Hlavní obsah

Kde budou akcie Palantir Technologies za rok?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Zdroj: Wikimedia Commons

Akcie softwarového specialisty se za poslední rok díky umělé inteligenci více než zdvojnásobily, ale dokáže si tuto dynamiku udržet?

Článek

V uplynulém roce akcie společnosti Palantir Technologies (PLTR) vzrostly o pozoruhodných 110 %, a to zejména díky stále rostoucí poptávce po jejích nabídkách v oblasti umělé inteligence (AI). Navzdory této rychlé růstové trajektorii je očekávání dalšího růstu v příštím roce mezi analytiky Wall Street tlumené, především kvůli jejímu již výraznému růstu.

V současné době činí medián 12měsíční cílové ceny pro akcie Palantir 28 USD, jak předpovídá 24 analytiků, kteří akcie sledují. Tato očekávaná cena představuje 11% pokles oproti její současné hodnotě. Názory analytiků se výrazně liší; třetina doporučuje akcie prodat, 38 % doporučuje nákup, zatímco zbytek je pro ponechání investice.

Tato řada znepokojivých spekulací vybízí k zamyšlení; je čas, aby investoři zpeněžili své akcie Palantir, nebo si akcie AI mohou udržet dynamiku, pokračovat v úprku a v příštím roce sklízet další výnosy?

Významnou překážkou bránící dalšímu růstu je podle analytiků uši trhající ocenění společnosti Palantir. S poměrem ceny k tržbám, který činí 29, se akcie rozhodně pohybuje v drahém sousedství. Tato hodnota čtyřnásobně převyšuje průměrný násobek tržeb 7,7 v rámci indexu amerického technologického sektoru. Klouzavý poměr ceny k zisku dosahuje téměř 178 bodů. Ačkoli forwardový násobek zisku ve výši 86 bodů předznamenává vítaný nárůst zisku v následujícím roce, nadále si udržuje pozici na prémiové straně.

Tento drahý status neguje stupňující se růst společnosti. Ve druhém čtvrtletí zaznamenaly tržby firmy 27% nárůst, který činil 678 milionů USD, ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. To je pozoruhodný pokrok oproti 21% meziročnímu růstu zaznamenanému v prvním čtvrtletí letošního roku. Toto svižné vytváření zisku v první polovině roku je pozitivním signálem, že by příjmy na konci roku mohly překonat 17% růst v hodnotě 2,2 miliardy dolarů, který byl vykázán v roce 2023.

Společnost Palantir navíc předpokládá, že do konce roku 2024 dosáhne výnosů ve výši 2,75 miliardy USD, což znamená 25% nárůst oproti předchozímu roku. Analytici předpovídají, že její zisk v roce 2024 dále nabobtná o 44 % na 0,36 USD na akcii. Za pozornost stojí, že analytici v poslední době svá očekávání vylepšují.

Dalším podstatným odhalením v grafu je, že ačkoli finanční prognóza společnosti Palantir pro příštích několik let vykazuje nárůst, analytici předpokládají pomalejší růst v letech 2025 a 2026. Toto zpomalení tempa by však mohlo být falešnou předpovědí. Nedávný vzorec zrychlování růstu se zdá být udržitelný i pro nadcházející rok.

Zřetelněji řečeno, růst tržeb společnosti Palantir by mohl překonat odhady analytiků pro rok 2025. Hlavním přispěvatelem tohoto nepředvídaného prudkého růstu by mohla být její platforma umělé inteligence (AIP), která vede k robustnímu růstu jejích příjmů.

Ve druhém čtvrtletí společnost vykázala 41% meziroční nárůst zbývajících výkonnostních závazků (RPO), které dosáhly 1,37 miliardy USD. Vzhledem k tomu, že RPO je ukazatelem budoucího vývoje tržeb, který odráží hodnotu dohod se zákazníky, může být společnost Palantir na pokraji exponenciální fáze růstu.

Nicméně je třeba poznamenat, že RPO společnosti Palantir se týká především obchodních smluv. Pro jasnější představu o růstovém potenciálu společnosti Palantir se stává nezbytným sledování zbývající hodnoty smluv (RDV) – celkové zbývající hodnoty všech smluv společnosti na konci čtvrtletí. Ve druhém čtvrtletí činila RDV 4,3 miliardy dolarů, což představuje nárůst o 26 % za poslední rok.

S RDV, která výrazně převyšuje příjmy za posledních 12 měsíců ve výši 2,5 miliardy dolarů, je jen otázkou času, kdy společnost Palantir promění tyto smlouvy ve skutečné příjmy, což může vést k vyššímu než očekávanému růstu. Tento očekávaný růst je dále podpořen znatelnými příležitostmi na koncovém trhu pro její softwarové nabídky v oblasti umělé inteligence. Podle prognózy IDC by trh se softwarem umělé inteligence mohl do roku 2028 růst složenou roční mírou růstu 41 % a na konci prognózovaného období dosáhnout ročních tržeb ve výši 153 miliard USD.

Společnost Palantir, která již byla společností Forrester Research zařazena na první místo v oblasti softwarových platforem AI, má dobrou pozici k využití této příležitosti. Toto postavení podporuje i rychle rostoucí počet uzavřených smluv – ve druhém čtvrtletí bylo s americkými podniky sjednáno 123 smluv, což představuje 98% nárůst oproti předchozímu roku.

Významné je, že obchody společnosti Palantir jsou stále větší a ve druhém čtvrtletí společnost uzavřela 96 obchodů v hodnotě 1 milion dolarů a více, což je nárůst oproti 66 obchodům ve stejném období předchozího roku. Ještě působivější je, že počet transakcí nad 10 milionů dolarů vzrostl meziročně o 50 % na 27.

Vzhledem k těmto silným ukazatelům lze považovat další akumulaci akcií společnosti Palantir za proveditelnou, neboť její vypočtený poměr cena/výnosy/růst, neboli poměr PEG, zůstává pod hodnotou 1. Poměr PEG je výhledový ukazatel, který dělí klouzavé P/E společnosti předpokládaným růstem jejích zisků. Při výsledku nižším než 1 je akcie považována za podhodnocenou vzhledem k jejímu očekávanému růstu.

Potenciální investoři proto mohou akcie společnosti Palantir sledovat jako vhodného kandidáta do svých portfolií, neboť mají slibnou šanci, že v nadcházejícím roce překonají očekávání trhu, což by mohlo vést k dalším ziskům. Navzdory tomu, že Wall Street tento vysoko letící titul očekává s klidem, se zdá být jasné, že úprk společnosti Palantir ještě zdaleka není u konce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz