Hlavní obsah

Je příliš pozdě na nákup akcií Meta Platforms?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Burzovnisvet.cz

Společnost drží krok s býčím trhem, ale jak dlouho to vydrží?

Článek

Navzdory obavám z konkurence a ocenění na bilion dolarů zůstává společnost Meta Platforms Inc. (META) jako technologický lídr pro investory atraktivní vyhlídkou. Vzhledem k tomu, že společnost stále vykazuje příležitosti k růstu a nedávno zahájila výplatu dividend, nemusí být nyní na investici pozdě.

Společnost Meta Platforms, která byla uvedena na trh jako Facebook během primární veřejné nabídky akcií (IPO) v roce 2012, odměnila své investory pozoruhodnou složenou roční mírou růstu ve výši přibližně 23 %, čímž překonala index S&P 500. Dnes, navzdory tržní kapitalizaci přesahující 1 bilion USD, která vyvolává u pesimistů obavy o její růstový potenciál, společnost převládá jako silný soupeř v odvětví sociálních médií a online reklamy.

Bližší pohled na schopnosti společnosti Meta podtrhuje její trvalou hodnotu. Tento digitální gigant hostí některé z nejuznávanějších platforem v oblasti sociálních médií, včetně služeb Facebook, Messenger, Instagram a WhatsApp, a může se pochlubit obrovskou uživatelskou základnou, která se neustále rozšiřuje. V prvním čtvrtletí tyto platformy dohromady vykázaly 3,24 miliardy aktivních uživatelů denně, což představuje meziroční nárůst o 7 %. Je zřejmé, že hluboký ekosystém uživatelů společnosti přitahuje inzerenty, kteří těží z jejího obrovského dosahu.

Konkurenční výhodu společnosti Meta posiluje síťový efekt. Tento princip naznačuje, že hodnota platforem společnosti Meta roste s tím, jak roste jejich využívání, což posiluje její pozici na trhu, takže pro konkurenty je obtížné sesadit technologického lídra z trůnu. Všestrannost platforem společnosti Meta, jako je Instagram, který slouží jak osobním, tak firemním potřebám, spolu s Facebookem a WhatsApp, rozšiřuje jejich hodnotu na široké spektrum typů uživatelů, od jednotlivců po korporace, influencery a celebrity.

Ačkoli společnost před několika lety zaznamenala mírný pokles uživatelské angažovanosti v důsledku faktorů způsobených pandemií, možnost ztráty rozsáhlé uživatelské základny se zdá být v budoucnu nepravděpodobná.

Vlastnit rozsáhlou uživatelskou základnu je však výhodné pouze tehdy, pokud ji lze zpeněžit, a to se společnosti Meta podařilo díky mnohostrannému přístupu. Přestože hlavním zdrojem příjmů společnosti je reklama, nevyhýbá se ani zkoumání dalších nových možností. Navzdory zpomalení online reklamy v roce 2022 dosáhly příjmy společnosti v prvním čtvrtletí 36,5 miliardy dolarů, což představuje 27% nárůst oproti předchozímu roku.

Budoucnost digitální reklamy je jasná vzhledem k její cílené a nákladově efektivní povaze doplněné o nástroje, které marketérům umožňují přesně vyhodnocovat jejich kampaně. Očekává se, že tento vývoj podpoří odvětví digitální reklamy a poskytne další výhodu gigantům, jako je Meta.

Kromě reklamy společnost Meta dosahuje významných pokroků také v oblasti umělé inteligence (AI), o čemž svědčí vývoj rozsáhlého jazykového modelu nazvaného Llama, který pohání Meta AI, asistenta společnosti s umělou inteligencí. Kromě toho byly algoritmy AI integrovány do všech platforem firmy s cílem zvýšit přilnavost uživatelů, zejména se zaměřením na Instagram a funkci Reels na Facebooku.

Mezi další potenciální cesty růstu společnosti Meta patří placené zasílání zpráv v aplikaci WhatsApp, rozvíjející se odvětví elektronického obchodování a také velmi očekávaná metaverze. Tyto kanály poskytují společnosti Meta dostatek příležitostí k dalšímu zpeněžení její kolosální uživatelské základny.

Dalším krokem, který potěšil investory, je nedávné rozhodnutí společnosti Meta zahájit výplatu dividend. Ačkoli je předčasné označovat společnost Meta za prominentní dividendovou akcii, historie solidní výkonnosti společnosti naznačuje, že má dostatek prostoru pro růst, což z ní činí atraktivní investiční možnost a zároveň nabízí příjem z dividend.

Závěrem lze říci, že i přes značnou tržní kapitalizaci a zvýšenou konkurenci na trhu zůstává společnost Meta Platforms díky svému silnému příkopovému valu a několika růstovým tokům vhodnou volbou pro investory. Na investici do této zdatné technologické jedničky tak nemusí být pozdě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz