Hlavní obsah

Propad na trhu s kryptoměnami by mohl být pro investory do Etherea příležitostí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Ethereum má velký potenciál dosáhnout, nebo dokonce překonat své historické maximum 4 891 dolarů

Článek

Oblast kryptoměn nedávno zasáhl chaos, když cena Etherea (ETH), druhé největší kryptoměny na světě podle tržní kapitalizace, zažila pozoruhodný propad o 15 % během pouhých pěti minut. Ethereu se podařilo získat zpět určitou stabilitu, přesto je jeho cena za posledních 30 dní stále o 15 % nižší, což ho vrhá do značného propadu.

Tento znepokojivý výkyv zanechal na tvářích investorů výrazný otazník: Měli by tento propad koupit? Historicky tato strategie vykazovala u investorů do Etherea vysokou míru úspěšnosti a za současných okolností by se tato příležitost mohla opět naskytnout.

Necelých čtrnáct dní před masivním propadem kryptoměn v den, který byl označen jako „černé pondělí“, se nově začaly obchodovat spotové ETF na Ethereum. Zdálo se, že to byl úspěch, protože v prvním týdnu dokázaly nové spotové ETF přilákat zhruba 40 % toho, co nedávno spuštěné spotové ETF na Bitcoin během svého úvodního týdne obchodování.

Po velkém kryptokrachu visela tíživá otázka: Jak bude vypadat budoucnost těchto spotových ETF na Ethereum? Budou se investoři kvůli nedávnému strachu vědomě vyhýbat všemu, co souvisí s Ethereem, nebo budou propad vnímat jako příležitost k nákupu? Zajímavé je, že současná situace naznačuje, že se přiklánějí k tomu druhému. Zdá se, že investoři zachovávají víru v Ethereum neporušenou, protože nadále sypou peníze do nových ETF. To je jasně patrné z čistého kladného přílivu 49 milionů USD, kterého byly nové spotové ETF na Ethereum svědky v den samotného černého pondělí. Symbolizuje to, že mnozí znalí investoři možná zvažují nákupy na poklesu.

Další povzbudivé zprávy pro Ethereum přicházejí od společnosti K33 Research, která naznačuje, že do Etherea by v posledních pěti měsících roku mohla přitéct ohromující částka mezi 3,1 a 4,8 miliardy dolarů. Tyto neustálé nákupy by mohly stabilizovat klesající cenu Etherea a vyrovnat veškeré stávající tlaky na trhu.

Vliv Etherea se neomezuje pouze na jeho cenu. Udržuje si značnou tržní dominanci ve většině významných výklenků blockchainového panoramatu. Ethereum má sice řadu blockchainových soupeřů, kteří se snaží zaujmout jeho místo, ale prozatím jedinou konkurencí, která se mu blíží, je Solana (SOL). Ethereum drží neuvěřitelný 70% podíl na trhu v oblasti nefungujících tokenů a 60% dominanci v oblasti decentralizovaných financí. Tyto působivé statistiky svědčí o bezkonkurenčním prvenství Etherea na trhu.

Tato velitelská čísla byla jedním z faktorů, které vedly investiční společnost VanEck ke stanovení cílové ceny Etherea ve výši 22 000 USD pro rok 2030. Firma uvedla tři významné faktory – chystané nové ETF, robustní blockchainová data a pokračující „pokrok ve škálování“.

Scaling progress naráží na sérii upgradů blockchainu, které Ethereum představovalo v posledních dvou letech. Aktualizovaný plán spoluzakladatele Etherea Vitalika Buterina naznačuje, že tato vylepšení by mohla pokračovat i v dalších dvou letech, ne-li déle. Konečnou ambicí těchto vylepšení je dosáhnout pozoruhodné rychlosti zpracování transakcí 1 milion transakcí za sekundu. Pro představu, to je více než patnáctinásobek rychlosti nejlepších sítí pro zpracování kreditních karet, které v současnosti uvádějí rychlost 65 000 transakcí za sekundu.

I při současné obchodní ceně 2 637 dolarů se může zdát projekce 22 000 dolarů nesmírně vysoká, protože naznačuje téměř desetinásobný nárůst ocenění Etherea během pěti let. Díky nadsazené ceně by tržní hodnota Etherea přesáhla 2 biliony dolarů a vyrovnala by se tak obřím technologickým společnostem ze Silicon Valley.

To upozorňuje na to, jak Ethereum vnímáme. Pokud se na něj díváme primárně jako na kryptoměnu, nemusí se 22 000 dolarů zdát dosažitelných, ale pokud se na něj díváme jako na průkopnickou technologickou organizaci, která je schopna díky technologii blockchain a decentralizovanému celosvětovému týmu vývojářů konkurovat gigantům ze Silicon Valley a Wall Street, nemusí se navrhované číslo zdát tak obskurní.

Ethereum má velký potenciál dosáhnout, nebo dokonce překonat své historické maximum 4 891 dolarů, kterého dosáhlo během minulé býčí rally na kryptotrhu. Ethereum v současnosti představuje obraz obrovského podhodnocení a možnost, že by se jeho hodnota zdvojnásobila, nemusí být přehnaná. Když se to vezme kolem a kolem, dlouhodobé vyhlídky Etherea jsou i přes nedávné turbulence na trhu nadále slibné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz