Hlavní obsah
Finance

Nvidia se pomalu ale jistě stává novým Bitcoinem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

nvidia

Investoři, kteří hledají riziko a snadné zisky, mají novou nablýskanou hračku. A to by nemuselo dopadnout právě dvakrát dobře.

Článek

Výsledky společnosti Nvidia (NASDAQ:NVDA) za druhé čtvrtletí 23. srpna měly být triumfem pro nadšence do umělé inteligence. Výrobce čipů ze Silicon Valley překonal odhady tržeb o 20,3 % a čistého zisku o 29,5 %. Tato ohromující čísla by za normálních okolností poslala každou akcii vzhůru. Nebo alespoň dávají býkům naději na budoucí růst zisků.

Investoři by však byli v obou případech zklamáni. Akcie společnosti Nvidia během následujícího týdne vzrostly o méně než 1 % - což je jen nepatrný zlomek toho, co býci mohli očekávat. A místo budoucího vývoje vedení společnosti Nvidia oznámilo program zpětného odkupu akcií v hodnotě 25 miliard dolarů. Tyto programy jsou obvykle určeny ke zmenšení společností a zvýšení zisku na akcii, jakmile se růst začne zpomalovat. Například společnost Apple (NASDAQ:AAPL) zahájila program zpětného odkupu akcií v roce 2013 právě ve chvíli, kdy zisky z prodeje iPhonů dosáhly inflexního bodu.

Místo toho se skutečnými vítězi boomu společnosti Nvidia stali obchodníci s opcemi… nebo alespoň její tvůrci trhu. Těmto spekulantům je často jedno, co podkladová společnost dělá. Dokud podkladové aktivum slibuje pohyb předvídatelným směrem, tito hráči rádi nakupují. Aktivita v opcích společnosti Nvidia vzrostla od roku 2021 osminásobně a přispěvatel serveru InvestorPlace.com Michael Gayed zašel tak daleko, že nazval společnost Nvidia „zdrojem likvidity“ - což je termín obvykle vyhrazený Federálnímu rezervnímu systému.

Není to poprvé, co se nová technologie stala sázkovou hrou s nulovým součtem. V roce 2017 se Bitcoin (BTC-USD) stal de facto kasinem poté, co byly jeho futures kótovány na vysoce likvidní burze Chicago Mercantile Exchange. Od té doby změnilo majitele více než 50 bilionů dolarů v Bitcoinech, přestože tato kryptografie nenašla mnoho reálných využití. Japonské nemovitosti v 90. letech a čínské technologické akcie v roce 2000 mají mnoho společného. Na vrcholu bublin na čínském akciovém trhu v letech 2008 a 2014 mnoho denních obchodníků přiznalo, že své investice znají pouze podle šestimístných tickerů. S rostoucí mystikou umělé inteligence hrozí, že se akcie společnosti Nvidia dostanou do stejné pasti.

Vzdušné zámky

Nejprve je důležité si uvědomit, že Nvidia se od kryptoměn výrazně liší. V prvním případě jde o podnik, který generuje cash flow; analytici očekávají, že Nvidia letos vygeneruje až 30 miliard dolarů volného cash flow. Výrobce čipů je také sběratelskou hrou na poli umělé inteligence, což je oblast s méně zavedenými alternativami ke kryptografickým platbám. Bitcoin a další kryptoměny přitom obvykle negenerují žádné interní peněžní toky. (Hotovost generovaná ze sázek je spíše půjčováním peněz). Přijetí těchto mincí v reálném světě také zůstává omezeno na hrstku společností a superfanoušků.

Nvidia a Bitcoin však mají mnoho společného.

Vezměme si ocenění. Dnešní ocenění společnosti Nvidia ve výši 1,13 bilionu dolarů představuje 240násobek klouzavého zisku, což z ní činí nejdražší technologickou akcii na základě normalizovaných čísel. I kdyby výrobce čipů zvýšil svůj čistý zisk 8× ze 4,37 miliardy USD na 37,96 miliardy USD do fiskálního roku 2026, musela by společnost tuto hodnotu zvyšovat o 7,3 % ročně po dobu následujících dvaceti let, aby ospravedlnila současnou cenu akcií ve výši 470 USD.

Co se týče její vysoké cílové ceny 622 USD na Wall Street? Nvidia bude muset do roku 2042 vygenerovat 145 miliard dolarů volného peněžního toku, aby ospravedlnila toto ocenění, což je 2,5krát více, než kolik dnes vydělává Microsoft (NASDAQ:MSFT).

Přibývá také důkazů, že obchodníci se do akcií NVDA vrhají kvůli hazardu. Podle společnosti Fintel dosáhla čistá gamma expozice vůči akciím Nvidia na začátku tohoto týdne až 636,61 USD poté, co spekulanti nakoupili obrovské množství býčích kupních opcí. Za každé 1 % růstu ceny akcií Nvidia nyní tvůrci trhu ztratí zhruba 636,61 milionu USD, zatímco v roce 2022 to bylo 0 USD. Celá tržní kapitalizace společnosti Nvidia se nyní také obrací jednou za 30 dní, zatímco v předchozích letech to bylo 65-80 dní.

Tím se Nvidia podobá spíše Bitcoinu než nadějným polovodičovým akciím. Jak poznamenává Josh Enomoto na našem bezplatném zpravodajském webu InvestorPlace.com, cílové ceny jsou důvěřivými analytiky z Wall Street hnány stále výše.

Vedení společnosti ví, že Nvidia nemá hodnotu 1,13 bilionu dolarů

Vedení společnosti Nvidia si zjevně uvědomuje, že je to nesoulad. Během hovoru o výsledcích společnosti za druhé čtvrtletí finanční ředitelka Colette Kressová oznámila, že představenstvo schválilo dalších 25 miliard dolarů na zpětný odkup akcií, které se přidají ke zbývajícím 4 miliardám dolarů. Firma také během čtvrtletí vrátila akcionářům zhruba 3,4 miliardy dolarů prostřednictvím zpětného odkupu akcií a dividend. Pro ně je důležitější vracet akcionářům hotovost při vysokém ocenění než držet velký válečný fond.

To nám napovídá, že vedení společnosti nemá pro přebytečnou hotovost, kterou vytváří zlatá horečka v oblasti umělé inteligence, velké využití. Společnost Nvidia je výrobcem čipů bez továrny, který zadává jejich výrobu externím dodavatelům. Na rozdíl od společnosti Intel (NASDAQ:INTC) nepotřebuje Nvidia vynakládat miliardy na vytváření továren na výrobu čipů „fab“. Vidí také malý potenciál pro akvizici budoucího růstu, podobně jako to udělala společnost Advanced Micro Devices (NASDAQ:AMD) při akvizici síťového gigantu Xilinx za 49 miliard dolarů.

Zdá se však, že spekulanty tyto pravdy příliš nezajímají. Pro ně je Nvidia investicí do umělé inteligence. A jediný směr, kterým se může vydat, je vzhůru.

Podle údajů společnosti Refinitiv otevřený zájem o býčí kupní opce v posledních týdnech explodoval. Počet 500dolarových callů se splatností v lednu 2024 vzrostl o více než 175 %, i když akcie Nvidie klesly. Tyto riskantní sázky nic nevynášejí, pokud akcie do začátku příštího roku nestoupnou nad 500 dolarů.

Podobně býčí sázky se objevily i u bitcoinu během jeho runu v roce 2021. Futures kontrakty na tuto kryptoměnu se směrem k vrcholu bubliny obchodovaly až na úrovni 65 900 USD, protože investoři nadále očekávali další zisky. Tento příběh skončil jako většina bublin.

Jakou hodnotu mají akcie společnosti Nvidia?

Realistické odhady nyní stanovují oprávněnou hodnotu společnosti Nvidia na přibližně 350 USD za akcii. To předpokládá, že její volný peněžní tok dosáhne v roce 2026 vrcholu 52,5 miliardy dolarů a poté do roku 2046 klesne na 42,5 miliardy dolarů, protože konkurenti se budou snažit snížit tržní podíl. Tyto hodnoty jsou stále výrazně nad vrcholem ziskové síly společnosti Intel v roce 2010.

Je zde také velký potenciál poklesu. Pokud společnosti jako Microsoft a Alphabet (NASDAQ:GOOG, NASDAQ:GOOGL) úspěšně vyvinou vlastní grafické procesory, volný peněžní tok společnosti Nvidia by mohl ustoupit na 5 až 10 miliard dolarů, což by poslalo odůvodněnou hodnotu akcií do pásma 200 dolarů. A pokud se volný peněžní tok propadne zpět na úroveň let 2020-22, mohly by akcie NVDA klesnout až na 110 USD.

Z krátkodobého hlediska samozřejmě na ničem z toho nezáleží. Výrobce čipů se veze na vlně pozitivního sentimentu, což znamená, že jeho akcie mohou vzrůst na 600… 800… 1 000… nebo více dolarů. Nic nezabránilo tomu, aby Bitcoin dosáhl svého vrcholu na hodnotě 1,27 bilionu dolarů, ani tomu, aby altcoiny rostly ještě více. Z historie víme, že spekulativní aktiva mají tendenci krátkodobě stále růst.

Ale až nakonec přijde kocovina z AI, můžeme očekávat, že si finanční historici položí odvěkou otázku:

„Co si všichni sakra mysleli?“

Proto by se investoři měli na cenu Nvidie blížící se 500 dolarům dívat s hlubokým podezřením. Společnosti jako Qualcomm (NASDAQ:QCOM) a Intel se z hlediska poměru ceny k zisku obchodují za zhruba desetinu jejího ocenění. A přestože Nvidia zatím v revoluci umělé inteligence vítězí, historie nám také říká, že žádný hrad v oblacích se nikdy neudržel nahoře navždy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz