Hlavní obsah

Palantir: Společnost pro analýzu dat letos vzrostla o 115 %

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Zdroj: Wikimedia Commons

Během dvou let se však společnost Palantir dostala ze záporné 40% provozní marže na 12 % za posledních 12 měsíců

Článek

Pro společnost Palantir Technologies Inc. (PLTR), která se zabývá analýzou dat, to byl skutečně pozoruhodný rok. Jako společnost zaměřená na vývoj specializovaných platforem umělé inteligence (AI) pro armádu, zpravodajské agentury a velké korporace zaznamenala Palantir v letošním roce výjimečný růstový oblouk a konečně se přiklání k ziskovosti.

S rostoucí intenzitou a četností globálních konfliktů se špičkové nástroje umělé inteligence společnosti Palantir ukázaly jako neocenitelné zdroje pro Spojené státy a jejich spojence. V důsledku toho údaje z roku 2021 ukazují, že akcie společnosti PLTR od počátku roku vzrostly o neuvěřitelných 115 % a tato trajektorie růstu nenaznačuje žádné známky zpomalení. Zdá se, že investory nesmírně zaujala rychlost, s jakou Palantir získává nové zákazníky, zatímco zaměření společnosti na umělou inteligenci a zlepšování ziskovosti jsou faktory hovořící v její prospěch. Vzhledem k těmto přesvědčivým skutečnostem se mnozí ptají: je nyní ten správný čas investovat do akcií společnosti Palantir?

Společnost Palantir byla založena v roce 2003 a její původní operační plán se soustředil na poskytování softwaru pro analýzu velkých objemů dat americkému ministerstvu obrany a zpravodajským agenturám, jako je CIA, což bylo zvláště významné v době globální války proti terorismu. V konkurenci tradičnějších produktů byly moderní, rychle se rozvíjející softwarové nástroje společnosti Palantir klíčem k získání mnoha zakázek. Jen za poslední čtvrtletí činily příjmy společnosti Palantir od americké vlády 278 milionů dolarů. Vzhledem k rozsahu amerického obranného rozpočtu je zřejmé, že tržby společnosti Palantir mají potenciál k dalšímu růstu.

Ze strategického hlediska využil manažerský tým společnosti Palantir úspěch u státních zakázek jako odrazový můstek pro vstup do komerčního sektoru. Prezentace softwaru jako dostatečně spolehlivého a bezpečného pro americkou armádu a CIA se ukázala jako účinná marketingová strategie, která přilákala stálý proud firemních klientů k podpisu smluv se společností Palantir. V posledním čtvrtletí tak celkové komerční příjmy společnosti Palantir zaznamenaly 33% meziroční nárůst a dosáhly 307 milionů dolarů.

Počet zákazníků je pro společnost Palantir nedílnou metrikou, zejména díky jejímu obchodnímu modelu „land and expand“. Počet zákazníků společnosti Palantir meziročně vzrostl o 41 %. To je důležitý údaj, protože jakmile si společnost Palantir vytvoří pevnou zákaznickou základnu, mají tito zákazníci tendenci časem zvyšovat své peněžní investice do služeb společnosti Palantir. Očekává se, že tyto rozvíjející se vztahy přispějí k udržitelnému růstu příjmů společnosti Palantir v nadcházejících letech.

Když společnost Palantir vstoupila na burzu, jedním z hlavních dotazů investorů byla ziskovost. Zatímco růst jejích příjmů byl zřejmý, absence pozitivního hospodářského výsledku vyvolávala obavy. Během dvou let se však společnost Palantir dostala ze záporné 40% provozní marže na 12 % za posledních 12 měsíců. V posledním čtvrtletí se toto číslo zvýšilo na 16 %. Vzhledem k nízkým variabilním nákladům na software a potenciálu provozní páky naznačuje obchodní model společnosti Palantir silný potenciál. S dalším rozvojem podniku se očekává zvýšení provozních marží.

Srovnání s jinými softwarovými společnostmi se zde ukazuje jako přínosné. Například společnost Adobe, která vykazuje provozní marži přes 35 %. Pokud Palantir nakonec dosáhne této úrovně, přinese to značné zisky. I když možnost solidních zisků nemusí nutně znamenat, že akcie společnosti Palantir jsou nákupem pro každého investora. Investiční rozhodnutí vyžadují pečlivé ocenění a investoři musí rozeznat očekávání, která jsou v současné době do akcií společnosti Palantir vložena, zejména ve světle jejich nedávného výrazného nárůstu.

Říci, že do akcií společnosti Palantir je integrován optimismus, by bylo slabé slovo. Akcie jsou jednoznačně nadhodnocené. V současné době se pyšní tržní kapitalizací ve výši 82 miliard USD, což je v porovnání s jejími finančními základy považováno za neopodstatněné.

Klouzavé 12měsíční tržby společnosti činí 2,48 miliardy dolarů a v posledním čtvrtletí meziročně vzrostly o 27 %. Při výjimečných vyhlídkách obchodních výsledků se předpokládá, že by tržby společnosti Palantir mohly v příštích pěti letech dále zrychlit růst až na 40 %. Roční tržby by tak dosáhly odhadované výše 13,3 miliardy USD, což je skok, který by pravděpodobně vyžadoval astronomickou úroveň růstu v tomto pětiletém období.

V kombinaci s tímto růstem hypoteticky uvažujme, že Palantir také zvýší své ziskové marže na 40 % – což je vyšší marže než u společnosti Adobe a skutečně velmi optimistická předpověď. Za tohoto předpokladu by společnost Palantir mohla za pět let potenciálně dosahovat ročního zisku 5,33 miliardy dolarů. Pokud by tržní kapitalizace zůstala stabilní na úrovni 82 miliard USD, společnost Palantir by tak v budoucnu vykazovala poměr ceny k zisku (P/E) ve výši 15,3 za předpokladu nebývalého zrychlení růstu příjmů a mimořádné provozní páky.

Tento scénář podtrhuje nadsazenou hodnotu akcií k dnešnímu dni a naznačuje, proč by investoři mohli chtít zvážit jiné možnosti. Navzdory potenciálu impozantního obchodního růstu mohou být výnosy pro akcionáře v příštích pěti letech nebo i déle relativně zanedbatelné. Potenciální investoři proto musí před informovaným investičním rozhodnutím pečlivě vyhodnotit finanční výhled a tržní předpovědi týkající se společnosti Palantir.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz