Hlavní obsah
Finance

Která z těchto akcií zaměřených na AI je nyní lepší investicí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Burzovnisvet.cz / AI Midjourney

Tento článek si klade za cíl prozkoumat důvody těchto polarizujících výsledků a předpovědět budoucnost.

Článek

Společnosti Palantir Technologies (PLTR) a SoundHound AI (SOUN) se na rozdíl od svých odlišných cest na volatilním trhu umělé inteligence (AI) staly pro investory přesvědčivými argumenty. Společnost Palantir, nabízející velkým korporacím a vládním subjektům řešení pro rozhodování na základě dat, zaznamenala za poslední rok nárůst ceny svých akcií o téměř 140 %. Naproti tomu společnost SoundHound, známá svým vývojem v oblasti technologií pro rozpoznávání zvuku a řeči, zaznamenala pokles akcií o více než 10 %. Tento článek si klade za cíl prozkoumat důvody těchto polarizujících výsledků a předpovědět budoucnost.

Společnost Palantir byla založena v roce 2003 a v září 2020 vstoupila na burzu prostřednictvím přímého vstupu na burzu, přičemž slibovala 30% roční růst tržeb až do roku 2025. Zatímco počáteční růst tržeb, vyznačený v roce 2020 na úrovni 47 % a v roce 2021 na úrovni 41 %, se zdál splňovat očekávání, rostoucí úrokové sazby a vnější makroproblémy vedly ke zpomalení růstu, v roce 2022 pouze na 24 %, přičemž pro rok 2023 se předpokládá růst na úrovni 16 %. Navzdory tomuto zpomalení společnost vykázala ve třetím čtvrtletí roku 2023 mezičtvrtletní zrychlení růstu tržeb a předpokládá, že tento trend bude pokračovat i ve čtvrtém čtvrtletí.

Vedení společnosti toto oživení připisuje silné komerční jednotce v USA, která kompenzovala pomalejší tempo růstu vládní jednotky, částečně v důsledku nekonzistentního načasování zakázek. Analytici předpovídají, že tržby společnosti Palantir v roce 2024 vzrostou o 19 %. Pokud jde o finanční stránku, společnost Palantir navzdory počátečním potížím se ziskovostí vykazuje konzistentní růst a v posledních čtyřech čtvrtletích dosahuje zisku podle účetních standardů GAAP, což jí otevírá cestu k možnému zařazení do indexu S&P 500. Takové zařazení by mohlo vést ke stabilizaci akcií, protože se dostanou do různých ETF a fondů.

Díky svému konzistentnímu růstu a rostoucímu přijetí ze strany armády a vládních agentur společnost Palantir dokazuje, že její dlouhodobý cíl stát se výchozím operačním systémem pro data v americké vládě není pouze aspirací. Proto, ačkoli jsou akcie společnosti Palantir zahrnuty do meme akciové mánie – což je faktor, který v lednu 2021 vyhnal cenu jejích akcií na historické maximum 39 dolarů -, zůstávají akcie společnosti Palantir oblíbenou růstovou hrou spekulativních investorů díky svému neudržovanému tempu růstu a stabilním ziskům.

Naopak společnost SoundHound od svého spojení s SPAC v dubnu loňského roku nezaznamenala stejný úspěch. Původně navrhovala pro rok 2022 zvýšení příjmů o 41 % a pro rok 2023 strmý vzestup o 245 %. Skutečný růst příjmů však v roce 2022 dosáhl pouze 47 % na 31 milionů USD, přičemž prognóza pro rok 2023 byla upravena na 39 % až 61 %, což znehodnotilo jejich dlouhodobou prognózu příjmů ve výši 939 milionů USD pro rok 2026. Toto zpomalení přičítají makroekonomickým okolnostem a intenzivní konkurenci na trhu s rozpoznáváním hlasu ze strany technologických gigantů, jako jsou Google a Microsoft.

I přes tyto problémy má SoundHound pozitiva ve svůj prospěch. Vývojářská platforma zůstává atraktivní pro společnosti, které chtějí mít kontrolu nad vlastními daty na rozdíl od vázání na technologické giganty. Existují také možnosti převzetí ze strany těchto lídrů trhu. Mezi významné klienty patří společnosti Hyundai, Vizio a White Castle, nicméně společnost SoundHound je podle GAAP stále ztrátová. Společnost usiluje o dosažení ziskovosti v příštím roce na základě upraveného zisku EBITDA, ale stále musí zdůvodnit svou funkčnost a zároveň rozšiřovat své podnikání.

Pokud jde o ocenění, ani jedna z akcií není v současné době považována za lukrativní nákup. Palantir se v současnosti obchoduje na 77násobku forwardového zisku a 16násobku prognózy tržeb na příští rok. SoundHound, který zatím nelze použít ziskový model, se obchoduje za zhruba šestinásobek předpokládaných tržeb na příští rok. Během nákupního šílenství akcií AI v květnu loňského roku sice dosáhla rekordní hodnoty 14,98 USD, nicméně s růstem úrokových sazeb a klesajícím tempem růstu a nedostatečnými zisky ztratila pro investory na atraktivitě.

Vzhledem k tomu, že ani jedna z těchto akcií se nyní nezdá být žhavým nákupem, důkazy o škálovatelnosti podnikání, konzistentnosti tempa růstu a generování stabilních zisků společnosti Palantir z ní činí pravděpodobnou volbu pro přednostní investici před společností SoundHound.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz