Hlavní obsah

Od roku 2022 vzrostly o více než 600 %, je už pozdě na akcie Coinbase?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Navzdory nedávnému prudkému růstu je Coinbase díky svému vývoji zajímavou investiční příležitostí…

Článek

Za poslední rok akcie Coinbase Global (COIN) vzrostly o více než 240 %. Od konce roku 2022 vzrostla o více než 600 %.

Důvodů pro tento monumentální vzestup je hned několik, přesto může být jen předzvěstí toho, co přijde. Při hlubším pohledu je zřejmé, že Coinbase má dobrou pozici k tomu, aby využila rostoucího potenciálu kryptografického trhu. Zde je důvod, proč by Coinbase měla být stále na radaru každého investora.

Vzniká nová Coinbase

Pravděpodobně nejpřesvědčivějším důvodem, proč ještě není pozdě na koupi Coinbase, je dramatická transformace společnosti. Během kryptografické zimy roku 2022 to se společností Coinbase nevypadalo dobře. Její příjmy se do značné míry opíraly o transakční poplatky, a když investoři z kryptoměn utekli, klesl i její zisk. V hloubi medvědího trhu vykázala Coinbase ve druhém čtvrtletí roku 2022 ztrátu ve výši 1 miliardy dolarů.

Od té doby se však situace změnila k lepšímu. Společnost si uvědomila svou přílišnou závislost na transakčních poplatcích a vyvinula několik nových zdrojů příjmů, jako jsou produkty předplatného, služby úschovy, úroky ze stablecoinů a odměny za sázky. Díky tomuto úsilí nyní transakční poplatky tvoří jen něco málo přes polovinu celkových příjmů.

A co víc, s diverzifikací příjmů se výrazně snížily výdaje. Díky rozšíření práce na dálku, snížení počtu zaměstnanců a automatizaci procesů klesly náklady společnosti Coinbase oproti předchozímu roku o 45 %.

K transformaci přispěla i nová strategie mezinárodní expanze společnosti Coinbase. Dnes působí ve více než 100 zemích. Založila evropské ústředí v Irsku a spustila mezinárodní burzu, která investorům umožňuje obchodovat s deriváty. Dá se říci, že Coinbase se jen stěží podobá svému starému já.

Krátkodobá aktuální příležitost

Revitalizace společnosti Coinbase přichází v ideální dobu. Trh s kryptoměnami je v posledních několika měsících na vzestupu a od začátku roku 2023 se jeho hodnota téměř zdvojnásobila. Nejlepší ze všeho je však to, že většina ukazatelů naznačuje, že kryptoměny ještě nedosáhly svého vrcholu.

Za důkaz toho považujte objem obchodů na Coinbase. Na vrcholu posledního býčího trhu ve 2. čtvrtletí 2021 zaznamenala Coinbase objem transakcí ve výši 548 miliard dolarů. Podle poslední zprávy o výsledcích je dnešní objem jen zlomkem tohoto objemu a dosahuje 154 miliard dolarů.

Vzhledem k povaze cyklického růstu kryptoměn a tendenci zaznamenávat s každým býčím trhem nová historická maxima by Coinbase měla být svědkem toho, že aktivita (a tržby) na její platformě bude s pokračujícím býčím cyklem nadále bobtnat.

Ale i ohromující dlouhodobý potenciál

Ačkoli by Coinbase měla v krátkodobém horizontu těžit z toho, jak kryptografie nabývá na síle, nejlákavějším se stává její dlouhodobý potenciál. Kryptotrh je stále ještě v plenkách a má mnoho charakteristik, které lze nalézt mezi transformačními technologiemi, jež přetvořily společnost, jako je internet nebo chytré telefony.

Stanovit cíl pro Coinbase je obtížné - a samozřejmě ze své podstaty spekulativní. Existují však značné důkazy, že má na to, aby vystoupala do nových výšin. Pokud by se Coinbase vyšplhala zpět na své předchozí historické maximum 345 USD, znamenalo by to skok o 34 %. To není špatné.

To však může být jen škrábnutí na povrch jejího skutečného potenciálu. Jak již bylo zmíněno, Coinbase je ve srovnání s dobou před několika lety zcela jinou společností. Díky své revitalizaci má skvělou pozici k tomu, aby rostla společně s trhem kryptoměn.

Vzhledem k trajektorii růstu společnosti Coinbase v několika klíčových ukazatelích, jako jsou aktivní uživatelé, tržby a hrubá zisková marže, spolu s její rolí coby kryptoměnové platformy pro retailové i institucionální investory, existuje vážný důvod k tomu, že by společnost Coinbase mohla mít jednoho dne hodnotu 1 bilionu dolarů (její dnešní tržní hodnota je přibližně 62 miliard dolarů). Pokud by se jí to podařilo, znamenalo by to, že by cena akcií vzrostla o neuvěřitelných 4 000 dolarů za akcii, což by oproti dnešním cenám představovalo nárůst o 1 500 %.

Cesta mezi dnešní Coinbase a Coinbase budoucnosti bude klikatá a pravděpodobně se na ní vyskytne několik hrbolů. Když však vezmeme v úvahu pokrok, kterého dosáhla, téměř neomezený potenciál trhu s kryptoměnami a její rostoucí pověst přední kryptoměnové platformy, vyvstane nám jasnější obraz potenciálu Coinbase. I s více než 600% nárůstem akcií od konce roku 2022 má Coinbase spoustu prostoru k rozletu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz