Hlavní obsah

Nvidia má 86% závislost na umělé inteligenci: Riziko, nebo příležitost?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Burzovnisvet.cz

Konkrétní číslo může být vnímáno jako pozitivní bod – nebo jako velké riziko

Článek

Nvidia (NVDA), přední nadnárodní technologická společnost se sídlem v Kalifornii, v posledních letech ohromila investiční svět svým výnosným finančním růstem a mimořádnou výkonností akcií. Moment středu pozornosti nastal v souvislosti s drastickým posunem společnosti od herního průmyslu k situování do centra současné a nejdiskutovanější technologie na světě, umělé inteligence.

Původně se čipy společnosti používaly hlavně v herním průmyslu. Brzy se však ukázalo, že schopnost grafických procesorů (GPU) zpracovávat více úloh současně může sloužit i v jiných odvětvích, konkrétně v oblasti umělé inteligence. Společnost Nvidia proto začala intenzivně investovat do vytvoření komplexního ekosystému produktů a služeb umělé inteligence, jehož cílem je uspokojit všechny požadavky firem a států na umělou inteligenci.

V rámci dalšího marketingu se společnost Nvidia nedávno rozšířila na území podnikového softwaru a suverénní umělé inteligence, což je jedinečná technologie přizpůsobená potřebám jednotlivých národů. Společnosti a země, které hodlají zvýšit svou efektivitu a produktivitu prostřednictvím AI, tak mají společnost Nvidia jako důvěryhodného partnera.

V důsledku toho se AI v posledních letech vyvinula jako hlavní oblast podnikání společnosti Nvidia, která řídí výrazné zvýšení příjmů. Například společnost Nvidia oznámila, že jen za jediné čtvrtletí roku 2021 vytáhla více než dvojnásobek svých celoročních příjmů z roku 2019. Ve fiskálním roce 2019 dosáhla Nvidia příjmů ve výši 11,7 miliardy dolarů, zatímco v posledním fiskálním čtvrtletí vykázala společnost celkové příjmy ve výši 26 miliard dolarů.

Zde však leží oblast, která technologického giganta znepokojuje. Zarážejících 86 % jejích celkových příjmů je přímo spojeno s umělou inteligencí, což znamená, že se společnost stala na tomto jediném rozměru podnikání výrazně závislou. Z uváděných 26 miliard dolarů čtvrtletních příjmů pochází více než 22 miliard dolarů ze segmentu datových center, který zahrnuje produkty a služby AI.

Je na místě obava, že pokud společnosti ztratí o AI zájem nebo pokud tato technologie v budoucnu nezíská očekávanou dynamiku, může konzistentní růst tržeb společnosti Nvidia ochabnout. To podtrhuje přirozené riziko, protože nelze zaručit dlouhodobý triumf relativně moderní technologie, jako je AI.

Nicméně je nezbytné poznamenat, že taková závislost nemusí nutně vyvolávat paniku mezi investory nebo zainteresovanými stranami společnosti. Očekávaný nárůst trhu s umělou inteligencí z dnešních 200 miliard dolarů na ohromující 1 bilion dolarů do konce roku 2030 ukazuje, že společnost Nvidia má značný růstový potenciál.

AI již potvrdila svou užitečnost tím, že generuje efektivní výsledky pro řadu společností. Důkazem této skutečnosti jsou podnikové softwarové aplikace společnosti Nvidia, jako je například ControlExpert, který nabízí pojišťovnám schopnost zpracovat reklamace vozidel během jednoho dne, což znamená mimořádné zvýšení efektivity.

Navíc přední firmy, jako je Amazon, již začaly těžit z výhod umělé inteligence a nabízejí produkty a služby Nvidia prostřednictvím své divize cloud computingu Amazon Web Services (AWS). Tento průlom podnítil společnost AWS k tomu, aby zaznamenala růst ročních tržeb ve výši 100 miliard dolarů, což naznačuje slibný vývoj pro subjekty investující do AI.

Takové důkazy o potenciálu AI slibují soustavné investice do technologií AI a v konečném důsledku i solidní zprávy pro společnost Nvidia. Proto i když závislost společnosti na příjmech z AI představuje riziko, je pro investory zvládnutelné prostřednictvím diverzifikovaných portfoliových strategií. To implikuje kompenzaci rizika investováním do akcií společnosti Nvidia spolu s dalšími společnostmi z různých odvětví, což vede k rozředění procenta rizika.

Lze tedy vyvodit, že závislost společnosti Nvidia na příjmech z umělé inteligence není v současném panoramatu natolik alarmující, aby byla vnímána jako červená vlajka nebo podnět k prodeji akcií. Naopak, toto silné zaměření na trendovou technologii by mělo sloužit jako potenciální příležitost pro společnost, aby v budoucnu vytyčila významnější obchodní růst.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz