Hlavní obsah

Je robotické taxi Tesly po nejnovějším partnerství Uberu ohroženo?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Uber nedávno uzavřel partnerství se společností Cruise, dceřinou společností General Motors

Článek

Jedním z nejpozoruhodnějších pokroků, které se v současné době na automobilovém trhu odehrávají, je vývoj autonomního řízení. Společnost Tesla (TSLA), jeden z průkopníků technologie elektromobilů, je v současné době v centru pozornosti se svou flotilou autonomních vozidel, známou jako robotaxi. Nedávný vývoj giganta v oblasti sdílení jízd Uber Technologies (UBER) a jeho partnerství s General Motors (GM) však představuje zajímavé změny v dynamice trhu autonomních vozidel.

Společnost Tesla původně naplánovala na 8. srpna prezentaci, která měla upozornit na pokrok v projektu robotaxi. V náhlém obratu událostí však generální ředitel společnosti Tesla Elon Musk neochotně odložil prezentaci na 10. října. Navzdory tomuto odkladu se Tesla ocitla v mírné opozici a skepsi ohledně životaschopnosti robotaxi ze strany společnosti Uber.

Partnerství Uberu s GM

Nejnovějším počinem společnosti Uber v oblasti autonomních vozidel je její spojení s dceřinou společností GM, Cruise. Uber má četné vztahy s automobilkami, které usilují o revoluci na trhu autonomních vozidel. Uber hojně spolupracuje se společností Waymo, dceřinou firmou společnosti Alphabet, a nyní platforma pro sdílení jízd spojuje své síly také s Cruise.

Podle oficiální tiskové zprávy chce Uber začít poskytovat jízdy v autonomních vozidlech Cruise v příštím roce. Integrace znamená, že uživatelé aplikace Uber budou mít možnost požádat o vyzvednutí vozem Cruise bez řidiče namísto tradiční jízdy Uberu řízené člověkem.

Dosavadní výsledky společnosti Cruise

Je však důležité poznamenat, že Cruise se v minulosti potýkal s nemalými překážkami. Ačkoli se může pochlubit významným seznamem investorů, včetně společností SoftBank, Microsoft, Honda a Walmart, jeho provoz se neobešel bez zádrhelů. V loňském roce musela společnost Cruise pozastavit provoz v San Franciscu kvůli obavám o bezpečnost, což vedlo k celostátnímu zastavení provozu.

V návaznosti na to společnost Cruise zahájila program svolávání vozidel a došlo k odchodu jejího generálního ředitele a zakladatele Kylea Vogta. Kromě toho společnost GM během hovoru k výsledkům za druhé čtvrtletí oznámila zpoždění výroby nové generace vozidla Cruise Origin, což vedlo k odpisu hodnoty vozidla Cruise Origin ve výši 605 milionů USD.

Možná ještě více znepokojující je skutečnost, že provozní ztráty společnosti Cruise dosáhly ve druhém čtvrtletí roku 2024 výše 458 milionů USD a za první pololetí činily 900 milionů USD.

Co by to mohlo znamenat pro společnost Tesla

Otázkou zůstává: Měla by se Tesla tohoto nového partnerství obávat? Je sice pravda, že Uber by mohl ze začlenění autonomních vozidel do svého modelu významně těžit, aby ušetřil náklady spojené s provizemi řidičů, ale Tesla by mohla mít více možností využití při rozsáhlém provozu autonomních vozových parků.

Jedním z možných případů využití je sektor doručovacích služeb. Tesla by v případě úspěšné komercializace robotaxi mohla podporovat partnerství s různými platformami pro doručování a přímo tak konkurovat Uberu v této oblasti.

Další využití autonomních vozových parků by mohlo být v oblasti půjčoven automobilů. Ačkoli by jak Uber, tak Tesla mohly profitovat z partnerství s autopůjčovnami, Tesla by mohla mít výhodu díky svým osvědčeným výrobním schopnostem – což Cruise zatím nepředvedl.

Vzhledem k obrovskému potenciálu trhu autonomních vozidel by vstup více hráčů neměl být pro investory společnosti Tesla důvodem k obavám. Vzhledem k problémům, s nimiž se společnost Cruise potýkala v průběhu své činnosti, by její dohoda se společností Uber mohla být vnímána spíše jako resuscitační opatření než jako názorná příležitost. Ačkoli tedy partnerství společnosti Uber se společností Cruise stojí za zmínku, nemusí nutně představovat pro společnost Tesla významnou hrozbu.

S přihlédnutím ke všem těmto faktorům se zdá být pravděpodobné, že společnost Tesla má schopnost obratně se vyhnout společnostem Uber a Cruise. Investoři si mohou být jisti, že pokrok a potenciál iniciativy robotaxi společnosti Tesla zůstávají tváří v tvář vznikající konkurenci v odvětví autonomního řízení nedotčeny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz