Hlavní obsah
Finance

Tento ukazatel akciového trhu se od roku 1945 v 82 % případů nemýlil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Unsplash

V první polovině roku 2023 index S&P 500 prudce vzrostl, ale historie říká, že v druhé polovině roku by mohl tento index vystoupat ještě výše

Článek

Index S&P 500 zaznamenal v první polovině roku 2022 nejprudší pokles za posledních pět desetiletí, když se propadl o 20,6 % v důsledku obav z recese, které se šířily Wall Street. Ochlazující se inflace a lepší než očekávaný hospodářský růst však v letošním roce podpořily náladu investorů.

V první polovině roku 2023 vzrostl index S&P 500 o 15,9 % a zaznamenal tak třetí nejlepší výkon za poslední čtvrtstoletí. A jeden z ukazatelů akciového trhu říká, že v druhé polovině roku index zamíří ještě výše.

Investoři by měli vědět následující.

Podle historie by index S&P 500 mohl do konce roku 2023 vzrůst o 9 %.

Od roku 1945 se index S&P 500 ve druhé polovině každého roku vrátil v průměru o 4,2 % a podle Centra pro finanční výzkum a analýzu (CFRA) dosáhl kladného výnosu v 69 % případů. Akciový trh má však tendenci fungovat na základě dynamiky, alespoň v krátkých časových obdobích, takže silná první polovina často vede k nadprůměrné druhé polovině.

Podle CFRA se v letech, kdy index S&P 500 v první polovině roku vrátil o více než 10 %, vrátil v druhé polovině roku v průměru o 8 % a v 82 % případů dosáhl kladného výnosu. Jinými slovy, historie říká, že index S&P 500 by mohl v posledních šesti měsících roku přidat dalších 8 %. Stojí za zmínku, že index v současné době ve druhém pololetí klesl o 1 %, takže implikovaný růst činí 9 % z jeho současné úrovně.

Zvažte nákup indexového fondu S&P 500

Investoři by se měli vyhnout krátkodobým strategiím. Momentum akciového trhu se může změnit během okamžiku a minulé výsledky nikdy nezaručují budoucí výnosy. Trpěliví investoři, kteří doufají, že budou těžit ze současné dynamiky akciového trhu, však mohou bez obav nakoupit indexový fond S&P 500, jako je Vanguard S&P 500 ETF, pokud jsou ochotni držet indexový fond po dlouhou dobu.

Proč? Index S&P 500 může, ale nemusí být v druhé polovině roku 2023 ziskovou investicí, ale historie říká, že s prodlužující se dobou držení se zvyšuje pravděpodobnost kladného výnosu. Ve skutečnosti index S&P 500 vykázal kladný výnos v každém klouzavém 20letém období od svého vzniku v roce 1957 a jeho předchůdce (kompozitní akciový index) vykázal kladný výnos v každém klouzavém 20letém období od svého vzniku v roce 1926.

Spolehlivé výnosy však nejsou jediným důvodem, proč si koupit akcie fondu Vanguard S&P 500 ETF. Investoři také získají expozici vůči stovkám podniků s modrými čipy. Indexový fond rozděluje kapitál mezi hodnotové a růstové akcie ze všech 11 tržních sektorů a tato rozmanitost omezuje riziko poklesu ve srovnání s portfoliem jednotlivých akcií. Díky tomu je Vanguard S&P 500 ETF skvělou volbou pro investory, kteří se nebojí riskovat a chtějí se vystavit akciovému trhu, nebo pro investory tolerující riziko, kteří chtějí diverzifikovat portfolio jednotlivých akcií.

Zvažte nákup akcií společností Amazon a PayPal

Mnoho vynikajících růstových akcií se v současné době obchoduje se slevou oproti jejich historickému ocenění. Například společnost Amazon (AMZN) je silně zastoupena v oblasti elektronického obchodování, cloud computingu a digitální reklamy - na třech trzích, kde se v příštích letech očekává rychlý růst - a přesto se její akcie v současné době obchodují za 2,5násobek tržeb, což je sleva oproti pětiletému průměru 3,5násobku tržeb. Tato zajímavá příležitost k nákupu přiměla dva miliardáře, aby se do akcií vrhli.

Podobně je na tom společnost PayPal Holdings (PYPL), která je lídrem na trhu softwaru pro zpracování online plateb. Tato fintechová společnost má ve skutečnosti dvakrát větší podíl na trhu než její nejbližší konkurent Stripe, což znamená, že má dobrou pozici, aby mohla těžit z toho, že tržby z elektronického obchodování v příštích letech porostou. Přesto se akcie v současnosti obchodují za 2,7násobek tržeb, což je ve srovnání s pětiletým průměrem 8násobku tržeb výhodná cena. Není divu, že akcie mají v současné době mezi analytiky na Wall Street nákupní rating a medián cílové ceny naznačuje 29% růst v příštím roce.

Tady je shrnutí: Historie říká, že tento impuls by mohl index do konce roku ještě zvýšit. Ale i kdyby tato dynamika vyprchala a zisky se nedostavily, trpěliví investoři, kteří si dnes koupí indexový fond S&P 500, na tom budou za deset let pravděpodobně lépe. Totéž platí pro investory, kteří dnes koupí akcie společností Amazon a PayPal.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz