Hlavní obsah

Rivian Automotive: Koupit, prodat nebo držet?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Burzovnisvet.cz

Podnikání a akcie společnosti Rivian se mohou ubírat různými směry

Článek

Cesta společnosti Rivian Automotive (RIVN) od jejího vstupu na burzu v roce 2021 je v nestabilním prostředí výroby elektromobilů ukázkou problémů, kterým čelí začínající automobilka. Vzhledem k tomu, že se její tržní hodnota od svého vrcholu snížila o 90 %, bojuje společnost s nejistotou ohledně své dlouhodobé finanční životaschopnosti. Nicméně nedávný vývoj naznačuje možný obrat společnosti, který je poznamenán investicí ve výši 5 miliard USD ze strany společnosti Volkswagen a sebevědomým zopakováním výrobních směrů ze strany vedení společnosti Rivian.

Společnost Rivian, kterou v roce 2009 založil RJ Scaringe, se prosadila na trhu s elektromobily (EV) a zaměřila se na výrobu robustních nákladních vozidel a SUV s bateriovým pohonem. Rozvoj začínající společnosti vyrábějící vozidla, která je dostatečně velká na to, aby se stala ziskovou, než jí dojdou finanční prostředky, je však obrovskou výzvou. Náklady na výstavbu a provoz automobilových továren jsou rozsáhlé a vyžadují značný objem, aby bylo možné vyrábět vozidla se ziskem v neúprosném odvětví.

V roce 2021 společnost Rivian vyrobila 57 232 vozidel a v roce 2024 má (jak potvrdilo vedení) vyrobit podobný počet. Tento objem se však zdá být nedostatečný, pokud jej porovnáme s jejím finančním zdravím. Společnost přišla o 2 miliardy dolarů hrubého zisku při tržbách za posledních 12 měsíců ve výši 5 miliard dolarů, přičemž hrubý zisk zohledňuje pouze náklady na prodané zboží, bez dalších výdajů, jako je reklama, výzkum a vývoj a režijní náklady.

Vedení společnosti předpokládá, že zavedení nákladově efektivnějších výrobních modelů druhé generace a komoditní vítr v zádech pomohou společnosti Rivian dosáhnout hrubého zisku ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku. S přesvědčením, že některé výdaje, jako například výzkum a vývoj, se časem sníží, chce společnost dosáhnout svých dlouhodobých finančních cílů. K posílení těchto snah je však zapotřebí výrazný nárůst poptávky po jejích produktech.

Společný podnik s Volkswagenem je pro Rivian významným krokem správným směrem. Peněžní injekce od společnosti Volkswagen má potenciál pomoci při problémech s hotovostí a podpořit její dlouhodobou stabilitu. Společnost Rivian utratila během prvního čtvrtletí 1,5 miliardy dolarů a před ziskem za druhé čtvrtletí jí zbývá přibližně 7,5 miliardy dolarů. Spolupráce s Volkswagenem, který je v tomto odvětví impozantním hráčem, zvyšuje důvěryhodnost společnosti Rivian tím, že zdůrazňuje její potenciál k úspěchu. Rivian již mezi své akcionáře počítá technologického giganta Amazon, který má ve společnosti významný podíl.

V rámci společného podniku přispěje Volkswagen několika způsoby; vydá 2 až 3 miliardy dolarů ve formě akcií v závislosti na výsledku konvertibilních dluhopisů, které budou vydány v letošním roce. Na oplátku Volkswagen získá přístup k žádané technologii softwaru pro vozidla společnosti Rivian, čímž Rivian získá vítanou finanční injekci.

Jednou z možných nevýhod této transakce je, že dodatečný kapitál získaný společností Volkswagen zředí stávající vlastnictví akcií, což znamená, že dříve existující akcie budou představovat menší část základního podniku. Pokud bychom vycházeli ze současné tržní kapitalizace společnosti Rivian ve výši 18 miliard USD, pak by dodatečné 3 miliardy USD vlastního kapitálu mohly zředit hodnotu akcií pro stávající akcionáře přibližně o 16 %.

I když se nyní zdá dlouhodobé přežití společnosti Rivian pravděpodobnější, pro investory zůstává otázka – mají akcie společnosti Rivian koupit, prodat nebo držet? Vedení společnosti Rivian si klade za cíl dlouhodobě dosahovat zisku před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací (EBITDA) ve výši desítek procent. Shodou okolností se tyto cíle podobají současnému profilu marže společnosti General Motors. Přesto jsou akcie společnosti Rivian v porovnání s General Motors třikrát dražší, když poměříme tržby s hodnotou podniku.

Vzhledem k současnému scénáři by společnost Rivian měla zvýšit své tržby, ale zůstává pochybné, zda si společnost zaslouží prémii, když trpí značnými ztrátami. Ospravedlnění nákupu akcií může být obtížné, dokud Rivian neprokáže, že poptávka po produktech roste, což naznačuje, že akcie je přinejlepším vhodné držet. Cesta, která je před námi, může být stále náročná, ale zdá se, že společnost Rivian se ubírá správným směrem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz