Hlavní obsah

Lepší AI akcie: Palantir vs. UiPath

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Burzovnisvet.cz

Která z těchto akcií zaměřených na umělou inteligenci je nyní lepší investicí?

Článek

Společnosti Palantir (PLTR) a UiPath (PATH) soupeří o dominantní postavení na stále se rozšiřujícím trhu umělé inteligence (AI). Společnost Palantir využívá svůj pokročilý rámec umělé inteligence k dolování dat z propojených informačních zdrojů, aby pomohla svým zákazníkům z veřejného i soukromého sektoru při přijímání rozhodnutí bohatých na data. Naproti tomu společnost UiPath vybavuje podniky softwarovými roboty, kteří mají ulehčit od náročných opakujících se úkolů.

Společnost Palantir debutovala na trhu v září 2020 prostřednictvím přímého vstupu na burzu, přičemž její akcie se začaly obchodovat za 10 USD za kus. Od té doby akcie ohromně vzrostly a dosáhly rekordní hodnoty přesahující 43 dolarů, což znamená více než čtyřnásobný nárůst. Září pro společnost znamenalo také další milník, neboť byla zařazena na burzu S&P 500. Naproti tomu společnost UiPath, která se v dubnu 2021 vydala cestou tradičního IPO za 56 USD, zaznamenala pokles hodnoty svých akcií na 13 USD.

Úspěch společnosti Palantir, která se často setkává se skepticismem kritiků, opakovaně vyvrací názory odpůrců. Společnost byla založena v reakci na útoky z 11. září před více než dvaceti lety. Mezi počáteční zdroje financování patřila riziková odnož CIA Q-Tel. Zprávy naznačují, že technologie společnosti Palantir se podílela na dopadení Usámy bin Ládina v roce 2011. V současné době mnoho amerických vládních úřadů využívá platformu Gotham společnosti Palantir pro správu dat. Ambiciózním cílem korporace je etablovat se jako „výchozí operační systém pro data napříč americkou vládou“. Svou platformu Foundry nabízí také velkým komerčním zákazníkům.

Společnost promítla svou představu o dosažení růstu tržeb o minimálně 30 % každý rok až do roku 2025. V roce 2020 firma zaznamenala výrazný nárůst příjmů o 47 %, v roce 2021 o 41 %, i když se zpomalujícím tempem 24 % v roce 2022 a 17 % v roce 2023. Společnost Palantir toto zpomalení růstu přičítá nepravidelnému plánování svých vládních zakázek a tvrdším makroekonomickým překážkám, které ovlivnily expanzi její komerční růstové platformy „Foundry“.

Současně výkyvy v růstu společnosti Palantir nezabránily tomu, aby v roce 2023 snížila výdaje a dosáhla udržitelné ziskovosti na základě obecně uznávaných účetních principů (GAAP), což jí zajistilo pozici pro zařazení do indexu S&P 500. V letošním roce společnost očekává nárůst tržeb o přibližně 23-24 % a jejím cílem je získat zakázky pro svou platformu Gotham od vládního sektoru. Kromě toho doufá, že se jí podaří rozšířit rychle rostoucí komerční podnikání společnosti Foundry v USA a představit inovativní řešení umělé inteligence pro zpracování rozsáhlých dat.

Analytici předpovídají, že společnost Palantir bude v letech 2023 až 2026 vykazovat složenou roční míru růstu (CAGR) svých tržeb ve výši přibližně 22 %, přičemž odpovídající míra růstu zisku na akcii podle GAAP bude činit 56 %, protože rozšiřuje své aktivity. Jakkoli jsou však tyto předpovědi optimistické, byly zohledněny v ceně akcií, která v současné době činí 184násobek předpokládaného zisku v příštím roce a 29násobek jejich tržeb.

Společnost UiPath, založená zhruba před dvaceti lety, je průkopníkem na trhu softwaru pro robotickou automatizaci procesů (RPA). Její nástroje RPA se mohou integrovat do již existujícího softwaru organizace a automatizovat opakovatelné úlohy, jako je zadávání dat, zpracování faktur, hromadné rozesílání e-mailů a přijímání zákazníků. Její pokročilé služby umělé inteligence jsou schopny analyzovat data, která tito roboti zpracovávají.

Společnost UiPath je sice stále největším světovým poskytovatelem softwaru RPA, ale v posledních letech se setkala s výkyvy ve svém finančním zdraví. Ve fiskálním roce 2021, který skončil v lednu 2021, zaznamenala společnost 81% nárůst svých příjmů. Ten se ve fiskálním roce 2022 snížil na 47 % a ve fiskálním roce 2023 dále zpomalil na 19 % v důsledku obtížných makro a geopolitických podmínek omezujících výdaje na softwarová řešení. Ve fiskálním roce 2024 se růst tržeb mírně oživil na 24 %.

Ve fiskálním roce 2025 společnost UiPath předpokládá, že její tržby porostou o slabých 9 %. Společnost toto pomalé tempo růstu přičítá náročnému makroklimatu a také rychlému zavádění novějších nástrojů umělé inteligence, které automatizují mnoho stejných úkolů – což je faktor, který se urychlil pod vedením Roba Enslina, jejího nyní odstoupivšího generálního ředitele.

Analytici se domnívají, že v období mezi fiskálními roky 2024 a 2026 budou tržby společnosti UiPath růst tempem 11 %. Udržení v tandemu s novějšími nástroji umělé inteligence, které plní podobné úkoly, by však mohlo způsobit problémy a omezit ziskovost firmy, což naznačuje, že firma může zůstat nezisková na základě GAAP.

I když je brzy na definitivní určení jasného vítěze na rostoucím trhu s umělou inteligencí, vzhledem k současnému stavu se Palantir jeví jako bezpečnější sázka. Možná není ideální doba pro investici do žádné z těchto dvou akcií, vzhledem ke zvýšeným cenám společnosti Palantir a problémům s růstovou trajektorií společnosti UiPath. Vzhledem k větší velikosti, rychlejšímu růstu, lepší ziskovosti, širšímu záběru a zařazení do indexu S&P 500 se však společnost Palantir jeví jako schůdnější investiční varianta.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz