Hlavní obsah

Mohou se akcie Snowflake po letošním poklesu o 30 % odrazit ode dna?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Špatné zprávy pro společnost Snowflake letos stále přicházejí

Článek

Akcie společností zabývajících se umělou inteligencí (AI) v průběhu letošního roku většinou prudce rostly na vlně zvýšených investic souvisejících s AI. Nicméně společnost Snowflake (SNOW), která se zabývá ukládáním dat, se od širšího trendu odchyluje. Navzdory prudkému nárůstu AI se cena akcií tohoto podniku od začátku roku propadla o 30 %, což vyvolává obavy o vyhlídky společnosti Snowflake a její investiční potenciál.

Skličující náladu na trhu kolem společnosti Snowflake lze vysledovat až do února letošního roku, kdy otřesy ve vedení vedly k výprodeji, z něhož se akcie dosud nevzpamatovaly. Generální ředitel společnosti Frank Slootman oznámil svůj odchod do důchodu, což investoři přijali s překvapením a obavami. Navzdory jmenování Sridhara Ramaswamyho, zkušeného technologického veterána, který dříve zastával významné funkce ve společnosti Alphabet a v reklamní divizi Googlu, zůstávají investoři skeptičtí ohledně budoucí trajektorie společnosti bez Slootmana.

Je nepochybné, že změny ve vedení, pokud jsou náhlé a neočekávané, mohou vyvolat pocit nejistoty a nestability ve společnosti a jejím obchodním prostředí, což je faktor, který významně ovlivňuje výkonnost jejích akcií. Směr, kterým se společnost vydá, její růstové vyhlídky a celkové obchodní operace zůstávají s otazníkem, i když, jako v případě společnosti Snowflake, pokračuje v předem stanoveném směru růstu a stejné obchodní trajektorii jako dříve.

Problémy s cenou akcií společnosti Snowflake dále prohlubuje pomalý růst a nedostatečná ziskovost společnosti. Ačkoli je známo, že mnoho technologických firem dává v počátečních fázích své existence přednost růstu před ziskovostí, zdá se, že stagnující nebo klesající míra růstu investory odrazuje. Tempo růstu společnosti se v posledních čtvrtletích prudce snižuje, a to bez ohledu na nárůst výdajů souvisejících s umělou inteligencí. Ačkoli růst společnosti Snowflake zůstává robustní s mírou přesahující 30 %, investoři možná očekávali výraznější nárůst tržeb v této fázi rozvoje podniku.

Ke skepsi investorů přispělo i nedávné Ramaswamyho prohlášení, že ačkoli produkty společnosti Snowflake v oblasti umělé inteligence vyvolávají „silný zájem zákazníků“, nedokázal tento zájem vyčíslit do čísel příjmů, což investory dále znejistilo a znepokojilo.

Finanční problémy společnosti Snowflake nekončí problémy s růstem. Zdá se, že ztráty společnosti se místo zlepšujícího se trendu prohlubují. V minulém čtvrtletí společnost Snowflake vykázala provozní ztrátu ve výši 348,6 milionu USD, což představuje výrazný nárůst o 28 % oproti provozní ztrátě ve výši 273,2 milionu USD ve stejném čtvrtletí předchozího roku.

Ačkoli je pro společnost, zejména v technologickém sektoru, zásadní růst horní linie, potenciální investoři budou pravděpodobně hledat jasnou cestu k ziskovosti, která v současných finančních výsledcích společnosti Snowflake chybí. Tato nedostatečná finanční transparentnost a stabilita se komplikuje ve světle letošního odhalení kybernetického útoku.

Začátkem tohoto roku společnost Snowflake odhalila únik dat, který se dotkl několika klientů. Jedním z postižených klientů je telekomunikační gigant AT&T s více než 240 miliony amerických zákazníků, což je zpráva, která se začala objevovat teprve nedávno. Toto narušení by mohlo poškodit firemní image společnosti Snowflake a její schopnosti získávat zákazníky, možná dokonce vyvolat jejich ztrátu. Vysoké tempo růstu, které přitahuje růstové investory do společnosti Snowflake, by mohlo být negativně ovlivněno tímto zásahem do pověsti.

Jsou akcie společnosti Snowflake v současné době příliš rizikové na to, abyste je kupovali, vzhledem k této aféře? Akcie společnosti se ocitly v sestupné spirále a předpovědět, jak dlouho bude tento propad trvat, je náročné. Vyhlídky na okamžité zotavení se zdají být nejasné vzhledem k pravděpodobnému dopadu úniku dat na budoucí pokyny společnosti.

Mezitím, pokud zastáváte býčí pohled na umělou inteligenci, může společnost Snowflake, která se potýká s problémy, představovat cennou investiční příležitost, kterou však doprovází značné riziko. Je nesporné, že současný negativní sentiment se zdá být zdrcující, ale investoři často projevují krátkodobou paměť, což by mohlo společnosti Snowflake pomoci k zotavení. Pro investory, kteří jsou přátelští k riziku a kteří se chovají opačně, by tak společnost Snowflake mohla představovat hodnotný hazard.

Pro investory, kteří se nebojí riskovat, by však mohlo být rozumné zůstat prozatím stranou. Vzhledem k nejistotě spojené se změnami ve vedení společnosti, otázkám ohledně jejího růstu a ziskovosti a nedávnému úniku dat je zcela pravděpodobné, že se podmínky pro společnost Snowflake mohou zhoršit dříve, než se začnou zlepšovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz