Hlavní obsah

Technologický průmysl: Nejžhavější technologické trendy pro rok 2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Unsplash

Do nového roku zbývá jen pár dní a pro technologický průmysl to platí obzvlášť. Problémy? Klesající ceny akcií, propadající se prodeje, úzké hrdlo dodavatelského řetězce a mnoho dalšího.

Článek

Rok 2023 je však za rohem a nový rok přináší pro technologický sektor nové příležitosti. Za tímto účelem se podíváme na některé z největších trendů, které očekáváme, že se prosadí. Patří mezi ně vše od nového hardwaru od společností jako Apple (AAPL) přes umělou inteligenci dostupnou běžným spotřebitelům až po zdravotnictví zaměřené na technologie. A na cestě návratu bude i herní průmysl.

Takže bez dalších okolků, toto jsou další velké trendy, které je třeba sledovat v oblasti technologií v roce 2023.

Náhlavní souprava Apple a mnohem více Metaverse
Koncem příštího roku se očekává, že společnost Apple uvede na trh svůj nejdůležitější produkt od představení hodinek Apple Watch v roce 2014: svou první náhlavní soupravu pro smíšenou realitu. Podle agentury Bloomberg se náhlavní souprava bude jmenovat buď Reality One, nebo Reality Pro a bude vybavena sadou kamer a displejem s vysokým rozlišením. Uvnitř bude výkonný čip Apple M2, což znamená, že náhlavní souprava by měla překonat konkurenci, jako je Meta (META) Quest 2.

Když už jsme u toho, očekává se, že gigant sociálních médií bude i nadále vkládat miliardy dolarů do svého úsilí v oblasti AR a VR. Jen v roce 2021 Meta utratila 10 miliard dolarů za nový hardware a software v rámci svého úsilí o ovládnutí metaverza, řady vzájemně propojených online světů. A tyto výdaje se v nejbližší době nechystají polevit. Společnost Meta je již na cestě k tomu, aby v roce 2022 vrhla další peníze na snahu generálního ředitele Marka Zuckerberga vytvořit společnost, která se bude zabývat metaverzemi, a v roce 2023 je ještě navýší.

Společnost Sony (SONY) bude v roce 2023 také hrát významnou roli ve světě VR, protože v únoru uvede na trh náhlavní soupravu PlayStation VR 2. Tento hardware, který je k dispozici k předobjednání za 529 dolarů, obsahuje vylepšený displej a speciální ovladače.

Více elektromobilů na příjezdových cestách
Elektrické vozy neboli elektromobily jsou v posledních letech odvětvím růstu a v roce 2023 očekáváme jeho další nárůst. Podle společnosti Cox Automotive dosáhl prodej elektromobilů v polovině roku 2022 rekordní úrovně, protože se postupně stávají stále rozšířenějšími. Velkou roli v rostoucí popularitě elektromobilů hraje společnost Tesla (TSLA), ale také rozšiřující se nabídka tradičnějších výrobců automobilů, jako jsou Chevrolet, Kia Ford.

„Elektromobily budou zajímavým pokračujícím trendem, protože mají velmi vášnivé maloobchodní příznivce,“ řekl Rishi Khanna, generální ředitel sociální sítě Stocktwits zaměřené na investory. „Myslím, že to částečně souvisí s tím, že Tesla má kultovní maloobchodní příznivce, a s tolika společnostmi zabývajícími se elektromobily, které vstoupily na burzu prostřednictvím SPAC [které jsou obvykle zajímavé pro maloobchodní investory]. Lidé jsou tak nadšení pro Mullen, Lucid a tolik těchto elektromobilů, které přicházejí na trh. Bude zajímavé sledovat, jak tento trend bude dále dozrávat.“

Umělá inteligence se dostává do hlavního proudu
Když začátkem tohoto měsíce spadl ChatGPT, vyvolal vlny na sociálních sítích. Chatbot vytvořený společností Open AI je nejsofistikovanější konverzační umělou inteligencí, která kdy byla k dispozici široké veřejnosti – a lidé byli při jeho spuštění stejnou měrou nadšeni i vyděšeni. Bezprostředně poté se objevilo množství článků, které podrobně popisovaly možnosti, nebezpečí a omezení ChatGPT. Bez ohledu na to se lidé dostavili. Když se ChatGPT objevil na webu, přihlásilo se k němu více než milion lidí.

Nebylo to poprvé, co se OpenAI podařilo zaujmout veřejnost. V dubnu organizace uvedla na trh svou nejnovější verzi generátoru obrázků umělé inteligence DALL-E, která se setkala s velkým zájmem a podporou investorů z Wall Street. Umělá inteligence se stala dostatečně širokou a vzrušující pro širokou veřejnost, a proto se pravděpodobně dočkáme zvýšených investic ze strany velkých technologických firem, startupů a možná i společností, které se umělou inteligencí tradičně nezabývají.

Apple se nadále zaměřuje na zdraví a bezpečnost
Další krok společnosti Apple? Hodinky a iPhony, které by mohly zlepšit vaše zdraví nebo vám dokonce zachránit život. Technologický gigant dal tyto aspirace jasně najevo na své podzimní akci „Far Out“. Generální ředitel Tim Cook zahájil akci montáží příběhů o tom, jak hodinky Apple Watch zachránily uživatelům život. Dále pak nové funkce iPhonu, jako je Emergency SOS, která umožňuje spotřebitelům posílat nouzové zprávy přes satelit, pokud uvíznou v odlehlých oblastech.

Apple se také více zaměřuje na funkce související se zdravím. Nové špičkové hodinky Apple Watch Ultra mají pokročilé funkce pro zdraví žen, včetně generování údajů o plánování rodiny a teplotního senzoru, což navazuje na již tak rozsáhlou nabídku zdravotních funkcí hodinek Apple Watch. Co se týče soukromí uživatelů, Apple uvádí, že zdravotní údaje uživatelů jsou šifrovány end-to-end a že uživatelé mají “ podrobnou kontrolu“ nad tím, jak jsou jejich údaje sdíleny.

Hry velkých jmen přivedou herní průmysl zpět

Videoherní průmysl se v roce 2022 vrátil o krok zpět, protože společnosti od Microsoftu (MSFT)Sony (SONY) po Nintendo (NTDOY), EA (EA)Take Two (TTWO) se snažily vyrovnat svým explozivním prodejům z dob pandemie. Nepomohlo ani zpomalení prodeje digitální reklamy na mobilní hry.

Kromě toho bylo více než 100 her odloženo nejméně do roku 2023, zatímco problémy s devizovými kurzy nahlodaly hospodářské výsledky herních společností. K tomu všemu podle společnosti SensorTower klesly ve 3. čtvrtletí celosvětové výdaje spotřebitelů na nákupy v aplikacích, prémiové aplikace a předplatné o zhruba 4,8 % na 31,6 miliardy dolarů.

V roce 2023 by se však situace měla zvednout. Podle analytika Seyona Parka ze společnosti Morgan Stanley Research by se v novém roce měl v odvětví začít opět projevovat růst, protože se do prodeje dostanou čerstvé tituly – a konzole jako PlayStation 5 od Sony a Xbox řady X od Microsoftu budou po letech nedostatku hardwaru dostupnější.

Tento rok přinese také řadu velmi očekávaných her, včetně pokračování hry „The Legend of Zelda: Breath of the Wild“ od společnosti Nintendo, „Star Wars Jedi: Survivor“ a „Starfield“.

Jak již dříve uvedl analytik společnosti IDC Lewis Ward pro Yahoo Finance: „Za předpokladu, že se obavy z recese rozptýlí a inflace se dostane zpět pod rozumnou kontrolu… se pravděpodobně znovu prosadí základní linie, na které se herní průmysl nacházel před covidovou pandemií.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz