Hlavní obsah
Finance

Je nyní vhodné investovat do akcií společnosti Tilray?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Mnozí investoři na akcie konopných společností z dobrých důvodů nadávají, ale mohla by se společnost Tilray od svých kolegů lišit?

Článek

Konopný průmysl ve Spojených státech se v poslední době začal výrazně rozvíjet. Mezi pozitivní události, které slibují masivní růst tohoto odvětví, patří připravovaný zákon v Kongresu, který by mohl zpřístupnit tradiční bankovní služby konopným společnostem, a úvahy amerického úřadu pro kontrolu léčiv o uvolnění přísných regulačních omezení týkajících se užívání marihuany. Ačkoli akcie založené na konopí v nedávné minulosti značně zklamaly, tyto nadcházející události by mohly opět zvýšit atraktivitu tohoto odvětví.

Mezi potenciální příjemce tohoto obnoveného zájmu patří společnost Tilray (TLRY), jedna z předních konopných firem na trhu. Otázkou zůstává, zda tato společnost dokáže od této chvíle přinášet chvályhodné výnosy?

Společnost Tilray provozuje své aktivity především v Kanadě, kde po akvizici společnosti Hexo, dalšího váženého jména na kanadském trhu s konopím, v červnu 2024 drží významný 13,4% podíl na trhu. Strategickou mantrou společnosti Tilray je však diverzifikace. Společnost rozšířila své portfolio o nápojovou divizi specializující se na pivo a nápoje. Její wellness sekce nabízí zboží na bázi konopí a distribuční větev zahrnuje prodej různých farmaceutických produktů.

Toto zaměření na diverzifikaci společnosti Tilray prospělo zejména s ohledem na současný neklidný stav kanadského trhu. V důsledku problémů s nadměrnou nabídkou (včetně nelegálních kanálů) a nadměrné regulace zaznamenala většina kanadských akcií na bázi kanabinoidů v posledních několika letech neuspokojivé výnosy. Zaměření společnosti Tilray na diverzifikaci a robustní růst, k němuž přispívají především akvizice, však naznačuje její potenciál pro konzistentní růst v dlouhodobém horizontu.

V prvním čtvrtletí fiskálního roku 2024 končícího 31. srpna zaznamenala společnost Tilray čisté tržby ve výši 177 milionů dolarů, což představuje 15% meziroční zlepšení. Navzdory 9% meziročnímu poklesu hrubého zisku (~44,2 mil. USD) se jí podařilo snížit čistou ztrátu na akcii z 0,13 USD na 0,10 USD.

V marihuanovém sektoru nás čekají perspektivní výzvy vzhledem k současným právním komplikacím v USA a Kanadě spojeným s užíváním konopí dospělými. Strategickou reakcí společnosti Tilray na tyto problémy je její větší zaměření na divizi piva a nápojů. Po akvizici osmi značek piva a nápojů od společnosti Anheuser-Busch InBev v říjnu 2024 si společnost Tilray zajistila 5% podíl na americkém trhu s řemeslným pivem, čímž se dostala na páté místo v tomto segmentu.

Existují především dva důvody, proč bude nápojová divize pro dlouhodobý úspěch společnosti Tilray klíčová. Zaprvé, tento segment má pozoruhodně vyšší marže. V prvním čtvrtletí roku 2024 společnost zaznamenala celkovou hrubou marži ve výši 25 %, což představuje meziroční pokles z 32 %. Divize nápojů však vykázala hrubou marži ve výši 53 %, což je podstatný nárůst oproti 47 % v předchozím čtvrtletí. Udržení těchto vysokých marží při současném zvýšení významu tohoto segmentu v provozu by mohlo být pro společnost Tilray katalyzátorem vyšší ziskovosti.

Za druhé, vize společnosti Tilray zahrnuje využití jejího vedoucího postavení v odvětví nápojů a konopí a vytvoření mezery pro nápoje s marihuanovou příměsí. Využitím své rozsáhlé distribuční sítě a silné přítomnosti na trhu si chce společnost Tilray zajistit dominantní postavení na trhu s infuzovanými nápoji, pokud/pokud bude marihuana v USA legalizována. Podle generálního ředitele společnosti Tilray Irwina Simona chce společnost získat náskok před svými konkurenty a ovládnout tento potenciální trh.

Časový harmonogram legalizace konopí v USA však zůstává nejistý, takže ambiciózní plán společnosti Tilray je zatím jen spekulací.

Přestože se společnost Tilray za posledních pět let propadla o 87 %, prokázala na trhu chvályhodnou odolnost a obratně se vypořádala se slabými finančními výsledky a rozkolísaným konopným sektorem, aby zlepšila své postavení v odvětví. Vzhledem k přetrvávajícímu stavu nejistoty kolem regulace konopí je však pro investory nejlepší, aby před podniknutím konkrétních investičních kroků týkajících se společnosti Tilray nadále sledovali vývoj. Společnost má nepochybně značný potenciál, ale její skutečná hodnota jako investiční příležitosti by se ukázala až časem. V tuto chvíli by bylo pro investory moudřejší sledovat tento prostor z boku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz