Hlavní obsah

Je už pozdě stát se milionářem z Bitcoinu?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Burzovnisvet.cz

Bitcoin: výhodná investice, nebo přechodný módní výstřelek?

Článek

Bitcoin může často působit, jako by byl jedním z investičních otazníků uvězněných v kategorii „kdyby“. Kdyby si člověk koupil Bitcoin, když stál v roce 2009 méně než 500 dolarů, nebo kdyby si koupil akcie Amazonu, když nebyl ničím jiným než online knihkupectvím v počátcích internetu.

Potíž s těmito úvahami spočívá v tom, že investice obvykle nefungují dobře ve sféře zpětného pohledu. Bitcoin, když byl v roce 2009 představen světu, byl neslýchanou entitou, která se objevila na radaru jen velmi málo lidí. Kdyby se někdo odvážil investovat do bitcoinu před deseti lety, jevil by se ve skutečnosti jako velký hazard.

Měna byla relativně nevyzkoušená a jen málokdo byl ochoten vložit své těžce vydělané peníze do takového spekulativního podniku. Ještě méně lidí by se odvážilo předpovědět, že dědeček kryptoměn do roku 2024 překoná hranici ohromujících 70 000 dolarů.

Dnes se mnozí potenciální investoři mohou ocitnout v zajetí vyprávění o tom, „co by bylo, kdyby.“ Rozhodující však není otázka, čeho by kryptoměna mohla dosáhnout, ale spíše co by mohla dělat dál.

Je na nákup bitcoinu pozdě?

I pro nejzarytějšího skeptika může být obtížné popřít, že výkonnost Bitcoinu je výjimečná. Nejznámější kryptoměna na světě vykázala velkolepý růst, když za posledních deset let posílila o více než 15 000 %.

Ti, kteří se ptají, zda loď s Bitcoinem nevyplula a nenechala je na souši, by snad měli najít útěchu v tom, že další 15 000% růst v příštích deseti letech se neočekává. Je však třeba říci, že nikdy není pozdě investovat do potenciálně výnosného aktiva, pokud je v souladu se stanovenými finančními cíli investora.

Budoucí investoři do bitcoinu by si však měli být vědomi volatility této měny. Jelikož se jedná o relativně nový druh aktiva, nepožívá rozsáhlé ochrany investorů. Rizikové investice mohou skutečně přinést vysoké výnosy, ale tytéž investice se mohou stejně snadno drasticky znehodnotit, ne-li zcela znehodnotit. Je tedy nezbytné, aby potenciální investor rozuměl souvisejícím rizikům a byl připraven na vysoce intenzivní výkyvy cen.

Stejně tak je neméně důležité, jak potenciální investor uvažuje o způsobu, jakým se rozhodne bitcoiny nakupovat a uchovávat. Investice do kryptoměn se ukázaly jako vznětlivé, zejména v souvislosti se zvýšenými pokusy o hackerské útoky. Výběr renomovaných burz a kryptozprostředkovatelských společností, které nabízejí chladné uložení aktiv, je určitě třeba vzít v úvahu.

Může z vás bitcoin ještě udělat milionáře?

Cesta ke statusu milionáře je složitá a utvářejí ji faktory, jako je výše a četnost investic, doba, po kterou je investor ochoten nechat peníze investované, a konečně i výkonnost těchto investic.

Pro zjednodušení si představme, že jste investovali 10 000 dolarů do bitcoinu. Za předpokladu, že by tato investice nepřinesla žádný úrok, museli byste zaznamenat stonásobný nárůst ceny, abyste dosáhli zhodnocení 1 milion USD. V současné době se Bitcoin obchoduje za přibližně 65 000 USD, což znamená, že se bavíme o případné ceně 6,5 milionu USD – což je na poměry kohokoli vysoká hodnota.

Na Bitcoin skutečně působí celá řada faktorů. Někteří tuto kryptoměnu považují za jakési digitální zlato: štít proti potenciální inflaci. Jiní se domnívají, že by se mohla vyšvihnout do pozice budoucí internetové měny.

Podle prediktivního modelování společnosti ARK Invest by Bitcoin mohl do roku 2030 překročit hranici 1 milionu dolarů, protože si začíná razit cestu do globálního odvětví převodů peněz. Zastánci této digitální měny zhruba 15 let po jejím vzniku tvrdí, že Bitcoin určitě přetrvá.

Přesto by bylo nedbalé nezmínit, že Bitcoin má stále své odpůrce. Kritici tvrdí, že v sobě neskrývá žádnou vnitřní hodnotu, a odsuzují jeho nestálost a trvají na tom, že nikdy nebude sloužit jako stabilní uchovatel hodnoty podobný zlatu. Objevují se také obavy z jeho využívání k pochybným nebo nezákonným praktikám.

Budování bohatství nad rámec jednotlivých investic

Ať už si o bitcoinové bitvě myslíte cokoli, zásadním prvkem, který je základem úspěšných investic, je diverzifikace. Pokud je vaším cílem penzijní portfolio, které přesahuje 1 milion dolarů, je výhradní zaměření na kryptoaktivum značným rizikem, stejně jako u jakéhokoli jiného přístupu založeného na jednom aktivu.

Pomalý a rozvážný model se obvykle ukáže jako výhodný. Historické údaje ukazují, že průměrný roční výnos indexu S&P 500 od roku 1928 činí přibližně 8 %. Volatilita trhu samozřejmě znamená, že existuje řada dobrých a špatných let. Jakmile však do hry vstoupí složené úročení, může být i 8% výnos silným aktivem. Pokud například budete po dobu 35 let důsledně investovat každý měsíc 500 dolarů, můžete pohodlně odejít do důchodu v rámci milionářského pásma.

Podtrženo, sečteno

Nedávná studie zveřejněná společností Henley & Partners odhaluje více než 85 000 osob, které díky investicím do bitcoinu nashromáždily majetek přesahující 1 milion dolarů. Přesto toto impozantní číslo nezveřejňuje, kolik jednotlivců své bohatství v kryptoměnách skutečně nashromáždilo.

Cest k vytouženému statusu milionáře je jistě více. Někteří své jmění získali prostřednictvím Bitcoinu, jiní prostřednictvím šťastného losu v loterii nebo významného dědictví. Pro většinu z nich je však cesta k bohatství více rozvážná, složená z konzistentních měsíčních investic v průběhu jejich kariéry.

Investice – ať už do Bitcoinu nebo jiných aktiv – nakonec nenabízí žádné záruky. Dosažení finančně zajištěné budoucnosti však může být dosažitelnější díky diverzifikovanému portfoliu a konzistentní dlouhodobé investiční strategii.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz