Hlavní obsah
Finance

Stojí akcie Alibaba za nákup s 30% slevou?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

Čínský e-shop narazil na bariéru v rámci svého růstu, protože konkurence se zostřuje

Článek

Čínský gigant v oblasti elektronického obchodování Alibaba (NYSE:BABA) se za posledních 12 měsíců propadl o 30 % a od pandemického vrcholu v roce 2020 ztratil více než tři čtvrtiny své hodnoty. Zpomalující se čínská ekonomika, rostoucí konkurence a pokusy o vstup do nových vertikál ne vždy vyšly podle očekávání. Akcie Alibaba by se mohly ocitnout v problémech.

Investoři, kteří se obchodují s takto sníženým oceněním, si kladou otázku, zda je nyní vhodná doba k levnému nákupu akcií Alibaba, nebo budou chytat padající nůž? Uprostřed pochmurné atmosféry kolem internetového prodejce se objevují paprsky světla. Podívejme se, co je za akciemi dobré, špatné a vyloženě ošklivé, než učiníme rozhodnutí.

Bližší pohled na akcie Alibaba

Alibaba je největším světovým elektronickým obchodem z hlediska hrubé hodnoty zboží. Její platformy elektronického obchodu Tmall a Taobao zůstávají hlavními tahouny příjmů a růstu společnosti.

Umožňují jí budovat její podnikání v oblasti cloudových služeb Alibaba Cloud a zároveň podporují úsilí společnosti Alibaba o globální expanzi.

V mezinárodním měřítku umožnila přeshraniční jednotka AliExpress její skupině International Digital Commerce Group zaznamenat 44% nárůst příjmů na 4 miliardy USD. Samotný AliExpress zaznamenal 60% nárůst objednávek.

Gigant v oblasti elektronického obchodování rovněž oznámil, že zvýší svůj program zpětného odkupu akcií o 25 miliard USD, celkem tedy na 35,3 miliardy USD do roku 2027. Ve čtvrtletí končícím březnem 2024 nakoupil akcie Alibaba v hodnotě 4,8 miliardy dolarů. To je druhá největší částka zpětného odkupu akcií od vstupu na burzu.

Alibaba tak trochu stagnuje

Přesto se podnikání společnosti Alibaba zadrhává. Hrubý objem zboží společnosti Alibaba se za rok končící v březnu 2023 snížil, ačkoli za prvních devět měsíců běžného fiskálního roku se GMV nominálně zlepšil.

Společnost byla nucena zrušit odštěpení svého logistického podniku Cainiao. Místo toho Alibaba koupí zbývající část, kterou nevlastní. Podmínky pro IPO nejsou příznivé a Alibaba potřebuje posílit své podnikání v oblasti elektronického obchodu, aby mohla čelit náporu svých konkurentů.

Snahy o vstup do nových vertikál a zároveň o restrukturalizaci jejího podnikání nešly podle plánu.

Situace se může zhoršit

Konkurence je tvrdá a jen se stupňuje. Alibaba ztrácí podíl na trhu ve prospěch společnosti PDD Holdings (NASDAQ:PDD), která vlastní všudypřítomné webové stránky Temu.

Nemůžete jít nikam, aniž byste na webu s hlubokými slevami neprosadili nějaký gadget za šíleně nízkou cenu. V roce 2023 byla nejstahovanější aplikací pro iPhone, což otupilo vlastní snahy Alibaby o expanzi v USA.

Podobně exponenciálně se v Číně rozšiřuje platforma pro krátká videa Douyin od společnosti ByteDance. Douyin je v podstatě platforma TikTok pro Čínu bez všeho hloupého obsahu, který tato platforma nabízí.

Tato videostránka je také rostoucí platformou pro maloobchodní e-commerce a podle společnosti eMarketer roste mnohem rychleji než Alibaba, JD.com (NASDAQ:JD) nebo Pinduoduo společnosti PDD.

V loňském roce Douyin zaznamenal 256% nárůst GMV u služeb pro místní život, jako jsou restaurace, místní kamenné podniky a poskytovatelé lifestylových aktivit.

Alibaba musí bojovat na dvou frontách a prohrává, ale není ztracena veškerá naděje. Jakkoli byl vzestup Temu raketový, není udržitelný. Analýza časopisu Wired zjistila, že PDD prodělává 30 dolarů z každého uskutečněného prodeje.

China Merchants Securities rovněž odhaduje, že Temu ročně prodělává 588 až 954 milionů dolarů. PDD v podstatě dotuje počáteční růst Temu ve snaze získat podíl na trhu, ale nakonec bude muset omezit a zvýšit ceny. Snahy společnosti Alibaba jsou mnohem rozumnější a udržitelnější.

Verdikt

Není pochyb o tom, že akcie Alibaba vypadají atraktivně při 13násobku klouzavého zisku, 8násobku odhadů na příští rok, přičemž Wall Street předpovídá dlouhodobý 10% složený roční růst zisku.

Přesto se provozní výnosy propadají a čistý zisk se oproti předchozímu roku propadl o 77 %. Gigant v oblasti elektronického obchodování má ve své rozvaze dostatek hotovosti.

Ty však bude využívat k investicím do různých růstových aktivit a Alibaba zatím neukázala, jak bude účinně bojovat proti konkurenci.

Z těchto důvodů bych opatrně doporučoval nákup pouze malého podílu akcií BABA. Při případném oslabení můžete nákup vždy navýšit. Nákupem nyní zabráníte tomu, aby vám akcie utekly, pokud by se obrátily.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz