Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Plán společnosti BP pro obnovitelné zdroje energie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Wikimedia Commons

Generální ředitel společnosti BP Bernard Looney svým úsilím o zelenou energii předčil všechny konkurenty, když před třemi lety představil radikální plán odklonu od fosilních paliv.

Článek

Minulý měsíc však přibrzdil a v důsledku války na Ukrajině zpomalil plánované snižování těžby ropy a plynu a omezil plánované výdaje na obnovitelné zdroje energie.

Hlavní ropná společnost však od obnovitelných zdrojů neustupuje, jak zdůrazňuje její šéfka pro ekologii Anja-Isabel Dotzenrathová, pouze mění podmínky vztahu.

Dotzenrathová řekla agentuře Reuters, že společnost BP přezkoumává své solární a větrné elektrárny na pevnině v rámci reorganizace, která povede k tomu, že přestane prodávat vyrobenou čistou elektřinu a místo toho si většinu z ní ponechá pro zásobování své rostoucí sítě nabíjecích stanic pro elektromobily a výrobu nízkouhlíkových paliv.

Kontrola obnovitelných zdrojů na pevnině, o níž se dříve nepsalo, navazuje na revize větrných a vodíkových projektů BP na moři, které v uplynulém roce vedly k revizím, při nichž společnost dosadila nové manažery, přijala zaměstnance, zrušila některé projekty a snažila se revidovat podmínky jiných.

„Provedli jsme interní změny a vytvořili jsme organizaci zaměřenou na vodík a větrnou energii na moři,“ řekla Dotzenrathová v rozhovoru. „Nyní (přezkoumáváme) pouze část týkající se obnovitelných zdrojů na pevnině – tedy větrné a solární elektrárny na pevnině.“

Vedoucí oddělení obnovitelných zdrojů a plynu společnosti BP se k povaze nejnovějšího přezkumu blíže nevyjádřil. Zelená sázka je však vysoká, protože jen solární energie tvoří více než polovinu z 43 gigawattových projektů společnosti BP v oblasti obnovitelných zdrojů.

Dotzenrathová také uvedla první čísla k rebalancování společnosti BP, které přichází v souvislosti se zhoršujícími se zisky z výroby energie z obnovitelných zdrojů, a agentuře Reuters řekla, že cílem společnosti je zachovat 80 % vyrobené energie pro zásobování globální sítě elektromobilů a výrobu „zelených“ paliv, jako je vodík, který mnozí odborníci na transformaci považují za klíčové palivo budoucnosti.

Časový rámec tohoto kroku, který je vzhledem k tomu, že naprostá většina produkce obnovitelných zdrojů společnosti BP je v současnosti napojena na rozvodné sítě, neuvedla. Dodala, že společnost BP bude i nadále stavět některé projekty v rámci tradičních dohod o dodávkách energie.

„Nebudeme inovovat obnovitelné zdroje energie jen kvůli větrné a solární energii,“ řekla Dotzenrathová, která si připomíná rok ve funkci poté, co nastoupila do společnosti BP krátce poté, co ruská invaze podkopala energetickou bezpečnost Evropy, zvýšila zisky z těžby ropy a plynu a změnila kalkulaci přechodu na novou energetiku.

„Naše strategie není nutně zaměřena na vlastnictví aktiv v oblasti obnovitelných zdrojů energie, ale vyplývá z ní. Ve skutečnosti jde o zajištění přístupu k levné – nejlevnější – zelené elektřině,“ dodala s odkazem na elektřinu z obnovitelných zdrojů.

Chcete-li se dozvědět jako první o novinkách na trhu, zaregistrujte se k odběru našeho Ranního Burziána zde.

V CENTRU POZORNOSTI: PODNIK SE SPOLEČNOSTÍ EQUINOR

Nejvýraznější změnou v aktualizaci strategie z minulého měsíce bylo zpomalení plánovaného snížení těžby ropy a zemního plynu ze 40 % na 25 % do roku 2030 ve srovnání s rokem 2019.

Podle analýzy agentury Reuters také snížila předpokládané roční výdaje na obnovitelné zdroje na 5 miliard dolarů do roku 2030 z celkového rozpočtu skupiny ve výši až 18 miliard dolarů, zatímco v předchozí aktualizaci v roce 2022 to bylo 6 miliard dolarů z 16 miliard dolarů.

Přestože se společnost BP svým krokem, který spočívá v delší těžbě ropy a zemního plynu, přibližuje svým kolegům, její cíl snížit roční produkci o 25 % je stále ambicióznější než u všech jejích světových rivalů.

Omezení ekologických ambicí se setkalo s pozitivním ohlasem na trhu a akcie BP od 7. února, kdy byla aktualizována strategie, vzrostly o 17 %, což je mnohem více než u ostatních západních konkurentů.

Naproti tomu společnost BP od doby, kdy Looney před třemi lety představil své plány na přechod na špičkovou společnost v oboru, výrazně zaostávala za svými konkurenty a až do oznámení zůstávala na stejné úrovni, zatímco společnost Shell (LON:RDSa) zaznamenala 20% nárůst a společnost Exxon (NYSE:XOM) 84% nárůst.

Změna v oblasti obnovitelných zdrojů energie BP je odrazem poznání, že společnost nebude schopna dostatečně konkurovat tradičním výrobcům elektřiny, pokud bude energii vyrobenou z větrných a solárních projektů pouze prodávat.

„Je to kritická surovina,“ řekla. „Pokud nebude integrována s našimi ostatními podniky, nebudeme to dělat, protože nevěříme, že máme konkurenční výhodu.“

Nová trajektorie společnosti postavila její vlajkový společný podnik s norskou společností Equinor zaměřený na větrnou energii na moři do centra pozornosti manažerů, uvedlo pro agenturu Reuters pět zdrojů obeznámených s touto záležitostí.

Vedoucí pracovníci společnosti BP, včetně Dotzenrathové, se v posledních týdnech několikrát sešli se společností Equinor v Londýně, aby projednali způsoby, jak ropné společnosti poskytnout větší vliv v tomto podniku, uvedly dva zdroje z BP a tři zdroje ze společnosti Equinor, které mají k rozhovorům blízko a odmítly být jmenovány z důvodu citlivosti této záležitosti.

Podle nich chce BP do podniku se sídlem v Oslu zapojit více svých zaměstnanců. Jeden ze zdrojů společnosti Equinor, který je přímo obeznámen s činností, uvedl, že BP má v současné době více než 20 lidí, kteří pracují na projektech společného podniku, z celkového počtu více než 270.

Společnost Equinor se odmítla vyjádřit k jakýmkoli „spekulacím“ o změnách v podniku, o které usiluje BP. Uvedla, že se těší na využití jejich společných odborných znalostí při rozvoji projektů na východním pobřeží USA. Dotzenrathová se k tomu rovněž odmítla vyjádřit.

„Jsem velmi spokojen se společným podnikem a s pokrokem, kterého dosahujeme v projektech,“ řekla Dotzenrathová. „Jedná se o velmi, velmi složité, velké, megaprojekty… máme mnohem větší schopnost podpořit společnost Equinor při realizaci těchto projektů.“

TAKOVÁ JE KRUTÁ REALITA

Když společnost BP zaplatila 1,1 miliardy dolarů za svůj 50% podíl v podniku, který má v roce 2020 vstoupit do větrné energetiky na moři, spoléhala se spíše na know-how společnosti Equinor, která má v tomto odvětví více než desetileté zkušenosti a specializaci.

V posledních dvou letech však společnost BP přivedla stovky zaměstnanců z firem zabývajících se obnovitelnými zdroji energie. Rovněž se odklonila od své tradice interního rozvoje vedoucích pracovníků a najala vedoucí pracovníky, jako je Dotzenrathová, bývalý generální ředitel německé společnosti RWE Renewables, a šéf větrných elektráren na moři z dánského gigantu Orsted.

Britská společnost v prosinci překvapila mnoho investorů a analytiků, když se rozhodla nepřipojit k Equinoru v nabídce na projekt plovoucí větrné elektrárny u Kalifornie. Plovoucí větrné elektrárny na volném moři jsou teprve začínající technologií, která je stále výrazně dražší než turbíny připevněné k mořskému dnu.

„Bylo to rozhodnutí v rámci portfolia,“ řekl Dotzenrathová. „Severní moře je pro nás a naši integraci mnohem důležitější než Kalifornie. Myslím, že to je v současné době krutá realita.“

NOVÝ NORMÁL V ČÍSLECH

Společnost BP se při revitalizaci obnovitelných zdrojů opírá o své prognózy, kolik peněz může vydělat na výrobě a prodeji zelené energie ve srovnání s nízkouhlíkovými aktivitami s vyšší marží v rámci vlastních integrovaných operací.

Výhled průměrných hlavních příjmů společnosti z těžby ropy a zemního plynu v roce 2030 vzrostl v průběhu loňského roku o zhruba 10 miliard USD na 42,5 miliardy USD a o slabých 1,5 miliardy USD na 11 miliard USD z podnikání v oblasti přechodu na energetiku včetně obnovitelných zdrojů energie.

Společnost BP očekává návratnost investic do bioenergie včetně bioplynu a do kombinace nabíjení elektromobilů s maloobchodními prodejnami ve výši nejméně 15 %. Vodík by měl přinést návratnost 10 %, přičemž obnovitelné zdroje při současném modelu, kterému dominuje prodej elektřiny, zaostávají maximálně o 8 %.

Zatímco v roce 2020 si společnost BP stanovila cíl obchodovat do roku 2030 s 500 terawatthodinami elektřiny, což je dvojnásobek objemu z roku 2019, v aktualizaci strategie na rok 2023 žádný takový cíl uveden nebyl.

Dotzenrath uvedl, že růst kapacity obnovitelných zdrojů bude sloužit zelenému vodíku a dalším podnikům, kterým dodává čistou energii interně.

„Vezmeme zelený elektron a něco s ním uděláme,“ dodala. „Přístup k zelenému elektronu a jeho kontrola jsou klíčové, protože zelených elektronů je na světě nedostatek.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz