Hlavní obsah
Finance

Kam Warren Buffett kromě Applu investoval přes 100 miliard dolarů?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Burzovnisvet.cz

Existují dva klíčové důvody, proč by ostatní investoři mohli chtít jít v Buffettových stopách.

Článek

Warren Buffett letos získal do portfolia společnosti Berkshire Hathaway (BRK.A) (BRK.B) několik akcií. Několik pozic výrazně navýšil. Legendární investor také inicioval nové podíly v několika společnostech.

Jednomu z Buffettových oblíbenců se však zdaleka tolik pozornosti nedostalo. Zde je uvedeno, kam Buffett právě investoval více než 100 miliard dolarů z peněz Berkshire.

Druhá největší pozice společnosti Berkshire

Mimochodem, nemám na mysli společnost Apple (AAPL). Jistě, Berkshire vlastní akcie tohoto technologického giganta v hodnotě téměř 179 miliard dolarů. To je dost na to, aby byl Apple zdaleka největším podílem v portfoliu Berkshire.

Buffett také investoval více než 100 miliard dolarů do jiného cenného papíru. Je to Bank of America nebo American Express? Možná Coca-Cola? Ne pro všechny.

Druhá největší pozice společnosti Berkshire vlastně není akcie. K 31. březnu 2023 měl konglomerát uloženo téměř 104 miliard dolarů v amerických státních pokladničních poukázkách.

Americké státní dluhopisy mají různou dobu splatnosti až do 30 let. Všechny státní pokladniční poukázky jsou však krátkodobé investice se splatností do jednoho roku.

„Každé pondělí“

Buffett v rozhovoru pro CNBC na začátku tohoto roku uvedl, že Berkshire nakupuje americké státní pokladniční poukázky „každé pondělí“. Řekl, že „jedinou otázkou je, zda nakupujeme tříměsíční nebo šestiměsíční [splatnosti]“. Pro Berkshire Hathaway to není nic nového. Buffett řekl Becky Quickové z CNBC: „[V] pondělí vždy nakupujeme státní pokladniční poukázky.“

To je v souladu s tím, co Buffett napsal ve svém posledním dopise akcionářům Berkshire Hathaway: „Berkshire bude vždy držet spoustu hotovosti a amerických pokladničních poukázek.“

Odlišné je však to, kolik hotovosti Berkshire investuje do státních dluhopisů. Berkshire má v současnosti jednu z nejvyšších úrovní krátkodobých investic v historii společnosti. Kromě pokladničních poukázek má konglomerát také 23,8 miliardy dolarů v hotovosti a peněžních ekvivalentech.

Proč tak obrovské zásoby? Téměř jistě proto, že Buffett věří, že většina akcií je nyní nadhodnocená. Metrika, o které kdysi řekl, že je „pravděpodobně nejlepším měřítkem toho, jaká je v daném okamžiku valuace“, tento názor podporuje.

Buffettův ukazatel dělí celkovou tržní kapitalizaci akciového trhu hrubým domácím produktem (HDP) dané země. A americká verze tohoto ukazatele je v současnosti vyšší než v roce 2000 před splasknutím bubliny dot-com.

Být jako Buffett?

Buffett vložil do státních pokladničních poukázek částku v hodnotě téměř 14 % celkového ocenění společnosti Berkshire Hathaway. Měli byste být jako Buffett?

Někteří by mohli mít obavy z tak velkých investic do státních dluhopisů. Koneckonců, akciový trh je v roce 2023 zatím na vzestupu. Mohli byste mít strach, že přijdete o ještě větší zisky. Ve prospěch Buffettova přístupu však hovoří dva klíčové argumenty.

Zaprvé je to skutečnost, že ocenění je skutečně na historicky vysoké úrovni. Může být jen otázkou času, kdy trhu dojde dech.

Za druhé, státní pokladniční poukázky v současné době poskytují docela dobré výnosy. Výnosy všech krátkodobých státních dluhopisů jsou nyní vyšší než 5 %. A jsou všeobecně považovány za nejbezpečnější investice na světě.

Dodal bych ještě jeden faktor, který je třeba vzít v úvahu: Buffett je úspěšným investorem již dlouhou dobu. Když si myslí, že je rozumné vytvářet obrovské zásoby v dluhopisech, má pravděpodobně pravdu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz