Hlavní obsah
Finance

Oblíbená investiční strategie zvaná „carry trade“ se vrací zpět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Wikimedia Commons

Zpomalování americké ekonomiky a vrcholící globální úrokové sazby vytvářejí podmínky pro to, aby investoři oživili tzv. carry trades na rozvíjejících se trzích. Půjčování si v měnách s nižším výnosem za účelem nákupu měn, které nabízejí vyšší výnosy.

Článek

Vzhledem k tomu, že Mezinárodní měnový fond předpovídá, že rozvojové ekonomiky, zejména v Asii, budou světlým bodem i v době, kdy USA zpomalí, zdá se, že poprvé po mnoha letech jsou konečně k dispozici správné ingredience pro úspěch této strategie.

Ukazatel agentury Bloomberg, který spočívá ve vypůjčení dolarů a vložení těchto prostředků do koše rozvíjejících se měn, se letos vrátil téměř o 5 %, čímž se odrazil od tříletých ztrát a dosáhl nejvyšší hodnoty od roku 2021. Výnosy minulý měsíc poskočily před srovnávací index rozvinutých trhů, protože obavy z bankovní krize – započaté v USA – posílily sázky na to, že Federální rezervní systém se blíží ke konci svého cyklu zpřísňování.

„Březnový záchvat volatility na finančních trzích by mohl být naopak vhodnou příležitostí pro oživení carry trades v rozvíjejících se trzích,“ uvedla Eimear Dalyová, stratégka pro rozvíjející se trhy ve společnosti NatWest Markets Plc v Londýně. „Nyní, když je americký carry pravděpodobně omezen, budou investory lákat zpět měny EM s vysokým carry, které se výrazně nabízejí.“

Zájem o carry trades se opět zvyšuje, protože se zdá, že rychlé zpřísňování měnové politiky ze strany hlavních centrálních bank je v souvislosti s obavami o růst téměř u konce. To stačilo k tomu, aby se zvýšila důvěra v tuto strategii navzdory přítomnosti volatility na devizových trzích, která může narušit potenciální výnosy.

„Devizové výnosy na rozvíjejících se trzích se dobře drží i při recesi zaměřené na USA a strategie carry začínají být opět zajímavé,“ napsali ve čtvrtek stratégové Citigroup Inc. včetně Adama Picketta. „Akcie s pevným výnosem a akcie rozvíjejících se trhů mohou mít stále problémy a EMFX může být lepším místem, kam se schovat.“

Z údajů agentury Bloomberg vyplývá, že obchody financované dolarem s penězi vloženými do měn Maďarska, Kolumbie a Mexika přinesly v letošním roce více než 6% výnos. Sedmnáct z 23 sledovaných měn rozvíjejících se trhů doposud v roce 2023 vygenerovalo kladný výnos, zatímco většina z nich podle údajů do pátku v loňském roce ztratila.

Včasné stěhování

Řada měn rozvíjejících se trhů je obzvláště atraktivním cílem pro carry, protože jejich centrální banky zvýšily úrokové sazby v boji proti inflaci dříve než jejich vyspělé protějšky.

„Většina zemí EM výrazně zvýšila sazby, mnohé z nich začaly zvyšovat sazby dříve než Fed a zvýšily je o více, takže výnosy mnoha EM jsou atraktivní,“ řekl Rajeev De Mello, globální makro portfolio manažer společnosti GAMA Asset Management SA v Ženevě. Mezi atraktivní cílové měny pro carry trades patří měny Brazílie, Mexika, Indie, České republiky a Polska, uvedl.

Brazilská centrální banka začala zvyšovat úrokové sazby již v březnu 2021 a pokračovala ve zvyšování o celkem 1 175 bazických bodů na současnou úroveň 13,75 %. Národní sazba Selic nabízí prémii 875 bazických bodů nad referenční sazbou Fedu, což představuje značný polštář, který by mohl kompenzovat případné oslabení brazilského realu.

Referenční sazby v Brazílii, Mexiku, Kolumbii a Chile jsou na úrovni 7 % nebo vyšší, což je výrazně nad současným očekáváním, že sazby Fedu dosáhnou vrcholu blízko 5 % na základě amerických jednodenních indexovaných swapů.

Zmírnění volatility

Zatímco minulý měsíc se výkyvy na měnových trzích v souvislosti s obavami z bankovní krize prudce zvýšily, nyní začínají opět ustupovat a stávají se menší hrozbou pro potenciální carry tradery.

Index JPMorgan Chase & Co. pro jednoměsíční implikovanou volatilitu měn rozvíjejících se trhů klesl tento měsíc na 9,9 % z 11,1 % v polovině března, kdy se zvyšovalo napětí v bankovním sektoru. Odpovídající ukazatel volatility měn skupiny sedmi zemí se snížil z 11,7 % na 10,1 %.

Úroveň obou ukazatelů je nyní téměř vyrovnaná poté, co byl index EM na konci roku 2021 dvakrát vyšší než jeho protějšek – což je odrazem měnové volatility, kterou loni způsobily centrální banky rozvinutých trhů.

Odlišný růst

Rozvíjející se trhy si udrží výhodu úrokových sazeb oproti USA, pokud se dá usuzovat z výhledu hospodářského růstu.

Podle prognóz Mezinárodního měnového fondu zveřejněných v lednu se růst v USA zpomalí na 1,4 % v letošním roce a poté na 1 % v roce 2024. Oproti tomu růst rozvíjejících se trhů jako celku zrychlí na 4 % v roce 2023 a poté na 4,2 % v příštím roce, ukazují údaje MMF.

MMF by měl tento týden zveřejnit své nejnovější prognózy v souvislosti s náznaky zpomalování globální ekonomiky.

„Náš hlavní scénář počítá s mírnou recesí v USA a s dolarem v rozmezí, což by mělo podpořit carry trade na rozvíjejících se trzích,“ uvedl Jon Harrison, výkonný ředitel pro makrostrategii rozvíjejících se trhů ve společnosti TS Lombard v Londýně. Podle něj se jako hlavní cíle pro carry trades v EM jeví brazilský real a mexické peso, protože je budou podporovat proaktivní centrální banky a relativně vysoké reálné úrokové sazby.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz