Hlavní obsah
Finance

Jeden trh je příliš lukrativní na to, aby ho Pfizer mohl dále opomíjet

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Zdroj: ccnull.de

Nedávno společnost Pfizer získala společnost Seagen, biotechnologickou společnost zaměřenou na léčbu rakoviny, což jí přidalo 31 miliard dolarů dluhu

Článek

Vzhledem k tomu, že společnost Pfizer (PFE) v sezóně 2020 a 2021 zrcadlí své působivé výsledky v oblasti COVID-19, hledá způsoby, jak obnovit svou identitu a stabilizovat své tržby v době, kdy její produkty s koronaviry nebudou zažívat boom. Farmaceutický gigant chce uskutečnit významné nákupy, aby potěšil své akcionáře, přičemž na obzoru je prognóza akvizice biotechnologické společnosti.

V současné době si společnost Pfizer připravuje půdu pro potenciální růst v rámci roku 2030 i po něm. Součástí tohoto ambiciózního plánu do budoucna je generování dalších 20 miliard dolarů výhradně z prodeje svých originálních objevů v oblasti léčiv. Na druhé straně se předpokládá dalších 25 miliard dolarů z nákupu slibných farmaceutických aktiv od jiných biofarem.

Nedávno společnost Pfizer získala společnost Seagen, biotechnologickou společnost zaměřenou na léčbu rakoviny, což jí přidalo 31 miliard dolarů dluhu. Vedení společnosti sdělilo, že zaměření na léčbu rakoviny je jednou z jejich nových strategií. Další oblastí zájmu, kterou společnost zvažuje, je však hubnutí, což je nika, ve které se jí teprve podaří udělat výrazný skok.

Navzdory úspěchu, který v oblasti hubnutí zaznamenaly jiné farmaceutické společnosti, jako například Eli Lilly a Novo Nordisk, nebyly kroky společnosti Pfizer stejně úspěšné. Některé její programy na hubnutí byly ukončeny, přičemž nejpokročilejší programy společnosti stále uvízly ve fázi počátečních klinických zkoušek. S ohledem na trh, jehož hodnota by do roku 2030 mohla vzrůst až na 130 miliard dolarů, zůstává společnost Pfizer neochvějná a odhodlaná udržet si svůj význam dříve, než si současní soupeři ještě více zajistí svůj podíl na trhu.

V důsledku toho se předpokládá, že další monumentální akce společnosti Pfizer bude zahrnovat nákup biotechnologie zaměřené na programy hubnutí v pokročilé fázi nebo přímo akvizici programů hubnutí, aby dohlédla na zbytek procesu vývoje.

Pravděpodobnost této předpovědi podtrhuje několik důvodů. Zaprvé, společnost Pfizer je dostatečně kapitalizovaná a podle údajů za první čtvrtletí letošního roku disponuje hotovostí, peněžními ekvivalenty a krátkodobými investicemi ve výši více než 11,9 miliardy dolarů. Při začlenění dluhu ve výši více než 68,7 miliardy USD, což přináší poměr dluhu k vlastnímu kapitálu na 0,7, zůstává společnost finančně flexibilní pro významné dluhové půjčky.

Vzhledem k finanční síle, kterou společnost Pfizer vykazuje, by si mohla dovolit získat více než jednu z předních firem, které jsou průkopníky ve vývoji léků proti obezitě. Podniky jako Viking Therapeutics, Altimmune, Structure Therapeutics a Zealand Pharma byly mezi jmény uvedenými v nedávném grafu popisujícím hodnotu podniku (EV). Přestože předpokládané akviziční náklady by mohly být potenciálně vyšší než odhadované hodnoty, finanční pozice společnosti Pfizer by ceny pohodlně pokryla, pokud je jejím cílem rychlý vstup na trh s léky na hubnutí.

Společnost Pfizer by se mohla alternativně rozhodnout spíše pro vytvoření spolupráce při vývoji než pro úplnou koupi těchto biotechnologií. Tento přístup by zajistil, že společnost Pfizer převezme pouze menší finanční zátěž výměnou za možný nižší strop příjmů z budoucího prodeje léků na hubnutí. Je poněkud překvapivé, že společnost Pfizer již neusilovala o další spolupráci v oblasti hubnutí.

Je však nezbytné nepočítat vejce dříve, než se vylíhnou. Potenciální boom, který by mohly akcie společnosti Pfizer zažít po akvizici biotechnologie na hubnutí, je pouze spekulací a nikoliv příslibem. I když je pravděpodobné, že akcie společnosti Pfizer po oznámení takové akvizice vystřelí vzhůru, je rozumné, aby investoři na základě této eventuality nevytvářeli očekávání. Kromě toho by si měli být vědomi rizika spojeného s neúspěchem pozdních fází klinických studií, bez ohledu na slibnou přitažlivost, kterou tyto studie mohou zpočátku představovat. Existuje také riziko, že akvizice nepřinese významné výsledky oproti investici.

A konečně, pro investory by bylo výhodnější zvážit, zda v tomto období vložit své peníze do některé z těchto biotechnologií zabývajících se hubnutím než do společnosti Pfizer. V případě, že by společnost Pfizer mohla učinit nabídku na koupi jedné nebo více těchto menších biotechnologií, mohli by z takových kroků profitovat i investoři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz