Hlavní obsah

Jaké je největší riziko pro akcie SoFi Technologies právě teď?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Investoři se musí podívat tak trochu pod povrch této inovativní bankovní společnosti.

Článek

SoFi Technologies (SOFI) zatím nemá za sebou příliš úspěšný rok. Její akcie aktuálně klesly o 23 % v roce 2024 (k 8. dubnu). To není povzbudivé, zvláště když index Nasdaq Composite vzrostl o 8 %.

Od začátku roku 2023 však tato fintech akcie vzrostla o 66 %. A někteří investoři se možná zahřívají u myšlenky vlastnit ve svých portfoliích digitální banku zaměřenou na růst s nadějí, že v dlouhodobém horizontu dosáhnou tržních výnosů.

Než začnete uvažovat o nákupu akcií SoFi, měli byste pochopit, co může být v současnosti největším rizikem této společnosti.

Co se stane v případě poklesu?

Od začátku roku 2022 poskytla SoFi osobní půjčky v hodnotě 24 miliard USD. Tato částka představovala přibližně 85 % celkového objemu půjček, které společnost za tuto dobu poskytla. Před tímto okamžikem byly velkým tahounem studentské půjčky. Ale kvůli vládní pauze ve splácení během a po nejhorší pandemii koronaviru zaznamenává SoFi v této oblasti menší aktivitu.

K 31. prosinci tvořily 70 % úvěrového portfolia SoFi osobní půjčky. Jedná se obvykle o nezajištěné produkty, které s sebou nesou vyšší úrokové sazby a větší úvěrové riziko. Spotřebitelé mohou tyto půjčky využívat k různým účelům.

Panují obavy, že pokud dojde k recesi, mohlo by v této oblasti podnikání dojít k nárůstu nesplácených úvěrů. Lidé, kteří se cítí v tísni, by mohli být nuceni směřovat větší část svého měsíčního rozpočtu na nezbytné nákupy, jako jsou potraviny, benzín a nájem. A to by mohlo vyústit v situaci zmeškání splátek a delikvence. V tomto scénáři by SoFi mohla změnit kurz oproti zisku, který vykázala ve čtvrtém čtvrtletí, a začít vykazovat čistou ztrátu.

Je SoFi stále vhodnou koupí?

Asi nikdy není dobré vidět tak velkou expozici vůči jedné produktové řadě u žádné banky. Navzdory tomuto trendu se stále domnívám, že SoFi dnes představuje chytrou investici.

Vzhledem k tomu, že se obnovilo splácení studentských půjček, mohla by tato oblast začít v nejbližší době nabírat na obrátkách. A SoFi by mohla začít opět poskytovat více studentských půjček nebo zaznamenat silnější aktivitu v oblasti refinancování a vrátit se tak ke svým kořenům, kde má odborné znalosti. A to vnese do činnosti SoFi větší rozmanitost.

Stojí také za to zdůraznit, kdo jsou hlavní zákazníci SoFi: lidé s vyššími příjmy. „Vážený průměr příjmů našich dlužníků osobních půjček je 171 000 dolarů, přičemž vážený průměr skóre FICO je 744,“ uvedl finanční ředitel Christopher Lapointe v hovoru k výsledkům za 4. čtvrtletí 2023. To poněkud zmírňuje riziko nárůstu nesplácených úvěrů v případě recese, ale zcela ho neeliminuje.

Přesto si SoFi zaslouží bližší pohled investorů. Pro začátek, růst je vynikající. Přetrvávající makrovětry nezabránily tomu, aby společnost ve čtvrtém čtvrtletí vykázala meziroční nárůst tržeb o 35 % a zákazníků o 44 %.

Produkty SoFi skutečně rezonují u spotřebitelů, kteří hledají lepší uživatelskou zkušenost. Podnik našel úspěch v extrémně konkurenčním bankovním odvětví tím, že se opřel o zaměření na technologie, aby mohl lépe sloužit zákazníkům.

Po letech soustavných ztrát je vedení optimistické a věří, že se SoFi podařil finanční obrat. Za celý rok 2023 podnik vykázal čistou ztrátu ve výši 301 milionů dolarů. Po vykázání zisku ve 4. čtvrtletí však vedení věří, že během několika následujících let zisk SoFi prudce vzroste, a to ze ztráty 0,36 USD na akcii v roce 2023 na zisk 0,68 USD (v polovině období) v roce 2026, a poté se zvýší o více než 20 %. Tím, že SoFi neprovozuje žádné fyzické bankovní pobočky, se zdá, že začíná těžit z výhod plynoucích z rozsahu, protože její náklady by měly v budoucnu růst pomaleji než příjmy.

V době psaní tohoto článku se akcie obchodují 70 % pod svou maximální cenou, které dosáhly na začátku roku 2021. V důsledku toho nejsou akcie drahé a prodávají se za historicky nejnižší poměr ceny k tržbám 3,4. Pokud se budou zisky vyvíjet správným směrem, jak tým vedení doufá, mohla by být SoFi pro investory velkým vítězem, a to i s ohledem na zmíněné klíčové riziko.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz