Hlavní obsah
Finance

Je AstraZeneca nyní nejlepší akcií k nákupu?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Špičková klinická linie a portfolio produktů tohoto farmaceutického specialisty by měly být v nadcházejících letech obrovským motorem růstu

Článek

Dividendové farmaceutické akcie mají bohatou tradici v dosahování tržních výnosů z kapitálu. Stárnutí světové populace, rozšiřování zdravotní péče v rámci zákona o dostupné zdravotní péči a inovační boom v oblasti biologické léčby nové generace působily v posledních 10 letech společně na růst většiny farmaceutických akcií s velkou tržní kapitalizací.

Příkladem je AstraZeneca (AZN). Díky tomu, že se výrobce léků zaměřil na nové léky proti rakovině se silnou cenovou silou, jeho akcie v předchozích 10 letech drtily širší trh. Přesto se zdá, že akcie společnosti Astra mají navzdory téměř parabolickému růstu v posledních letech ještě hodně co dohánět. Zde se dozvíte, proč je tento farmaceutický gigant vyplácející dividendy stále nejlepší akcií k nákupu.

Elitní akcie

Životní silou každé farmaceutické společnosti je její klinický program. Schopnost včas nahradit stárnoucí lékové trháky je z hlediska tvorby hodnoty klíčová. A právě v tom Astra v posledních letech vynikala.

Výrobce léků vybudoval špičkové onkologické portfolio, které je domovem mnoha vycházejících hvězd. Mezi onkologické léky společnosti Astra patří lék na rakovinu plic Tagrisso, imunoterapie Imfinzi a lék na rakovinu vaječníků Lynparza. Všechny tři tyto léky jsou v současnosti hitem (roční prodeje přesahují 1 miliardu dolarů).

Astra navíc vlastní podíl na průlomovém inhibitoru BTK Calquence prostřednictvím majetkového podílu ve společnosti Acerta Pharma a také konjugát protilátky a léku Enhertu na základě dohody o spolupráci se společností Daiichi Sankyo.

Astra však v onkologii neusíná na vavřínech. Společnost nedávno postoupila do pozdní fáze testování kandidáta na léčbu rakoviny prsu camizestrantu a také datopotamabu deruxtecanu pro léčbu rakoviny plic. Oba léky mají potenciál prodejního trháku.

Astra se také věnuje budování svých neonkologických aktiv. V roce 2021 získala společnost Alexion, která se specializuje na vzácná onemocnění, za neuvěřitelných 39 miliard dolarů. Tato transakce významně rozšířila působnost společnosti Astra v oblasti vzácných onemocnění. Velkou výhodou je, že léky na vzácná onemocnění mají obvykle obrovskou cenovou sílu a výjimečně dlouhou dobu komerční použitelnosti.

Nejlepší ze všeho je, že Astra v současné době nečelí žádnému vypršení patentů, které by změnily její kurz. To se nedá říci o některých jejích konkurentech, jako jsou AbbVie, Amgen, Bristol-Myers Squibb nebo Pfizer. Na rozdíl od mnoha jiných společností ze stejné skupiny se tedy Astra v nejbližší době nebude muset potýkat s převisem v důsledku ztráty klíčové exkluzivity.

Je čas na nákup?

Přestože akcie společnosti Astra zažívají dlouhou býčí vlnu, jsou stále poměrně levné. Například s výnosem z budoucích zisků ve výši 5,7 % jsou akcie společnosti Astra relativně levné ve srovnání s bezrizikovým aktivem, jako je desetiletá státní pokladniční poukázka. Přesto jsou akcie společnosti na základě této méně známé oceňovací metriky mírně dražší než průměrná farmaceutická akcie s velkou tržní kapitalizací (průměrný výhledový výnos ze zisku 7,2 %).

Akcie společnosti Astra však pravděpodobně stojí za to. Aktiva společnosti v oblasti rakoviny a vzácných onemocnění by měla v dohledné budoucnosti přinášet zdravý růst příjmů a její rozmanitý výrobní program by mohl v příštích dvou až třech letech přinést několik dalších lékových hitů. To je ve světě biofarmacie vítězná kombinace.

Celkově lze říci, že akcie společnosti Astra se díky svému vynikajícímu inovačnímu procesu a špičkovému portfoliu produktů řadí mezi nejlepší nákupy v oblasti farmaceutických společností s velkou tržní kapitalizací.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz