšší, než když obchodujete bez pákového efektu, protože zhodnocujete dvojnásobnou částku. Totéž však platí i pro ztrátu, která je při použití pákového efektu také dvojnásobná. Každý se tedy musí rozhodnout, který způsob chce použít.
Když obchodujete bitcoin jako CFD, stáváte se obchodníkem, a proto byste již měli mít představu o tom, co to vlastně obchodování je. Obchodováním se živí mnoho lidí na světě, ale ještě větší počet lidí přišel kvůli obchodování o všechny své úspory. Obchodování na burze není jednoduché a musíte se naučit pracovat s daty, zejména s grafy (technická analýza) a informacemi (fundamentální analýza), které jsou veřejně dostupné například o bitcoinu. Práce s grafem, zejména jeho studium a předpovídání, se nazývá technická analýza. Zde se díváme na různé ukazatele, které nám říkají, jakým směrem se bude cena vyvíjet. Nebudeme vás zde zahlcovat složitými informacemi o tom, co všechny tyto věci znamenají, protože pokud se zajímáte o obchodování, existuje mnoho zdrojů a informací, které můžete studovat. Obecně však platí, že obchodování je běh na dlouhou trať a nemůžete se ho naučit ze dne na den a hned být ziskoví. I zkušení obchodníci mají ztrátové obchody, a proto o tom, zda skončí v zisku nebo ve ztrátě, rozhoduje úspěšnost v delším časovém období.

Těžba bitcoinů

Tuto metodu zmiňujeme jako poslední a důvodem je, že je finančně velmi náročná a postupem času vlastně stále obtížnější. Principem této metody je využití jejího výpočetního výkonu k ověřování bitcoinových operací (plateb). Tato metoda však v dnešní době již vyžaduje obrovské množství výpočetního výkonu a také velkou spotřebu elektrické energie. Konkurence v tomto odvětví je navíc neúprosná a takzvané těžební farmy, které mají několikapatrové haly plné bitcoinových těžařů, kteří tyto operace provádějí, velmi ztěžují dosažení většího zisku. Výkon potřebný k těžbě bitcoinů se stále zvyšuje a ani ceny těchto strojů nejsou nízké kvůli vysoké poptávce a drahým výkonným komponentům. Pokud však máte zájem o investici do těžby bitcoinů, rádi vám o ní povíme více ZDE.

Blockchain a jeho peripetie

Jmenujte společnost a je pravděpodobné, že byla hacknuta. Vzhledem k tomu, že 71 % hackerských útoků je motivováno finančně, nabízí se otázka: Může být hacknuta i síť bitcoin? Koneckonců je to lákavý cíl.

V Decryptu nikdy neříkáme nikdy, ale odpověď zní: v podstatě ne. Bitcoin se totiž v průběhu své historie ukázal jako pozoruhodně odolný vůči otřesům a stresům. A zatímco kryptografické burzy byly hacknuty s deprimující frekvencí a jejich zásoby bitcoinů přerozděleny, skutečné ohrožení a převzetí kontroly nad samotnou sítí bitcoinů je mnohem skličující vyhlídkou.

Je to proto, že bitcoin je šifrovaný, nezaměnitelný, distribuovaný a veřejný.

Krypto s veřejným klíčem

Bitcoin je původní kryptoměna. „Krypto“ je zkratka pro kryptografii, konkrétně „kryptografii s veřejným klíčem“. To znamená, že k zajištění pravosti a integrity transakcí používá soukromý a veřejný klíč. Digitální podpisy bitcoinu se podepisují pomocí algoritmu ECDSA (Elliptical Curve Digital Signature Algorithm).

Jak těžké je vylomit soukromý klíč bitcoinu?

Útok hrubou silou na soukromý klíč bitcoinu je teoreticky podobný útoku hrubou silou na jakékoli běžné heslo. Než se podaří získat privátní klíč, je provedeno vyčerpávající prohledání možných kombinací …

Transakce jsou nevratné

Chytré na bitcoinu je, že je provozován na blockchainu. „Blok“ je pouze dávka nově zpracovaných transakcí. Každý blok je spojen s předchozí dávkou transakcí jednosměrnou kryptografickou funkcí a tvoří „řetězec“.

Blockchainy jsou účetní knihy, do kterých lze pouze zapisovat. Můžete do nich přidávat informace, ale jednou zapsané bloky nelze měnit. Je to, jako by všechny transakce byly pohřbeny pod tíhou ostatních bloků.

To znamená, že lidé nemohou jednoduše zvrátit týden starou transakci, jako by to mohla udělat společnost vydávající vaši kreditní kartu poté, co jste si „omylem“ koupili onen neuvážený nákup na eBay.

Distribuovaná účetní kniha

Tradiční finanční ekosystém se spoléhá na centralizované strany, jako jsou banky, které vedou záznamy o transakcích a zabraňují podvodným transakcím. To ale znamená, že jste odkázáni na to, že tyto strany budou jednat v dobré víře, a kterákoli z těchto stran by mohla upravit knihu transakcí tak, aby transakci zfalšovala nebo zvrátila.

Blokové řetězce jsou jiné: jsou typem distribuované účetní knihy. Místo toho, aby vaše peníze ležely v centralizované databázi, která je zranitelná vůči jedinému bodu selhání, jsou tak trochu všude (nebo přesněji řečeno, záznam transakcí je distribuován mezi mnoho samostatných stran).

Může to znít jako něco špatného, ale není tomu tak. Za ověřování transakcí je zodpovědný každý, kdo má spuštěný software bitcoin s „uzlem“ – počítačem. Většina uzlů se musí víceméně shodnout na tom, že záznam transakcí je přesný, než je lze schválit. (Nebojte se: je to automatizované, takže nikdo nekliká na „souhlasím“ každých 10 minut, kdy je vytvořen nový blok).

Aby se někdo mohl blockchainu zmocnit, potřeboval by k tomu víc. V případě bitcoinového blockchainu by k provedení takového útoku bylo zapotřebí získat a koordinovat zdroje, které přesahují možnosti i těch nejmocnějších zemí.

S tolika různými lidmi, kteří software provozují – a s kolektivním zájmem udržet cennou minci v bezpečí – k tomu pravděpodobně nedojde. Je to jednoduše příliš nákladné a obtížně koordinovatelné.

Veřejný blockchain

Každý může vidět transakce v blockchainu bitcoinu. Je to veřejná účetní kniha. To sice znamená, že někdo může vidět, co máte v peněžence, ale neví, že to patří vám, protože vaše prostředky jsou na pseudonymní adrese. Navíc si vaše peníze nemůže vzít; prostředky může přesunout pouze osoba, která vlastní soukromý klíč k bitcoinové adrese.

Zásadní je, že díky této transparentnosti může každý vidět účetní knihu transakcí a ověřit si, že je vše v pořádku. Kdokoli může systém zkontrolovat, což zvyšuje důvěru.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz