Hlavní obsah
Finance

Proč je zítřek pro Advanced Micro Devices rozhodujícím dnem ve válce s Nvidií?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Společnost AMD představí svou novou platformu pro umělou inteligenci a doufá, že se jí podaří zlomit pozici společnosti Nvidia na trhu

Článek

Jistě, akcie umělé inteligence (AI) zaznamenaly prudký růst cen akcií, ale na rozdíl od mnoha bublin v minulosti se zdá, že humbuk kolem AI je skutečný - alespoň z větší části. Bubliny mají tendenci vznikat, když ceny akcií hodně stoupají, aniž by došlo k potřebnému skokovému nárůstu tržeb a zisků, ale výhled společnosti Nvidia (NVDA), který byl zveřejněn 24. května, ukazuje, že trend AI se promítá do reálných tržeb a zisků dobře situovaných společností.

Samozřejmě, že tam, kde je silný zisk, se objeví konkurence. Proto bude 13. červen klíčovým dnem pro společnost Advanced Micro Devices (AMD), která chce vyzvat Nvidii k boji o dominantní postavení v oblasti umělé inteligence. Přesto bez ohledu na to, kdo tento závod vyhraje, bude z něj kromě těchto dvou technologických společností určitě těžit i třetí.

13. června pořádá společnost AMD prezentaci technologií AI a datových center, na které představí svou platformu a strategii AI. Podle mnohých je pravděpodobné, že AMD odhalí podrobnosti o své nové akcelerované procesorové jednotce (APU) MI300, která se v oblasti serverů s umělou inteligencí utká se systémy H100 společnosti Nvidia.

Událost se koná až v úterý, ale technologický tisk už se dozvěděl o některých specifikacích. Technický web Tom's Hardware čerpal informace o MI300 z prezentace superpočítače El Capitan ministerstva energetiky, který bude MI300 využívat, a z nedávné prezentace technologického ředitele AMD Marka Papermastera. Podle Tom's bude MI300 obsahovat 13 „čipletů“, z nichž některé budou vertikálně poskládány do 3D struktury, kombinující firemní procesory Zen 4 EPYC, grafické procesory CDNA 3 a osm stacků pamětí s vysokou propustností (HMB). Celkově čipový systém obsahuje 146 miliard tranzistorů.

Pro srovnání, Nvidia H100 obsahuje 80 miliard tranzistorů, ale nezapomeňte, že se jedná pouze o jeden grafický procesor. MI300 se v létě a v dalších letech pravděpodobně utká s vlastním superčipem Grace-Hopper společnosti Nvidia, který obsahuje nejen grafické procesory Nvidia, ale také její nový procesor Grace přizpůsobený pro zpracování umělé inteligence.

Společnost AMD má příležitost, pokud se jí dokáže chopit

Potenciální zákazníci budou nepochybně velmi zvědaví na další podrobnosti o rychlosti, latenci a kapacitě MI300. Podle článku v Digitimes z 8. června se zákazníci datových center dožadují alternativy ke společnosti Nvidia, která v současnosti dominuje trhu s grafickými procesory pro umělou inteligenci, a může si proto účtovat přemrštěné ceny.

S příchodem aplikace ChatGPT společnosti OpenAI v listopadu loňského roku se zdálo, že možnosti umělé inteligence prolomily nové hranice a začaly závody ve zbrojení mezi předními společnostmi v mnoha odvětvích o tyto nové možnosti umělé inteligence.

Podle společnosti Trendforce by měl trh serverů s umělou inteligencí v letošním roce zaznamenat silný 38,4% růst, a to navzdory předpokládanému poklesu celkového trhu serverů. Ve střednědobém horizontu Trendforce vidí, že dodávky serverů s umělou inteligencí porostou v letech 2022 až 2026 průměrným tempem 22 %, a to z 9 % celkových dodávek serverů v letošním roce na 15 % dodávek na konci tohoto období. Vzhledem k vysokým cenám dnešních serverů založených na platformě Nvidia H100 je však procento příjmů ze serverů s umělou inteligencí pravděpodobně mnohem vyšší než samotná čísla dodávek.

V současné době dominuje této vysoce ziskové a rychle rostoucí části trhu společnost Nvidia, která má na trhu serverů s umělou inteligencí podíl 60 až 70 %. Dalších 20 % pochází z vlastních integrovaných čipů pro konkrétní aplikace (ASIC) navržených samotnými poskytovateli cloudových serverů, jako jsou čipy Inferentia a Trainium společnosti Amazon nebo tensor processing units (TPU) společnosti Alphabet.

Provozovatelé datových center by rádi viděli životaschopného konkurenta společnosti Nvidia od třetí strany, který by mohl pomoci snížit ceny těchto nyní nezbytných čipů s umělou inteligencí. Pokud se tedy AMD podaří prosadit, bude to pro AMD obrovské plus a pro Nvidii výzva. I když i oligopolní odvětví se dvěma nebo třemi či více hráči by pravděpodobně přineslo dobrou ziskovost pro každého z nich.

Někteří analytici se toho chytají; minulý měsíc analytik Morgan Stanley Joseph Moore upravil svůj výhled příjmů z umělé inteligence pro AMD a uvedl, že by mohly být „násobně“ vyšší, než se původně domníval.

A jedna společnost, která zvítězí bez ohledu na to, co se stane: TSMC

Bez ohledu na to, jak moc se MI300 od AMD prosadí proti H100 od Nvidie, slévárna Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM) vyrábí oba čipy na svém nejmodernějším 5nm procesu. Pro defenzivní investory tak může být Taiwan Semiconductor stále lepším způsobem, jak hrát na trend, protože v současné době vyrábí drtivou většinu špičkových čipů. Nedávno TSMC oznámila, že příští rok zvýší ceny pro zákazníky o 3 až 6 % u svých pokročilých waferů, a pravděpodobně narazí na malý odpor.

Není divu, že Taiwan Semiconductor loni zaujal Warrena Buffetta. Ačkoli Buffett nakonec svou pozici prodal kvůli blízkosti společnosti Taiwan Semi k Číně, za předpokladu, že vám toto geopolitické riziko nevadí a jste dostatečně diverzifikovaní, může být TSMC dobrým způsobem, jak z této rozvíjející se války o čipy s umělou inteligencí také těžit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz