Hlavní obsah
Finance

Palantir: Špatné časy pro svět – dobré časy pro Palantir. Proč to tak je?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Wikimedia Commons

Nejhorším místem, kde můžete jako investor ukrýt peníze, je investice do podniku, který prodává komoditu s malým, nebo žádným obchodním růstem a nadměrným zadlužením.

Článek

Současné makroekonomické prostředí je náročné. Ale pro některé je společně s jinými. Podle mého názoru je nejhorším místem, kam si jako investor schovat peníze, investice do podniku, který prodává komoditu, má malý/žádný obchodní růst a nadměrné zadlužení (Hello, AT&T (T) a Verizon (VZ)). Respektive nejlepší příležitosti jsou spojeny s podniky s konkurenceschopnými produkty/službami, strukturálním růstovým větrem v zádech a také malým/žádným zadlužením. Společnost Palantir (NYSE: PLTR) splňuje všechny tyto podmínky.

Když se zamyslím nad vývojem ceny akcií PLTR od začátku roku, kdy poklesla o 56 % oproti ztrátě přibližně 24 % u indexu S&P 500 (SPX), nemám obavy. Ve skutečnosti se domnívám, že obchodování PLTR za cenu pod 10 USD/akcii je příležitostí k nákupu.

Příprava na špatné časy

Jako přední softwarová společnost, která nabízí datové zpravodajství americké armádě, se Palantir profiluje jako společnost „stavěná na špatné časy“. Ve skutečnosti, čím napjatější jsou mezinárodní vztahy a další makro faktory, tím sebevědoměji se generální ředitel Alex Karp obrací k vyhlídkám podnikání společnosti Palantir. V nedávném rozhovoru pro CNBC Karp řekl, že: „Špatné časy jsou pro společnost Palantir neuvěřitelně dobré … Obecné přesvědčení, které jsem měl … prostě vychází z budování softwarové firmy a z toho, že jsem viděl software v akci ve válce, kde software spolu s hrdinstvím může skutečně zabít obra.“

Jinými slovy, Palantir je tedy podnik, který staví na odolnosti amerického rozpočtu na výdaje na obranu, stejně jako na růstovém potenciálu a ziskové marži softwarové společnosti.

V souladu s tím, zatímco konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem a napětí mezi Čínou a Tchaj-wanem tlačí na základy mnoha společností, které jsou závislé na globálním obchodu, společnosti Palantir se daří: Vláda USA a její spojenci stále více investují do válečných schopností založených na informačních technologiích, což je pro společnost Palantir klíčovou hodnotou.

(Poznámka na okraj: název Palantir je inspirován ságou „Pán prstenů“, kde palantíry byly „vidoucí kameny“, které umožňovaly mocnou formu špionáže, a tedy i válku založenou na informacích)

Důvody překonání výkonnosti

V úvahách o zpomalující se globální ekonomice a také o rostoucích úrokových sazbách se domnívám, že v příštím desetiletí budou zvýhodněny ty společnosti, které mají (1) konkurenceschopné produkty, (2) strukturální příležitost k růstu a (3) nemají dluhy/silnou rozvahu. Bez kteréhokoli z výše uvedených faktorů se společnosti pravděpodobně nepodaří akumulovat hodnotu pro akcionáře.

  • Konkurenceschopné produkty
    Pokud jste četli knihu Zero To One od spoluzakladatele společnosti Palantir Petera Thiela, mohli jste z ní odvodit, jak společnost Palantir uvažuje o produktových inovacích a konkurenci: v podstatě je cílem vytvořit tak skvělý produkt, aby se konkurence stala irelevantní.

V dopise akcionářům generální ředitel Karp píše:

S tím souvisí i skutečnost, že se k našim platformám ve stále větším počtu vracejí naši bývalí zákazníci, včetně některých největších světových dopravních, bankovních a maloobchodních podniků, a to po období experimentování s jinými platformami a přístupy pro integraci a analýzu dat.

Tito zákazníci se vracejí, protože vyzkoušeli jiné možnosti a ty selhaly. Produkt je přivedl zpět.

Ačkoli Karpova arogance a sebevědomí jsou mezi investory a komentátory trhu Palantir sporným tématem, odhodlání generálního ředitele zaměřit se na inovaci a dokonalost produktů je bezpochyby vítěznou strategií pro vybudování jedné z předních světových softwarových technologických společností.

Navíc díky tomu, že společnost Palantir podporovala vlády a komerční instituce v některých z nejsložitějších a „zásadních“ pracovních procesů – včetně plánování a provádění speciálních válečných operací; analýzy scénářů a řízení rizik pro banky během finanční krize a; strukturované distribuce vakcín COVID-19 po celém světě v rámci boje proti epidemii – se jí podařilo získat zásadní postavení na trhu správy a analýzy dat.

  • Strukturální růst
    Růst společnosti Palantir nemusí nutně souviset s růstem ekonomiky. Růst společnosti Palantir je totiž primárně tažen strukturálními technologickými trendy, které se zdají být relativně nekorelované s růstem HDP. Jistě, mít expanzi HDP je příjemný vítr v zádech. Ale není nutně podmínkou růstu – například ve srovnání se spotřebou energie.

Zhruba před dvěma lety, když společnost Palantir podávala žádost o IPO, odhadovala, že její současný adresovatelný trh – definovaný správou dat/analytikou a business intelligence – má hodnotu přibližně 120 miliard dolarů. Podle odhadů IDC se toto číslo v roce 2024 rozšíří na přibližně 250 miliard, což odráží čtyřletý růst CAGR o přibližně 20 %. Pro srovnání, tržby společnosti Palantir v posledním čtvrtletí roku 2022 obhájily 26% meziroční nárůst a dosáhly 473 milionů dolarů.

Pokud by takový růst přetrval až do roku 2030, o čemž nepochybuji, mohla by se společnost Palantir těšit tržní příležitosti ve výši téměř 1 bilionu USD. Mou důvěru v takovou expanzi podporuje zrychlující se digitalizace podniků, zavádění umělé inteligence a inovace v oblasti metaversa – abych jmenoval jen několik strukturálních trendů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz