Hlavní obsah
Finance

Robinhood Markets chce rozšířit svůj fintech ekosystém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Chystá se na PayPal s debetními, kreditními a peer-to-peer platbami.

Článek

Robinhood Markets (HOOD) a PayPal (PYPL) se zpočátku jeví jako velmi odlišné společnosti. Robinhood je online makléřská společnost, která zpopularizovala obchody bez poplatků. PayPal je jednou z největších platforem pro digitální platby na světě.

V loňském roce však společnost Robinhood spustila virtuální debetní kartu, která uživatelům umožňovala provádět platby v obchodech a na internetu všude tam, kde byly přijímány karty Mastercard. Testuje také novou funkci „Pay & Request“ pro peer-to-peer platby a nedávno koupila start-up X1, který se zabývá kreditními kartami, aby rozšířila svůj záběr i mimo debetní karty.

Všechny tyto kroky silně naznačují, že společnost Robinhood se chce stát diverzifikovanější fintech platformou, jako je PayPal, který díky partnerství se společností Mastercard poskytuje také platby v obchodech, online a peer-to-peer a také debetní a kreditní karty. Mohla by se tedy společnost Robinhood v příštích několika desetiletích dále vyvíjet a rozšiřovat a stát se dalším PayPalem?

Společnost Robinhood je ve srovnání se službou PayPal stále malá

Společnost Robinhood ukončila první čtvrtletí roku 2023 s 23,1 milionu čistých kumulativních účtů a 11,8 milionu měsíčně aktivních uživatelů (MAU). Společnost PayPal ukončila stejné období se 433 miliony aktivních účtů (těch, kteří za posledních 12 měsíců provedli alespoň jednu transakci). Proto společnost PayPal v roce 2022 vygenerovala přibližně 20krát větší příjmy než společnost Robinhood. Ve skutečnosti však příjmy společnosti PayPal v roce 2022 vzrostly o 8 %, zatímco příjmy společnosti Robinhood klesly o 25 %.

Růst společnosti PayPal se ochladil, protože se potýkala s inflací, pomalejšími spotřebitelskými výdaji a konečným oddělením od společnosti eBay. Společnosti Robinhood se však dařilo hůře, protože rostoucí úrokové sazby odlákaly investory od růstových akcií, meme akcií, kryptoměn a rizikovějších opčních obchodů, které byly motorem většiny její expanze v letech 2020 a 2021.

Ačkoli se tedy společnost Robinhood může snažit stát dalším PayPalem, stále provozuje zcela odlišný obchodní model. Společnost PayPal generuje většinu svých příjmů účtováním transakčních poplatků za platby mezi zákazníky a peer-to-peer, takže její finanční zdraví závisí především na širším makroprostředí.

Společnost Robinhood vydělává většinu peněz prodejem svých příkazů „bez poplatků“ vysokofrekvenčním obchodním společnostem, které všechny tyto příkazy spojují dohromady, aby z rozpětí mezi nabídkou a poptávkou vytěžily určitý zisk. Tento model „platby za tok příkazů“ (PFOF) do značné míry závisí na tom, zda jeho uživatelé provedou velké množství obchodů - což se obvykle děje během býčích trhů namísto medvědích.

Společnost PayPal je díky úsporám z rozsahu také již několik let trvale zisková, ale společnost Robinhood bude pravděpodobně nejméně do roku 2024 ztrátová. V roce 2025 analytici očekávají, že společnost Robinhood nakonec vytěží z příjmů ve výši 2,17 miliardy dolarů slabý zisk ve výši 72 milionů dolarů, ale tuto dlouhodobou prognózu bychom měli brát s rezervou.

Proč se společnost Robinhood pravděpodobně nestane dalším PayPalem

Když byla společnost PayPal před 23 lety založena, získala v oblasti digitálních plateb výhodu prvního hráče. Od roku 2002 do roku 2015 také prosperovala jako dceřiná společnost eBay, aniž by si příliš lámala hlavu se svou samostatnou ziskovostí.

Společnost Robinhood nemá ani jednu z těchto výhod. Získala výhodu prvního hráče v obchodech bez poplatků, ale mohla by mít problém udržet si význam, protože větší makléřské společnosti nabízejí obchody zdarma. Chce expandovat do diverzifikovanější fintech platformy, ale tento trh je již nasycen většími společnostmi, jako jsou PayPal, Block, a dokonce i Apple.

V budoucnu by ji sice mohla převzít větší banka nebo fintechová společnost, ale nedostatek vážných zájemců - když už akcie klesly o 75 % pod cenu při primární veřejné nabídce - naznačuje, že investoři by si neměli dělat naděje na převzetí.

Podnikání společnosti Robinhood by se mohlo stabilizovat a mohla by zůstat špičkovou obchodní aplikací pro menší drobné investory. Z dlouhodobého hlediska však pochybuji, že se stane dalším PayPalem - pokud nepřekoná některé vážné problémy a nezíská desítky milionů nových uživatelů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz