Hlavní obsah

Tato akcie bude z boomu umělé inteligence těžit ještě více než Nvidia

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Burzovnisvet.cz

Obrázek vytvořený AI

Tato akcie letos zatím překonala Nvidii

Článek

Při úvahách o předních hráčích v oblasti umělé inteligence (AI) se někomu může okamžitě vybavit společnost Nvidia (NVDA). Tento technologický gigant má v současnosti dominantní 80% podíl na trhu s čipy pro umělou inteligenci díky svým vysoce výkonným grafickým procesorům (GPU), které pohánějí některé z nejvýznamnějších pracovních zátěží v této oblasti. V poslední době zrychlují zisky společnosti Nvidia trojciferným tempem, což je důsledek dominantního postavení firmy na trhu – tento úspěch se odráží ve výkonnosti jejích akcií.

Prognózy však předpovídají, že by společnost Nvidia mohl překonat jiný subjekt, který by z dlouhodobého hlediska mohl ze stupňujícího se boomu umělé inteligence vytěžit ještě výraznější zisk. Zajímavé je, že právě tato velmoc nejenže vychází napřed s uvedením svých vlastních produktů, ale také zaznamenává zdánlivě paradoxní vítězství, kdykoli světoví lídři v oblasti návrhu čipů, jako je Nvidia, představí něco inovativního.

V posledních několika letech tato společnost, jejíž identita bude brzy odhalena, zaznamenala raketový růst zisků a výkonnost jejích akcií v tomto fiskálním roce již překonala výkonnost společnosti Nvidia. Akcie společnosti zaznamenaly obrovský skok o více než 180 % oproti stále ještě pozoruhodnému 140% vzestupu společnosti Nvidia. Bez dalších okolků se pojďme hlouběji ponořit do současného a potenciálního budoucího šampiona v oblasti umělé inteligence.

Vyprávění o společnosti Super Micro Computer (SMCI), 30 let staré firmě a renomovaném výrobci serverů, pracovních stanic i kompletních rackových řešení, která zaplňují datová centra AI po celém světě. Přestože má společnost Supermicro za sebou více než třicetileté dědictví, v poslední době byl zaznamenán výrazný nárůst jejích obchodních aktivit, který lze přičíst především revoluci v oblasti umělé inteligence.

Například technologie kapalinového chlazení společnosti Supermicro, přestože si po většinu doby existence tohoto subjektu zajišťovala skromný 1% podíl na trhu, bude podle předpovědí v příštích několika letech využívána v téměř 30 % všech provozů datových center. Umělá inteligence pravidelně vyžaduje intenzivní výpočetní výkon, který generuje značné množství tepla, a s rostoucí efektivitou technologií umělé inteligence se bude odpovídajícím způsobem zvyšovat i produkce tepla. Nicméně s pomocí řešení kapalinového chlazení lze tuto překážku účinně řešit.

Inovativní produkty společnosti Supermicro, vylepšené o funkce kapalinového chlazení, přispěly k prudkému růstu tržeb společnosti. Působivé je, že firma nedávno zaznamenala první čtvrtletí s obratem 3 miliardy dolarů, což je milník tržeb, který byl dříve dosažen za celý rok, a to až v roce 2021. Poptávka po kompletních rackových řešeních Supermicro zaznamenává neustálý nárůst, což dokládá i poslední zpráva o výsledcích společnosti.

Pozoruhodné je, že analytici předpovídají, že trh s umělou inteligencí, který v současnosti dosahuje přibližně 200 miliard dolarů, se do konce tohoto desetiletí vyšplhá nad 1 bilion dolarů, což naznačuje, že produkty společnosti Supermicro mohou být svědky zvýšené poptávky.

Můžeme se ptát, proč má Supermicro z revoluce umělé inteligence větší prospěch než Nvidia? Důvod je dvojí. Za prvé, možnosti příjmů společnosti Nvidia se zvyšují vždy, když uvede na trh nový produkt – což je běžný obchodní jev. Společnost Supermicro však zažívá podobné zvýšení možností příjmů pokaždé, když stálice mezi čipovými společnostmi, jako je Nvidia nebo AMD, představí nový čip. Je to především proto, že Supermicro tyto čipy integruje do své nabídky a vytváří tak inovativní řešení pro svou klientelu.

Společnost Supermicro si je vědoma tohoto jedinečného zdroje příjmů, a proto úzce spolupracuje s výrobci čipů, aby byla informována o jejich plánech vydávání, což jí umožňuje přizpůsobovat produkty pro své klienty v co nejkratší době.

Tento strategický přístup se ukázal jako úspěšný, o čemž svědčí rychlé tempo růstu společnosti Supermicro, které za poslední rok snadno překonává své odvětví pětinásobně.

Při pohledu do budoucnosti se společnost Supermicro chystá na další růst, protože Nvidia se připravuje na uvedení své architektury a čipu Blackwell koncem tohoto roku. Nicméně finanční výkonnost společnosti Supermicro není závislá pouze na jediné společnosti vyrábějící čipy, protože její prodeje jsou podporovány také vždy, když ostatní výrobci čipů uvedou na trh nové produkty. Na druhou stranu je osud společnosti Nvidia spojen s její schopností udržet si výrazný náskok před svými konkurenty.

Proto se předpokládá, že společnost Supermicro, povzbuzená růstem celé řady předních hráčů v oblasti umělé inteligence, bude z boomu umělé inteligence profitovat výrazněji než čipový gigant Nvidia.

Jaké důsledky to má pro investory? Pro ty, kteří hledají robustní, dlouhodobé akcie v oblasti AI, může Supermicro představovat bezpečnější sázku než Nvidia – a nabídka silných výnosů společnosti je již nyní zřejmá.

Navíc se vzhledem k současné trajektorii růstu a budoucím příležitostem zdá být Supermicro pozoruhodně cenově dostupné, protože se obchoduje za pouhý 24násobek odhadu budoucího zisku ve srovnání s 43násobkem u Nvidie. Proto by tento okamžik mohl představovat potenciálně lukrativní vstupní bod pro využití výhod tohoto slibného hráče, který je připraven v budoucnu řídit a potenciálně stát v čele příběhu o růstu umělé inteligence.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz