Hlavní obsah
Finance

Johnson & Johnson je králem dividendových akcií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Zdravotnický gigant zvýšil svou dividendu.

Článek

Johnson & Johnson (JNJ) je pravděpodobně jednou z nejbezpečnějších dividendových akcií na světě. Zdravotnický gigant generuje trvalé peněžní toky a má rozvahu jako pevnost. Díky těmto vlastnostem stojí jeho 3,4% dividendový výnos na pevných základech.

Zde jsou důvody, proč by zájemci o výnosy z dividend měli investovat do společnosti Johnson & Johnson.

Důvěra a stabilita společnosti Johnson & Johnson

Johnson & Johnson je jednou z pouhých dvou společností na světě s ratingem dluhopisů AAA od dvou nebo více ratingových agentur; druhou společností je Microsoft. To je lepší než americká federální vláda, které zbývá pouze jeden rating AAA. Prvotřídní úvěrový rating společnosti znamená, že má mimořádně silnou schopnost dostát svým finančním závazkům.

Společnost se může pochlubit rozvahou, která připomíná pevnost. V prvním čtvrtletí skončila s hotovostí a obchodovatelnými cennými papíry ve výši 26 miliard USD oproti dluhu ve výši 34 miliard USD. S čistým dluhem pouhých 7 miliard dolarů má Johnson & Johnson extrémně nízký poměr zadlužení. V loňském roce vygenerovala volný peněžní tok ve výši 18 miliard dolarů, což stačilo na dvojnásobné pokrytí čistého dluhu.

Silný volný peněžní tok společnosti Johnson & Johnson je dalším faktorem, který ovlivňuje celkovou bezpečnost její dividendy. Společnost v loňském roce vyprodukovala 18 miliard dolarů přebytečné hotovosti poté, co investovala 15,1 miliardy dolarů do výzkumu a vývoje (R&D), což snadno pokrylo její výdaje na dividendu ve výši 11,8 miliardy dolarů. To umožnilo zdravotnickému gigantu vrátit akcionářům další peníze zpětným odkupem akcií v hodnotě 2,5 miliardy dolarů a zároveň posílit svou již tak elitní rozvahu.

Špičková rozvaha zdravotnické společnosti jí umožňuje flexibilně provádět akvizice, aby zaplnila mezery ve svém farmaceutickém portfoliu a posílila svou divizi zdravotnických technologií. Obojí se jí letos podařilo. Dohodla se na koupi společnosti Shockwave Medical za 13,1 miliardy dolarů v hotovosti, aby urychlila růst svých prodejů. USD na nákup společnosti Ambrx Biopharma, aby posílila svůj lékový program.

Král mezi dividendovými akciemi

Silný finanční základ společnosti Johnson & Johnson jí umožnil vyplácet udržitelnou a rostoucí dividendu. Na začátku letošního roku společnost zvýšila dividendu o 4,2 %, což je její 62. rok zvyšování výplaty v řadě. Tím se udržela v elitní skupině dividendových králů, tedy společností s 50 a více lety nepřetržitého růstu dividend.

Další skvělou vlastností společnosti Johnson & Johnson je její vyšší dividendový výnos. Jeho nedávná úroveň 3,4 % je více než dvojnásobkem současného dividendového výnosu indexu S&P 500, který činí 1,4 %. Při této míře by společnost Johnson & Johnson generovala přibližně 34 USD ročního dividendového příjmu na každých 1 000 USD investovaných do jejích akcií. To je pro srovnání 14 USD dividendového příjmu z investice 1 000 USD do indexového fondu S&P 500. Investoři se mohou spolehnout na to, že dividendy společnosti budou dostávat každý rok s mimořádně vysokou pravděpodobností, že úroveň výplaty bude nadále růst přibližně středním jednociferným ročním tempem.

Tento názor se řídí dlouhodobou prognózou společnosti. Johnson & Johnson vidí do roku 2030 růst provozních tržeb o 5 až 7 % ročně. To by mělo vést k růstu upraveného provozního zisku na akcii o více než 7 % ročně ve středu jejího výhledového rozpětí. Společnost očekává, že organický růst a její investice do výzkumu a vývoje pomohou k růstu zisku, který může doplnit akvizicemi.

Příjem, na který se lze financovat

Společnost Johnson & Johnson má jednu z nejzdravějších rozvah na světě. V kombinaci se silným a trvalým volným peněžním tokem společnost vyplácí jednu z nejbezpečnějších dividend na světě. Zároveň má finanční flexibilitu, aby mohla pokračovat v investicích do výzkumu a vývoje a v akvizicích, které pomohou zvýšit zisk a růst dividend. Díky těmto vlastnostem je Johnson & Johnson jednou z nejlepších akcií pro ty, kteří hledají mimořádně bezpečnou dividendu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz