Hlavní obsah
Finance

Rozdělí Costco časem své akcie?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Tento maloobchodní gigant má solidní výsledky hospodaření a jeho dlouhodobé vyhlídky vypadají dobře.

Článek

Tento maloobchodní gigant má solidní výsledky hospodaření a jeho dlouhodobé vyhlídky vypadají dobře.

Zdá se, že rozdělení akcií vždy přitahuje pozornost investorů, a to z dobrého důvodu: Obvykle se jedná o společnosti, které si vedou tak dobře, pokud jde o růst tržeb a zisku, že jejich akcie prudce stoupají.

Investoři se rádi dívají na další velké kroky těchto nejvýkonnějších společností. Existují však dva praktické důvody, proč investoři sledují trh kvůli rozdělení akcií.

Zaprvé, rozdělení akcií může vrátit cenu akcie zpět na zem, čímž se stane dostupnější pro širší okruh investorů. Při štěpení akcií vydá společnost více akcií současným investorům. V důsledku toho se každá jednotlivá akcie bude obchodovat na nižší úrovni, ale celková tržní kapitalizace společnosti zůstane nezměněna. Protože se akcie obchodují na nižší úrovni, může si je koupit více investorů.

Za druhé, rozdělení akcií naznačuje, že společnost je optimistická ohledně své budoucnosti, protože akcie by mohly opět vzlétnout a dosáhnout nových maxim.

Před několika lety byly v čele technologické akcie, když například společnosti Amazon a Alphabet zahájily štěpení akcií. V nedávné době však rozdělení akcií oznámily i významné akcie spotřebního zboží, jako je Walmart a Chipotle, poté, co jejich akcie stouply.

Na scéně však zatím chybí společnost, jejíž zisky v průběhu času neustále rostly a cena jejích akcií se vyšplhala nad 780 dolarů. Mluvím o skladištní společnosti Costco (COST). Mohla by být tato přední spotřebitelská akcie další, která zahájí štěpení akcií?

Úspěšný příběh společnosti Costco

Nejprve něco málo o úspěšném příběhu společnosti Costco. Možná tuto společnost znáte především díky prodeji benzinu nebo velkého množství ořechů a dalších potravin za skvělou cenu - nebo dokonce oblečení a nábytku. Na těchto položkách má Costco velmi nízkou marži, ale společnost vydělává velkou část svého zisku na zákaznících ještě předtím, než vstoupí do skladu.

Costco získává velkou výhru, když vás přiměje k registraci členství, a to buď na standardní, nebo prémiové úrovni. Pozitivní zprávou je, že Costco má velmi vysokou míru obnovení členství, která v pobočkách po celém světě přesahuje 90 %.

Členství poskytuje maloobchodnímu prodejci zdroj příjmů, se kterým může počítat rok co rok. Díky tomu Costco dlouhodobě zvyšuje tržby a zisk v řádech miliard dolarů.

Společnosti se daří tak dobře, že na začátku letošního roku dokonce nabídla akcionářům zvláštní dividendu ve výši 15 dolarů na akcii. Nejedná se o první mimořádnou dividendu společnosti, ale je zatím nejvyšší.

Společnosti Costco se také podařilo přečkat obtížné období ekonomiky s vyšší inflací v posledních několika letech. Je to proto, že v těžkých časech spotřebitelé upřednostňují nákupy na místech, jako je Costco, kde mohou najít špinavě nízké ceny základních produktů.

Poslední rozdělení akcií společnosti Costco

To vše pomáhá ceně akcií neustále stoupat, což investory přimělo k otázce, zda tato špičková maloobchodní společnost provede rozdělení akcií. Pohled do minulosti nám ukazuje, že k poslednímu rozdělení akcií společnosti Costco došlo v roce 2000, kdy se akcie obchodovaly pod hranicí 100 USD. To je daleko od dnešní úrovně více než 700 USD. A na začátku letošního roku dosáhly akcie rekordní hodnoty a dnes se obchodují o necelých 100 USD níže. Costco by tedy skutečně mohlo být zralé na rozdělení.

Od posledního rozdělení akcií však již uplynula poměrně dlouhá doba. Costco od té doby prudce vzrostlo - a přesto společnost žádné nezahájila. Mohlo by být Costco dalším na seznamu pro rozdělení akcií?

Je samozřejmě nemožné předvídat, jak se společnost rozhodne, ale vzhledem k tomu, že se akciový trh obecně nachází v býčím teritoriu, může vedení společnosti považovat letošní rok za vhodný čas pro zahájení rozdělení akcií. Investoři jsou nyní nadšeni z investic na trhu a nižší cena za akcii by mohla některým usnadnit vstup do tohoto skladového gigantu.

Ať už Costco své akcie rozdělí, nebo ne, výsledky tohoto maloobchodního řetězce v oblasti zisků a pevný obchodní model, který odolává i těžkým časům, z něj dělají špičkovou akcii, kterou lze dlouhodobě koupit a držet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz