Hlavní obsah
Finance

Nejlepší akcie Warrena Buffetta, které můžete koupit s obrovským potenciálem pasivního příjmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Burzovnisvet.cz

Finanční sektor je Buffettovým oblíbeným odvětvím vzhledem k jeho tendenci být relativně předvídatelný se značným přílivem hotovosti.

Článek

Dvě dividendové akcie s vysokým potenciálem, které si oblíbil Warren Buffett, generální ředitel společnosti Berkshire Hathaway, jsou proslulé udržitelným a výrazným dlouhodobým růstem dividend a rozhodně vzbuzují rozruch. Buffettovi není cizí překonávat výkonnost trhu, jeho cit pro lukrativní dividendové akcie často rezonuje v rámci jeho techniky „kup a drž“, což je metoda, která se v průběhu let ukázala jako finančně plodná, zejména při investování do Bank of America a Procter & Gamble.

Finanční sektor je Buffettovým oblíbeným odvětvím vzhledem k jeho tendenci být relativně předvídatelný se značným přílivem hotovosti. Preference podniků, u nichž lze předpokládat budoucí peněžní toky, často vede k Buffettovu zájmu o banky a pojišťovny. Zejména Bank of America má tu čest být po společnosti Apple jedním z největších podílů Berkshire Hathaway a Brian Moynihan, generální ředitel banky, si trvale získává Buffettovu důvěru.

V současné době se akcie Bank of America působivě obchodují za poměr ceny k zisku pouhých 8, což znamená, že jsou nejlevnější za posledních deset let. Povzbudivá je zpráva o výsledcích hospodaření za třetí čtvrtletí, která ukázala růst v horních i dolních řádcích a chvályhodné výsledky ve všech obchodních divizích. Ačkoli se zdá, že se akcie obchodují se slevou kvůli potenciální hrozící recesi, vedení banky předpokládá „měkké přistání“, tedy ekonomický scénář bez recese. Společnost navíc předpokládá růst čistých úrokových výnosů v příštím roce, což slibuje zvýšení celkových zisků v lepší ekonomice.

Současný dividendový výnos Bank of America činí atraktivních 3,5 %. Spolu s trvalým trendem zpětného odkupu akcií dividendy společnosti v posledních deseti letech rostou. Vzhledem k tomu, že dividendový výplatní poměr činí pouhých 30 %, mají dividendy dostatek prostoru k výraznému růstu. Očekává se, že Bank of America jako druhá největší banka v zemi podle objemu aktiv bude i nadále expandovat spolu s ekonomikou. Investoři mohou potenciálně využívat výhod 3,5% výnosu, konzistentního růstu dividend a možného zvýšení násobku zisku, pokud se zlepší ekonomické podmínky, a tím se zvýší cena akcií.

Proctor & Gamble, další pozoruhodná dividendová akcie, je klasickou Buffettovou volbou na straně spotřebitelů. Tato nadnárodní korporace se spotřebním zbožím s bohatou historií trvající téměř dvě století je dividendovým králem, který každoročně zvyšuje dividendy již 67 let a vyplácí je již úctyhodných 133 let. Vzhledem ke svému portfoliu domácích značek, jako jsou prací prášky Tide, holicí strojky Gillette a zubní pasty Crest, vykazuje společnost Proctor & Gamble působivou odolnost a dokazuje, že je tak odolná vůči recesi, jak jen akcie mohou být.

Společnost P&G optimalizovala nedávné inflační klima ve svůj prospěch a ve fiskálním roce 2023, který skončil v červnu, zaznamenala organický růst tržeb o 7 %. To ve čtvrtém fiskálním čtvrtletí znamenalo 13% nárůst zisku na akcii na 1,37 USD, což je příkladem působivého výkonu vyspělé společnosti v pomalu rostoucím odvětví.

Devizové kurzy představovaly pro společnost P&G výzvu. Očekává se však, že s blížícím se vrcholem síly dolaru před rokem bude tento nepříznivý faktor ustupovat. Kromě toho společnost vykázala výrazné zlepšení ziskovosti díky úsporám v produktivitě, přičemž hrubá marže se ve čtvrtém fiskálním čtvrtletí zvýšila o 380 bazických bodů díky zvýšení cen a produktivity. Vzhledem k tomu, že P&G usiluje o 7,5% růst zisku na akcii a organický růst tržeb v rozmezí 4-5 % pro fiskální rok 2024, nadále přitahuje investory do dividend.

V současné době činí dividendový výnos společnosti P&G 2,6 % a na základě letošního výhledu se obchoduje s poměrem P/E ve výši 23. Pokračující stabilní růst dividend a spolehlivý růst jsou pro investory téměř zárukou, vzhledem k dědictví společnosti, které spočívá ve více než stoletém vyplácení dividend. Investice do těchto dvou slibných akcií odráží následování jednoho z největších investorů všech dob, Warrena Buffetta, a nabízí potenciál značného pasivního příjmu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz