Hlavní obsah
Finance

Proč je skvělý čas na nákup akcií GE HealthCare

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Nedávný výprodej ceny akcií je příležitostí k nákupu pro drobné investory

Článek

Společnost GE HealthCare Technologies (GEHC) zažívá od svého lednového vyčlenění z General Electric skvělé období. Nedávné oznámení o nabídce 25 milionů akcií však způsobilo pokles ceny akcií. To by mohla být pro investory vynikající příležitost k nákupu. Podívejme se, proč.

Co se stalo

Po odštěpení si GE stále ponechala 19,9% podíl v GE HealthCare, což představuje 90,3 milionu akcií. To je značné množství a institucionální investoři (podílové fondy, hedgeové fondy, penzijní fondy, pojišťovny atd.) pravděpodobně tuto záležitost sledují. Očekává se, že GE bude chtít svou pozici za vhodnou cenu zlikvidovat, aby snížila své dluhové zatížení, a to by mohlo vést k převisu akcií, který je třeba odstranit.

Dne 5. června oznámila společnost GE HealthCare sekundární umístění 25 milionů akcií z 90,3 milionu akcií GE. Jak je uvedeno ve zprávě GE HealthCare:

  • Společnost GE HealthCare nenabízí akcie a nezíská žádný výnos z prodeje akcií
  • GE vymění 25 milionů akcií za dluh, který má v držení Morgan Stanley, a ta prodá akcie
  • Cena nabídky činí 78 dolarů za akcii a byla uzavřena 12. června

Celkově nabídka nepovede k vydání žádných nových akcií (což by zředilo podíly stávajících akcionářů), ani k tomu, že by GE HealthCare získala nějaké prostředky. Umožní však institucionálním investorům nakoupit nebo přidat pozice za cenu 78 USD. To je důvod, proč cena akcií v den oznámení ceny 7. června skokově klesla z hodnoty nad 80 USD na hodnotu kolem 78 USD.

Jak často jednají institucionální investoři

Držba akcií GE je veřejně známá a institucionální investoři často očekávají sekundární nabídku, což je vede k tomu, že nákup akcií odkládají a doufají, že získají lepší cenu. Kromě toho lze „strach“ z převisu akcií, který je třeba odstranit, považovat za příčinu dalšího oslabení ceny akcií.

Jinými slovy, cenu mohou snižovat některé dočasné faktory.

Společnost GE HealthCare vypadá jako dobrá investice

Dlouhodobí investoři se však nevyhnutelně zaměří na to, zda se jim dostává dobrého vstupního bodu pro akcie, či nikoliv. Myslím, že odpověď na tuto otázku zní „ano“ a nedávné oslabení je příležitostí k nákupu pro drobné investory.

Za prvé, společnost se obchoduje na základě výborného ocenění založeného na odhadech analytiků Wall Street. Například konsensus analytiků předpokládá volný peněžní tok (FCF) ve výši 1,96 miliardy USD v roce 2023, 2,25 miliardy USD v roce 2024 a 2,53 miliardy USD v roce 2025. Při současné tržní kapitalizaci společnosti GE HealthCare ve výši 35 miliard USD by tato čísla znamenala násobek ceny k FCF ve výši 17,8 v roce 2023, 15,6 v roce 2024 a 13,9 v roce 2025. Tyto násobky představují vynikající hodnotu pro vyspělou společnost se stabilními maržemi a vyhlídkami na růst, které pouze odpovídají vývoji ekonomiky.

Vyhlídky na růst

Společnost GE HealthCare je však dnes více než to. Klíčové body pro investování do společnosti GE HealthCare spočívají v kombinaci příležitosti k rozšíření marže a její schopnosti zavádět nové produkty a zlepšovat cenovou politiku a nabídku produktů nyní, když je samostatnou společností.

Spolu s mnoha dalšími společnostmi závislými na technologických komponentech zaznamenala GE HealthCare v roce 2022 výrazný nárůst nákladů v důsledku krize dodavatelského řetězce. S tím, jak se krize do roku 2023 zmírní, se naskýtá přirozená příležitost k rozšíření marží. K tomu se přidává skutečnost, že z meziročních srovnání vypadnou tržby ztracené v důsledku konfliktu na Ukrajině (Rusko a Ukrajina se na celkových tržbách podílely zhruba 2 %).

Kromě toho 40 nových produktů uvedených na trh v roce 2022 pravděpodobně povede k rozšíření marží díky zlepšení jejich skladby. Mezitím vedení společnosti usiluje o zlepšení svého produktového portfolia zavedením nových rodin produktů, které fungují na stejné platformě.

Dlouhodobou příležitost k růstu představuje také skutečnost, že GE HealthCare je jedinou společností zabývající se zobrazovacími technologiemi (skenery MRI, CT, molekulární zobrazování), která vyrábí také farmaceutickou diagnostiku (injekční látky, radioaktivní stopovací látky atd.) používanou ve spojení se skenery pro diagnostiku. Příležitost k dlouhodobému růstu nabízí také teranostika, tj. využití diagnostických látek, které pomáhají přesně dopravit lék do postižené oblasti.

Je GE HealthCare vhodnou koupí?

Kombinace přesvědčivého ocenění, vynikajících růstových vyhlídek a dočasného oslabení ceny způsobuje, že GE HealthCare nyní vypadá jako dobrá hodnota, a nebylo by překvapením, kdyby cena v nadcházejících měsících výrazně vzrostla.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz